Για όλα υπάρχει η 1η φορά…
Το ξέρω ότι έχω πρόβλημα. Το βλέπω. Το αισθάνομαι. Το ακούω, κάθε φορά που παρατηρώ τον εαυτό μου, να λέει: «Πάλι τα ίδια. Εσύ φταις!»
Όμως δεν παίρνω την απόφαση να πάω σε έναν ειδικό. Να πάω σε κάποιον που θα με βοηθήσει να κάνω κάτι για το πρόβλημά μου.
Και σε ποιον να πάω δηλαδή; Ποιον να εμπιστευτώ; Τους Ψυχολόγους με τα 100 γράμματα, (Μ,Α,Π,ΔΡ κλπ) δίπλα από τον τίτλο και το όνομά τους; Τους Ψυχοθεραπευτές που και μόνο η λέξη ότι ένας άγνωστος θα αγγίξει την ψυχή μου, με τρομάζει! Τους Συμβούλους ψυχικής υγείας, που και ποιος ξέρει την διαφορά τους δηλαδή εκτός από τους άλλους – άσπονδους φίλους τους – ειδικούς;
Ή τους άλλους ειδικούς με τις ενέργειες και τα ματζούνια, τα καλημέρα ήλιε και καλησπέρα φεγγάρι; Άσε που είναι και αυτοί οι νέοι ειδικοί με το Coaching που κολλάει σε κάθε λέξη από πίσω σαν την Coca Cola: Love Coaching, Business Coaching, Relationship Coaching, Cooking Coaching….με ό,τι θέλεις βάλε και ένα Coaching από πίσω και είσαι μέσα!
Υπάρχουν τόσοι πολλοί εκεί έξω που έχω μπερδευτεί. Θα μου πείτε ο καθένας έχει διαφορετική προσέγγιση.
Και τι με νοιάζει εμένα στην τελική ποια προσέγγιση θα χρησιμοποιήσει; Εγώ το πρόβλημά μου θέλω να λύσω. Και να μείνω με τον Τάκη. Να μην με χωρίσει και να με παντρευτεί! Ποιος άραγε μπορεί να με βοηθήσει σε αυτό;
Και από πού να το πιάσω; Τι θα του πω; Πώς να πεις σε έναν άγνωστο τη ζωή σου όλη σε μία ώρα;
Και τι θα μου πει τώρα αυτός; Λες και καταλαβαίνει τι έχω περάσει εγώ με τον Τάκη όλα αυτά τα χρόνια; Έχεις άδικο, έχεις δίκιο, τι κάθεσαι και τον ανέχεσαι και αυτόν και την μάνα του! Σήκω φύγε καλύτερα…. Α πα πα! Λες να μου πει να χωρίσω; Τις ξέρουμε κ εμείς αυτές τις εύκολες λύσεις κύριε Ειδικέ, αλλά έλα που εγώ τον Τάκη τον Αγαπάω! Και δεν θέλω να τον χάσω!
Άσε καλύτερα να πάω στη φίλη μου την Καίτη, να πιούμε έναν καφέ και να μου πει την γνώμη της. Άσε που μπορεί να μου γυρίσει και το φλυτζάνι να μάθω και κανένα μελλούμενο… Στην τελική και ψέματα να μου λέει η Καιτούλα, τουλάχιστον θα έχουν περάσει ευχάριστα 2 ώρες!
Άσε που αν μάθει ο Τάκης ότι πάω σε «ειδικό», θα με νομίσει για τρελή. Και πάει που πάει να με βγάλει τρελή κάθε φορά, τώρα θα το έχει και με την βούλα!
Σας ακούγεται οικείος αυτός ο εσωτερικός διάλογος;
Εντάξει μπορεί να μην το σκέφτεστε ακριβώς έτσι, αλλά μπορεί ενώ θέλετε και πιστεύτε ότι το χρειάζεστε, όλο να αναβάλλετε να πάτε σε κάποιον ειδικό σύμβουλο ψυχικής υγείας, ψυχολόγο, ψυχοθεραπευτή, coach, ή ενεργειακό θεραπευτή. Γιατί όμως;
Διαβάστε σχετικά: Πότε και γιατί να μιλήσω σε ψυχολόγο και σε ποιον να απευθυνθώ
Από τον φόβο, στην απόφαση…
Αυτό που νιώθουν πολλοί άνθρωποι πριν πάρουν την απόφαση να πάνε σε κάποιον ειδικό, είναι φόβος. Ο φόβος του αγνώστου. Ο φόβος της αλλαγής. Ο φόβος της ευθύνης. Της ευθύνης ότι αν πάω εκεί, θα πρέπει να κάνω κάτι για την κατάσταση που αντιμετωπίζω. Να αλλάξω κάτι από αυτά που ήδη γνωρίζω και μπορεί να μην μου αρέσουν, αλλά τουλάχιστον μου είναι οικεία, μου δίνουν ασφάλεια…
Ναι λοιπόν. Αν πας εκεί θα έχεις κάνει κάτι για αυτά όλα που σκέφτεσαι και δεν τολμάς να εκφράσεις. Δεν είναι απαραίτητο ότι θα κάνεις μεγάλες αλλαγές. Ούτε ότι θα αλλάξει η ζωή σου μαγικά από την μια μέρα στην άλλη. Μπορεί απλώς να δεις κάποια πράγματα διαφορετικά. Μπορεί να γνωρίσεις λίγο καλύτερα τον εαυτό σου και το πώς λειτουργείς σε σχέση με τους άλλους. Μπορεί εάν θελήσεις να έχεις ένα διαφορετικό αποτέλεσμα να βρεις νέους τρόπους να το πετύχεις. Ή απλά να αποφασίσεις να μείνεις στα ίδια, πιο συνειδητά και με χαρά.
Θα πρέπει να το δεις ως μία επένδυση. Είναι μία επένδυση στον εαυτό σου!
Από την στιγμή που θα αποφασίσεις να πάρεις βοήθεια από κάποιον ειδικό, έχεις ήδη κάνει το 1ο βήμα στο να λύσεις αυτό που σε απασχολεί.
Παρακάτω σου δίνω μερικές σύντομες απαντήσεις στα ερωτήματα που λαμβάνω κατά καιρούς από τους πελάτες μου, πριν καταλήξουν να έρθουν να με δουν:
- Πολλές ειδικότητες, ποια και ποιόν να διαλέξω; Από που να ξεκινήσω;
Κάθε θεραπευτής, ανάλογα με την ειδικότητα, μπορεί να έχει τον ίδιο στόχο, μα έχει διαφορετική τεχνική και προσέγγιση. Ξεκίνησε να διαβάζεις λίγο στο Internet, blogs και άρθρα διαφόρων ειδικών. Δες ποιανού η προσέγγιση σου αρέσει, ποιος σε ακουμπάει περισσότερο με τις ιδέες του, ποιος έχει ασχοληθεί με το θέμα που σε αφορά. Αν σου εμπνέει εμπιστοσύνη, βρες το τηλέφωνό του ή στείλε του e-mail και κλείσε ραντεβού.
Τώρα έχεις ήδη κάνει το 2ο βήμα για να βελτιώσεις την ποιότητα της ζωής σου ή να λύσεις κάποιο ή κάποια από τα θέματά σου.
- Τι να περιμένω στην 1η συνάντηση:
Αν φτάσεις στην ώρα σου την ημέρα του ραντεβού σας, χωρίς να το αναβάλλεις, Συγχαρητήρια! Είσαι ήδη στο παιχνίδι της λύσης!
Μην αγχωθείς με το τι θα πεις και αν θα προλάβεις να τα πεις όλα. Άσε να σου βγουν οι λέξεις αυθόρμητα, στη ροή της κουβέντας.
Είναι μέρος της δουλειάς ενός καλού επαγγελματία να σε βοηθήσει να νιώσεις άνετα και να ανοίξει μία δημιουργική συζήτηση μαζί σου. Οι ειδικοί το λένε «Χτίσιμο θεραπευτικής σχέσης».
Μην περιμένεις από την 1η συνάντηση να λύσεις τα θέματά σου. Εξαρτάται βέβαια και από το για ποιον λόγο πας. Εάν θέλεις απλώς ένα boost (σπρώξιμο), μπορεί και να συμβεί στην 1η συνάντηση. Συνήθως όμως παίρνει περισσότερο χρόνο. Να ξέρεις ότι η ψυχοθεραπεία ή οποιαδήποτε μορφή θεραπείας σε συνεδρίες, δουλεύουν κυρίως μετά το ραντεβού, με αναστοχασμό και νέες σκέψεις δικές σου, που προκαλούν την αλλαγή σου.
- Τι να κάνω μετά; Πώς ξέρω αν θέλω να συνεχίσω;
Όταν φύγεις από το γραφείο του ειδικού, πρέπει να νιώθεις καλά, μια ανακούφιση και μια διάθεση εμπιστοσύνης. Μπορεί να μην είναι ευχάριστα όλα όσα συζητήσατε για εσένα, αλλά θα νιώθεις ότι τα ακούμπησες κάπου με ασφάλεια. Είναι σαν ένα πρώτο ραντεβού. Πρέπει να νιώθεις ότι θέλεις να τον/την ξαναδείς.
Φρόντισε να έχετε ξεκαθαρίσει το οικονομικό και τις ώρες που θα συναντιέστε. Είναι σημαντικό να έχεις βρεις τους χρονικούς και τους οικονομικούς πόρους, που θα στηρίξουν αυτή σου την επένδυση. Μαζί με τον θεραπευτή σου, θα ορίσετε ένα πλάνο συνεδριών για το συγκεκριμένο θέμα που αντιμετωπίζεις. Είναι το λεγόμενο «θεραπευτικό συμβόλαιο» και μπορεί να χρειαστεί περισσότερες από 1 συναντήσεις για να διαμορφωθεί.
Διαβάστε σχετικά: 10 λόγοι για να ξεκινήσεις Ψυχοθεραπεία σήμερα
- Αν νιώθω ότι δεν θέλω να συνεχίσω;
Αν αισθάνεσαι ότι δεν σου άρεσε η όλη εμπειρία, αναρωτήσου το γιατί. Σου δίνω μερικές σκέψεις:
- Μπορεί να ακουμπήσατε θέματα που δεν είσαι έτοιμος να επεξεργαστείς ακόμη, οπότε δεν θέλεις να συνεχίσεις. Στην περίπτωση αυτή, ίσως πρέπει να αναζητήσεις κάποια άλλη προσέγγιση ή άλλον θεραπευτή.
- Σου φάνηκε πολύ ακριβό. Μίλησε μαζί του και αν έχεις πραγματικά ανάγκη ίσως βρείτε ένα πλάνο που να βολεύει και τους δύο.
- Δεν έγιναν όλα όσα περίμενες, δεν λύθηκαν τα θέματά σου ως δια μαγείας. Η συμβουλευτική θεραπεία θέλει χρόνο και είναι όπως είπαμε μία επένδυση. Δώσε μερικές ευκαιρίες ακόμη για να θέσετε τις προσδοκίες σας σε ρεαλιστική βάση.
- Αν νιώθεις ότι δεν τον/την καταλαβαίνεις, πες το. Δώσε την ευκαιρία στον ειδικό να σου μιλήσει στη γλώσσα σου.
- Αν νιώθεις ότι δεν σε εκφράζει ο τρόπος του, ή σε ενόχλησε κάτι που έκανε, σταμάτησε και αναζήτησε κάποιον άλλον ειδικό. Καλό είναι να τον ενημερώσεις για αυτή σου την απόφαση.
- Αν δεις ότι παραβιάζονται οι προσωπικές σου αξίες, τα πιστεύω σου, νιώθεις άσχημα για κάτι ή είδες κάτι που σου φαίνεται παράξενο, έχεις κάθε δικαίωμα να σταματήσεις άμεσα.
Μην σταματήσεις όμως από την προσωπική σου ανάπτυξη. Συνέχισε γιατί από την στιγμή που πήρες την απόφαση αυτή, είσαι ήδη έτοιμος/η να κάνεις αλλαγές και να βελτιώσεις την ποιότητα της ζωής σου. Απλώς χρειάζεται να βρεις τον σωστό τρόπο, για εσένα.
Η ψυχική μας υγεία και ισορροπία είναι αδιαπραγμάτευτες. Είναι τόσο σημαντικές όσο και η σωματική μας υγεία. Το να ζούμε με ισορροπία, μέσα και έξω μας, να γνωρίζουμε ποιοι είμαστε, πώς θα είμαστε ευτυχισμένοι και πώς θα το πετύχουμε είναι δικαίωμα και ευλογία για όποιον το επιτύχει.
Το ταξίδι της αυτογνωσίας και της αυτοβελτίωσης, σας εγγυώμαι ότι είναι ένα ταξίδι ζωής που δεν θα το μετανιώσετε ποτέ. Άλλωστε το χρωστάτε στον εαυτό σας και στους αγαπημένους σας!
Καλή σας Αρχή!
Photo Credit: ENERI LLC VIA GETTY IMAGES