Γιατί έγιναν όλα αυτά;

Γιατί έγιναν όλα αυτά;

Δρ. Αριστονίκη Θεοδοσίου-Τρυφωνίδου
γυναίκα στην εξοχή να της φυσάει ο αέρας το πουκάμισο

Πολλές φορές μπορείς να δεις μια ιστορία από πολλές όψεις, μπορείς να διηγηθείς μια ιστορία ξανά και ξανά και κάθε φορά να βρίσκεις καινούργια νοήματα, νέες αποκωδικοποιήσεις! Αυτή είναι μια τέτοια ιστορία. Την αφηγούμαι συνεχώς και καθώς μεγαλώνω βρίσκω καινούργιους τρόπους αφήγησης, βρίσκω καινούργια νοήματα.


Θα σας μιλήσω για μια γυναίκα που σημάδεψε συθέμελα τη ζωή μου. Μια γυναίκα που ο τρόπος που σκεφτόταν την εγκλώβισε για πάντα σε μια επίγεια κόλαση. Θα μπορούσε να μην υπήρχε αυτό το για πάντα, όμως δυστυχώς υπάρχει γιατί αυτή γυναίκα δεν ζει πια!

Πολλές φορές μπορείς να δεις μια ιστορία από πολλές όψεις, μπορείς να διηγηθείς μια ιστορία ξανά και ξανά και κάθε φορά να βρίσκεις καινούργια νοήματα, νέες αποκωδικοποιήσεις! Αυτή είναι μια τέτοια ιστορία. Την αφηγούμαι συνεχώς και καθώς μεγαλώνω βρίσκω καινούργιους τρόπους αφήγησης, βρίσκω καινούργια νοήματα. Δεν έχω απαντήσεις, έχω προβληματισμούς και αυτοί οι προβληματισμοί μου ανοίγουν δρόμους ανάγνωσης.

Αυτή λοιπόν, η γυναίκα ήταν μια γυναίκα που αγαπούσε με πάθος την ζωή. Υπήρξε πηγή έμπνευσης για πολλούς, ήταν εργατική και δημιουργική, ευφάνταστη, δραστήρια, είχε ένα ατίθασο πνεύμα και κατάφερε να κάνει τις δικές της μικρές επαναστάσεις. Επαναστάσεις γιομάτες δυναμισμό! Ήταν στοργική και είχε ένα βλέμμα σπινθηροβόλο, αγαπούσε το καλό φαγητό και την παράδοση. Είχε όμως ένα στοιχείο στον χαρακτήρα της που γκρέμιζε ότι ωραίο έφτιαχναν όλα τα άλλα. Είχε ένα εγωιστικά εγωκεντρικό τρόπο θέασης της ζωής!

Και αυτός ο τρόπος θέασης ήταν μονόδρομος και δεν της επέτρεψε να βρει διόδους, να βρει παράθυρα, να βρει οπτικές αλλιώτικες για να βιώσει το δύσκολο με έναν πιο εποικοδομητικό τρόπο! Μα δεν μπόρεσε και η ίδια να φτιάξει έναν παράδρομο να βγει!

Ήρθαν λοιπόν δύσκολες μέρες, μέρες που την καλούσαν να αναθεωρήσει σχέσεις και ανθρώπους και αυτή δεν μπόρεσε! Δεν μπόρεσε ποτέ να χωρέσει τούτη την ανατροπή μέσα στο καλοσχεδιασμένο πλάνο της ζωής της. Τούτη η ανατροπή γέννησε άλλες ανατροπές και ύστερα κι άλλες κι άλλες και όλα έμοιαζαν σαν η ζωή να της είχε δώσει μια γερή γεύση από την κόλαση! Και μη μπορώντας να ανεχθεί τις ανατροπές δέχθηκε την κόλαση. Έζησε μέσα στην κατασκευασμένη της κόλαση 20 χρόνια και ύστερα παραδόθηκε!

 Είναι πολλά τα χρόνια που ξόδεψε, είναι πολλές οι στιγμές του πόνου που βίωσε! Ο πόνος βιώνεται ανά δευτερόλεπτο και έτσι ο χρόνος περνάει βασανιστικά και σου φαίνεται σαν αιωνιότητα! Ο πόνος σου σμιλεύει την ψυχή, καραδοκεί και σε πιέζει να αλλάξεις θεώρηση, να αλλάξεις πλαίσιο, να αλλάξεις πλάνο πολλές φορές! Και εσύ αποφασίζεις: Να αλλάξεις μέσα από την αποδοχή ή να υποστείς την αλλαγή αρνούμενος την νέα διάσταση των πραγμάτων!

Εξετάζω τούτη την ιστορία μεγαλώνοντας και κάθε φορά βρίσκω άλλο νόημα! Κάθε φορά στέκομαι σε άλλα σημεία και ψάχνω πιο πνευματικές πτυχές. Σχεδόν πάντοτε όμως ακούω από μέσα μου να βρυχάται το βασανιστικά υπαρξιακό ερώτημα: Γιατί έγιναν όλα αυτά; και οποιαδήποτε απάντηση που συνειρμικά ξεπροβάλλει από μέσα μου δέχεται απανωτά πυρά από υποερωτήσεις! Κάθε φορά αρκούμαι στο να ακούω έναν προβληματισμό! Αυτόν τον προβληματισμό τον αφήνω να τρυπώσει μέσα στη ψυχή μου και να κάνει την δουλειά του! Σκαβει εκεί μέσα και βγάζει πολλή πράμα! Και ύστερα όλη εκείνη την ενδοσκόπηση την αναλογίζομαι και έτσι μεγαλώνω!

Μεγαλώνω! Χρησιμοποιώντας τα προσωπικά σου βιώματα και ψάχνοντας απαντήσεις με έναν συστημικό τρόπο θεώρησης μπορείς να μεγαλώνεις!


the therapy network logo

 

Επισκεφθείτε το TherapyNetwork.eu και παρακολουθήστε επιμορφωτικές συνεδρίες με τους πιο γνωστούς θεραπευτές να διδάσκουν την τέχνη της ψυχοθεραπείας.

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...