psychologist-banner-2
thumb

Πότε και γιατί να πάω σε ψυχολόγο

Η πρόληψη και η φροντίδα της ψυχικής μας υγείας και ισορροπίας είναι στα χέρια μας!


Ακούω και γνωρίζω ανθρώπους, που θέματα ψυχικής υγείας προσπαθεί να τα καλύψουν, να τα κρύψουν, να τα ξεπεράσουν μιλώντας γι’ αυτά σε φίλους, οικογενειακά πρόσωπα, σε πνευματικούς, ή μέσω προσευχής, διαλογισμού, κάνοντας διάφορες αλλαγές στη διατροφή ή τις καθημερινές συνήθειες, κάνοντας ψώνια, ταξίδια, έχοντας έντονη σωματική άσκηση ή με την ενασχόληση με την τέχνη.

Όλα αυτά μπορεί να είναι χρήσιμα και βοηθητικά για άλλους περισσότερο, για άλλους λιγότερο, για άλλους καθόλου. Όταν οι δυσκολίες παραμένουν, δε σημαίνει ότι κάνουμε κάτι από τα παραπάνω λάθος, αλλά ότι λαμβάνοντας υπόψιν την ψυχική μας υγεία οφείλουμε να απευθυνθούμε σ’ έναν ψυχολόγο.

banner1

Ας αναλογιστούμε την στάση μας απέναντι στην σωματική υγεία, όταν ένα κρύωμα μας ταλαιπωρεί για αρκετό διάστημα παρά τα ζεστά ροφήματα και την καλή μας διατροφή, τελικά θα απευθυνθούμε σ’ έναν παθολόγο. Αντίστοιχα, όταν δεν νιώθουμε καλά, δεν μπορούμε να κοιμηθούμε, μας πιάνουν κρίσεις πανικού, ο δερματολόγος μας κάνει λόγο για ψυχοσωματικά, απευθυνόμαστε στον ψυχολόγο.


Διαβάστε σχετικά: Πώς ξεκινάει η πρώτη συνεδρία με έναν θεραπευόμενο;


Δυστυχώς στη χώρα μας η στάση απέναντι στην ψυχική υγεία είναι τέτοια που άνθρωποι υποφέρουν για χρόνια χωρίς να ζητούν και να λαμβάνουν την κατάλληλη βοήθεια και φροντίδα, είτε γιατί δεν γνωρίζουν, είτε φοβούνται, είτε εμποδίζονται από τους οικείους τους.

Παρατηρώντας όμως τους ανθρώπους ολοένα και πιο ζορισμένους, στα όρια της λειτουργικότητας, χωρίς όρεξη για ζωή, εγκλωβισμένους σε δυσλειτουργικές σχέσεις, οφείλουμε αυτό να το αλλάξουμε. Δεν είναι περίεργο, κακό, ντροπή ν’ απευθυνόμαστε σε ψυχολόγο, αντίθετα είναι ένδειξη δύναμης και θέλησης για υγεία και ισορροπία.

Οι λόγοι για τους οποίους μπορούμε να απευθυνθούμε σε ψυχολόγο είναι ποικίλοι, είναι ψυχοσωματικές ενοχλήσεις, είναι το αίσθημα ασφυξίας, το πλάκωμα στο στήθος, η αγωνία και το άγχος που δεν ταυτίζονται με κάποια συγκεκριμένη αιτία, ή η αιτία δεν θα χρειαζόταν να δημιουργεί συναισθηματική απόκριση τόσης έντασης.

Η αναίτια φαινομενικά θλίψη, η ατονία, οι δυσκολίες που αφορούν τον ύπνο, η διαρκής σκέψη που εξαντλεί χωρίς να παράγει, οι κρίσεις θυμού και πληθώρα άλλων συμπτωμάτων που ενώ είναι φυσιολογικές ανθρώπινες αντιδράσεις, αισθήσεις, λειτουργίες, πολλές φορές κατακλύζουν, δυσκολεύουν, αποδυναμώνουν.

Η πρόληψη και η φροντίδα της ψυχικής μας υγείας και ισορροπίας είναι στα χέρια μας! Μπορούμε να είμαστε υγιείς, ελεύθεροι και δυνατοί!


the therapy network logo

Επισκεφθείτε το TherapyNetwork.eu και παρακολουθήστε επιμορφωτικές συνεδρίες με τους πιο γνωστούς θεραπευτές να διδάσκουν την τέχνη της ψυχοθεραπείας.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια