thumb

Πέντε υποδείξεις που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε έναν καλό ψυχοθεραπευτή

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι η μόνη σχέση μέσα στην οποία μπορεί κάποιος να βρει την ευκαιρία να κάνει ένα καινούριο ξεκίνημα. Αυτός είναι ο λόγος που είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσετε να επιλέξετε έναν καλό θεραπευτή.


1. Επιλέξτε έναν ψυχοθεραπευτή που σας ακούει

Όταν αρχίζω να δουλεύω με κάποιον προσπαθώ να δίνω ιδιαίτερη προσοχή σε ό,τι μου λέει για τον εαυτό του/της και την κατάστασή του/της. Έχω διαπιστώσει ότι ένας εκπληκτικά μεγάλος αριθμός παθήσεων που συχνά συμπεριλαμβάνουν αρκετά σοβαρά προβλήματα υγείας, μπορούν να γίνουν κατανοητά και να επιλυθούν ενώνοντας τα κομμάτια της εξιστόρησης του θεραπευόμενου.

Όπως, για παράδειγμα, όταν μου παρέπεμψαν μια γυναίκα 40 ετών επειδή αντιμετώπιζε προβλήματα ύπνου τα οποία σχετίζονταν με δυσκολίες στην αναπνοή και σφίξιμο στο στήθος και που έτειναν να γίνονται εντονότερα τις βραδινές ώρες. Για το λόγο αυτό έπαιρνε διάφορα φάρμακα.

banner1

Όμως μετά από λεπτομερή συζήτηση και κοινή ανάλυση του ιστορικού της πάθησής της τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν.

Κατάφερε να κάνει συνδέσεις αναφορικά με το πού και το πώς ξεκίνησε η πάθησή της και έτσι να καταλάβει πώς διαφορετικά γεγονότα της καθημερινότητάς της συμπίπτουν με το αναπνευστικό πρόβλημά της. Ως συνέπεια άρχισε να χαλαρώσει το βράδυ και να καταφέρνει να κοιμάται. Επίσης έγινε περισσότερο απαιτητική με τους ανθρώπους που εργάζονταν γι’ αυτήν, όπως και με εμένα. Άρχισε να αναθέτει περισσότερα πράγματα στους άλλους οπότε κατά κάποιο τρόπο ξαλάφρωσε από κάποια πράγματα που την επιβάρυναν.


Διαβάστε σχετικά: Πότε και γιατί να μιλήσω σε ψυχολόγο και σε ποιον να απευθυνθώ


2. Αποφύγετε θεραπευτές που βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα

Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να μην βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα από τα προβλήματα που φέρνουν οι θεραπευόμενοι. Όταν εποπτεύω, συχνά απογοητεύομαι όταν ακούω πόσο γρήγορα ένας θεραπευτής φτάνει σε μία υπόθεση για την κατάσταση ενός θεραπευόμενου. Προσπαθώ να τους επισημάνω ότι από τη στιγμή που αρχίζουν να το κάνουν αυτό, να βγάζουν δηλαδή βιαστικά συμπεράσματα, εμποδίζουν την αντίληψη και την θεραπευτική διαδικασία.

3. Σας βοηθάει ο θεραπευτής σας να ενώσετε τα κομμάτια του ιστορικού των συμπτωμάτων σας και της ζωής σας;

Είναι πολύ σημαντικό να καταγραφεί όσο το δυνατόν πιο λεπτομερώς το ιστορικό του θεραπευόμενου.

Είναι συνηθισμένο να βλέπω ενήλικες που μου τους έχουν παραπέμψει για προβλήματα κατάθλιψης ή άγχους. Μέχρι να έρθουν στο γραφείο μου μπορεί να έχουν επισκεφτεί πολλούς θεραπευτές και να έχουν πάρει κάθε είδους φάρμακο. Συχνά είναι ξεκάθαρο ότι η διάγνωση της κατάθλιψης έχει επικρατήσει και έχει αποσπάσει την προσοχή όλων των προηγούμενων θεραπειών, αλλά συχνά αυτό είναι παραπλανητικό.

4. Μπορεί να σκεφτεί ο θεραπευτής σας πέρα από τα περιγραφόμενα συμπτώματα;

Η κατάθλιψη και το άγχος συχνά γίνονται καλύτερα αντιληπτά ως συμπτώματα άλλων παθήσεων και εμπειριών που συνέβησαν παλαιότερα στη ζωή του θεραπευόμενου. Το σημαντικό είναι να βρείτε έναν τρόπο να ξεκινήσετε τη θεραπεία με τρόπο που να αναπτύξετε μια ξεκάθαρη εικόνα για το χρονικό σημείο που ξεκίνησαν τα προβλήματα. Αυτό απαιτεί χρόνο και υπομονή. Είναι πολύ εύκολο να γίνουμε ανυπόμονοι, ακόμη και να αντιδράσουμε όπως θα αντιδρούσε η οικογένεια του θεραπευόμενου και έτσι να αποκλείσουμε τρόπους κατανόησης των καταστάσεων.

Συχνά υποβόσκει κάποιο ιστορικό τραύματος πίσω από τα περιγραφόμενα συμπτώματα

Τα τραυματικά γεγονότα μας κατακλύζουν, το τραύμα είναι ένα είδος σοκαριστικής εμπειρίας που δεν αντέχουμε να σκεφτόμαστε.

Ένας τρόπος για να διαχειριστούμε το τραύμα είναι να το αποκόψουμε από τη συνείδησή μας, να αποστασιοποιηθούμε από την εμπειρία, να στραφούμε μακριά από αυτήν και να προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε να ζούμε σαν να μην συνέβη.

Αυτή ήταν μία απαραίτητη αμυντική αντίδραση που χρησιμοποιήσαμε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που συνέβη το τραυματικό γεγονός. Οπότε η εμπειρία αποκόπτεται και μπορούμε να αισθανθούμε σαν να μην είναι εκεί πλέον αλλά αυτό είναι παραπλανητικό και συχνά το τραυματικό περιεχόμενο που απομονώθηκε ασκεί αρνητική επίδραση στο μυαλό, στον ψυχισμό και στα σώματά μας.

Όταν ένα τέτοιο πράγμα μένει ανεξερεύνητο αναπτύσσονται και άλλα συμπτώματα, όπως κατάθλιψη και άγχος. Μόνο με ένα προσεκτικό χτίσιμο της πλήρους εικόνας της ζωής ενός ανθρώπου μπορούμε να φτάσουμε στη ρίζα του τραύματος από όπου αναπτύσσονται και άλλα συμπτώματα.

Πολλοί άνθρωποι έρχονται για θεραπεία επειδή είχαν άσχημα ξεκινήματα στη ζωή τους. Μπορεί να μεγάλωσαν σε σπίτια όπου οι καβγάδες ήταν συχνό φαινόμενο και ίσως υπήρχε βία και κακοποίηση. Μπορεί να μεγάλωσαν σε σπίτια με τραυματικές εμπειρίες.


Διαβάστε σχετικά: 10 λόγοι για να ξεκινήσεις Ψυχοθεραπεία σήμερα


5. Επιλέξτε έναν θεραπευτή που είναι ξεκάθαρος αναφορικά με τα όριά του και τον τρόπο που δουλεύει

Οι θεραπευτές που είναι πολύ ξεκάθαροι σχετικά με τα όρια, που είναι προβλέψιμοι, το κάνουν για να βοηθήσουν να αναπτυχθεί μια ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης στην θεραπεία. Αν συμβεί αυτό, τότε πιθανότερα κάποιες από τις αμυντικές στάσεις και αντιδράσεις του θεραπευόμενου μπορεί να υποχωρήσουν.

  • Ο θεραπευόμενος μπορεί να γίνει περισσότερο αυθόρμητος
  • Να χαλαρώσει
  • Να δημιουργήσει μέσα στην θεραπεία

Αυτός ο αυθορμητισμός είναι ένα σημάδι ότι κάτι υγιές και θεραπευτικό συμβαίνει. Πιστεύω ότι αν οι θεραπευτικές συνθήκες μπορούν να διατηρηθούν θα βοηθήσουν αυτή την κατάσταση να συνεχιστεί. Όταν συμβαίνει αυτό, πιστεύω ότι ο θεραπευόμενος βρίσκει την ευκαιρία να κάνει ένα καινούριο ξεκίνημα.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι η μόνη σχέση μέσα στην οποία μπορεί κάποιος να βρει την ευκαιρία να κάνει ένα καινούριο ξεκίνημα. Αυτός είναι ο λόγος που είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσετε να επιλέξετε έναν καλό θεραπευτή.


Πηγή: psychcentral.com
Συγγραφέας: Toby Ingham
Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια