PsychologyNow Team

Η Βρετανική Ψυχολογική Εταιρία ζητά να σταματήσει η επανορθωτική θεραπεία για τους ομοφυλόφιλους

Η Βρετανική Ψυχολογική Εταιρία ζητά να σταματήσει η επανορθωτική θεραπεία για τους ομοφυλόφιλους

PsychologyNow Team
φιγούρα άνδρα που προχωράει μέσα από τα χρώματα LGBT

Τα μέλη της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρίας δημοσίευσαν ένα σύμφωνο κατανόησης με το οποίο ζητούν να σταματήσει η επανορθωτική θεραπεία.


Πριν λίγες ημέρες, υπογράφηκε και ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρίας, ένα σύμφωνο κατανόησης κατά της επανορθωτικής θεραπείας.

Το σύμφωνο κατανόησης1 καθιστά σαφές ότι η επανορθωτική θεραπεία σε σχέση με την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό (συμπεριλαμβανομένης της ασεξουαλικότητας) είναι ανήθικη, δυνητικά επιβλαβής και δεν υποστηρίζεται από αποδεικτικά στοιχεία.

Η επανορθωτική θεραπεία αναφέρεται στη θεραπεία που υποστηρίζει ότι ορισμένοι σεξουαλικοί προσανατολισμοί ή ταυτότητες φύλου είναι κατώτεροι από τους άλλους και επιδιώκει να τους αλλάξει ή να τους καταστείλει.

Ο πρωταρχικός στόχος του συμφώνου είναι η προστασία του κοινού μέσω της δέσμευσης για την παύση της πρακτικής της «επανορθωτικής θεραπείας» στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ουσιαστικά, επικαιροποιεί ένα σύμφωνο που κυκλοφόρησε το 2015 από το Υπουργείο Υγείας, το οποίο επικεντρωνόταν αποκλειστικά στον σεξουαλικό προσανατολισμό και υποστηρίζεται από ομοφυλοφιλικές, αμφιφυλοφιλικές και transgender φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Το σύμφωνο σκοπεύει επίσης να διασφαλίσει ότι:

  • Το κοινό είναι καλά ενημερωμένο σχετικά με τους κινδύνους της επανορθωτικής θεραπείας.
  • Οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας και οι ψυχοθεραπευτές γνωρίζουν τα ηθικά ζητήματα που σχετίζονται με την επανορθωτική θεραπεία.
  • Οι νέοι και οι υπάρχοντες ψυχοθεραπευτές είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι.
  • Τα αποδεικτικά στοιχεία στην επανορθωτική θεραπεία παρακολουθούνται τακτικά.
  • Επαγγελματίες από όλο το χώρο της υγείας, της φροντίδας και των ψυχολογικών επαγγελμάτων συνεργάζονται για την επίτευξη των παραπάνω στόχων.

Οι σεξουαλικοί προσανατολισμοί και οι ταυτότητες φύλου δεν είναι διαταραχές της ψυχικής υγείας, αν και ο αποκλεισμός, το στίγμα και οι προκαταλήψεις μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα ψυχικής υγείας σε οποιοδήποτε πρόσωπο έχει υποβληθεί σε παρόμοιες κακοποιητικές μεθόδους.

Όποιος επιθυμεί να έχει θεραπευτική υποστήριξη θα πρέπει να μπορεί να το κάνει χωρίς φόβο επίκρισης ή την πίεση της απειλής για την αλλαγή μίας θεμελιώδους πτυχής της ταυτότητάς του.

Ο Νίκολα Γκέιλ, Πρόεδρος της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, δηλώνει:

Είμαι στην ευχάριστη θέση να υπογράψω αυτό το σύμφωνο κατανόησης εξ ονόματος της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας.

Σκοπός της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρίας είναι να κάνει τα πράγματα καλύτερα για τους ανθρώπους και να προάγει την ισότητα, την ποικιλομορφία και την ενσωμάτωση σε όλες τις δραστηριότητές μας.

Είναι βασικό για τη δημόσια προστασία το κοινό να ενημερώνεται για τον κίνδυνο των «επανορθωτικών θεραπειών» και ότι αυτές οι θεραπείες είναι ανήθικες και δεν υποστηρίζονται από ψυχολογικά ερευνητικά στοιχεία.

Η Βρετανική Ψυχολογική Εταιρία έχει δεσμευτεί να τερματίσει αυτή την πρακτική.

1. Βρείτε το σύμφωνο κατανόησης εδώ

 

the therapy network logo

 

Επισκεφθείτε το TherapyNetwork.eu και παρακολουθήστε επιμορφωτικές συνεδρίες με τους πιο γνωστούς θεραπευτές να διδάσκουν την τέχνη της ψυχοθεραπείας.

 


Πηγή: bps.org.uk

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...