banner2
psychologist-banner-2
thumb

10 λόγοι για να ξεκινήσεις Ψυχοθεραπεία σήμερα

Μπορεί η ψυχοθεραπεία στις μέρες μας να μην αποτελεί τόσο μεγάλο ταμπού όπως παλιότερα ωστόσο πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αμφιταλαντεύονται όταν προσπαθούν να αποφασίσουν αν θα κάνουν το μεγάλο βήμα να ξεκινήσουν ψυχοθεραπεία. Πρόκειται όντως για μεγάλο βήμα το οποίο απαιτεί υπομονή, επιμονή και δέσμευση όμως οι καρποί επιβραβεύουν και με το παραπάνω την προσπάθεια.


Βρισκόμενη ανάμεσα σε πολλές συζητήσεις γύρω από την ψυχοθεραπεία ακούω συχνά φράσεις όπως μα πώς θα ανοίξω την ψυχή μου σε έναν ξένο; ή δεν χρειάζομαι ψυχοθεραπεία εγώ τα λέω στους φίλους μου ή λύνω μόνος μου τα προβλήματα μου, οι οποίες με κάνουν να αναρωτιέμαι αν οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ποια είναι η πραγματική διαδικασία της ψυχοθεραπείας.

Στόχος της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας είναι να δημιουργηθεί μία σχέση εμπιστοσύνης με τον θεραπευτή, ο οποίος εκτός του ότι κατέχει τις γνώσεις, την επαγγελματική εμπειρία και έχει και ο ίδιος περάσει μέσα από ψυχοθεραπεία για αρκετά χρόνια καθώς απαιτείται όταν κάποιος επιλέξει να εργαστεί ως ψυχοθεραπευτής, σε αντίθεση με τους φίλους μας, είναι ο ειδικός που θα ακούσει τον θεραπευόμενο χωρίς να τον κρίνει και θα σταθεί πλάι του συνοδοιπόρος ώστε να μπορέσει μόνος του ο θεραπευόμενος να επιλέξει πως ο ίδιος θέλει να ζει.

banner1

Ο ψυχοθεραπευτής δεν είναι εκεί για να λύσει τα προβλήματα του θεραπευόμενου, δε θα ήταν υγιές να αποτελεί την ‘πατερίτσα’ του, αλλά είναι εκεί για να παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία ώστε ο θεραπευόμενος να γίνει ο ίδιος θεραπευτής του εαυτού του στο κλείσιμο της θεραπευτικής πορείας.

Η ψυχοθεραπεία δεν αποτελεί πια μυστήριο καθώς η πρόσβαση σε αυτή την επιστήμη συνεχώς αυξάνεται τόσο μέσα από το συγγραφικό έργο πολλών θεραπευτών (Irvin Yalom, Emmy Van Deurzen, Jean-Paul Sartre, Carl Rogers και άλλοι) όσο και από τον αυξανόμενο ρυθμό που προσφέρονται οι υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης πλέον σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Γιατί όταν νιώθουμε να πονάει κάποιο μέρος του σώματός μας επισκεπτόμαστε τον ανάλογο ειδικό να μας εξετάσει και να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα και όταν πονάει η ψυχή μας διστάζουμε να απευθυνθούμε στον ανάλογο ψυχολόγο, ψυχοθεραπευτή, ψυχίατρο; Τα ψυχικά νοσήματα και γενικότερα η ψυχική μας υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική μας υγεία καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και μαζί σαν σύνολο αποτελούν αυτό που ονομάζουμε οργανισμός.

10reasonsStartPsych es

Παρακάτω λοιπόν θα βρείτε 10 λόγους να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία σήμερα:

1) Ασφαλές περιβάλλον χωρίς κριτική:

Μέσα στο θεραπευτικό δωμάτιο, όπως αποκαλείται ο χώρος που λαμβάνει μέρος η συνεδρία, μπορείς να ανοίξεις θέματα νιώθοντας την ασφάλεια ότι είσαι σε καλά χέρια, ότι δε θα σε κρίνει κάποιος για όσα λες αλλά θα σε ακούσει με προσοχή και θα σου δώσει χώρο να ξεδιπλώσεις τη σκέψη σου και να εκφράσεις τα συναισθήματά σου.


Διαβάστε σχετικά: 5 πράγματα που θα ήθελε ο θεραπευτής σας να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία


2) Εξερεύνηση του παρελθόντος σου:

O ψυχοθεραπευτής θα σε βοηθήσει να ανασύρεις βιώματα του παρελθόντος σου ώστε να εξερευνήσεις τον τρόπο που μεγάλωσες, τη σχέση με τους γονείς σου, όσα κουβαλάς από το παρελθόν και σε βαραίνουν, όπως παιδικά τραύματα ή δυνατές εμπειρίες που θυμάσαι ως τώρα, και πως όλα αυτά σχετίζονται με τον τρόπο που επιλέγεις εσύ ο ίδιος να συσχετιστείς με τους ανθρώπους γύρω σου.

3) Ανάληψη ευθυνών και συνειδητές επιλογές:

Στη διάρκεια της ψυχοθεραπευτικής διαδρομής ο θεραπευόμενος καλείται να αναλάβει ευθύνες για τις αποφάσεις και τις επιλογές τους για τις οποίος μέχρι πρότινος ενδεχομένως να κατηγορούσε τους ανθρώπους από το κοντινό του περιβάλλον ή να μην τις αναλάμβανε στη λογική του ότι ‘εγώ έτσι είμαι’.

Όταν όμως έρχεται σε επαφή με τα πραγματικά θέλω του, όταν αρχίζει να ανοίγει τα κουτάκια πάνω στα οποία έχει χτίσει τη ζωή του και να συνειδητοποιεί ότι οι επιλογές είναι εκεί και είναι πολλές τότε είναι σε θέση συνειδητά να επιλέξει αυτό που του ταιριάζει και συνεπώς να αναλάβει τις ευθύνες των επιλογών του.

4) Aυτογνωσία:

Πόσες φορές αναρωτιόμαστε μα αυτό γιατί το έκανα; ή γιατί διαλέγω πάντα ανθρώπους που δε μου δίνουν αυτό που θέλω;. Πολλές φορές στο ταξίδι της ζωής ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον ίδιο μας τον εαυτό και αδυνατούμε να κατανοήσουμε τους λόγους που μας οδηγούν να σκεφτόμαστε, να αισθανόμαστε, να συμπεριφερόμαστε σύμφωνα με συγκεκριμένα μοτίβα.

Η αυτογνωσία που καλλιεργείται μέσα στην ψυχοθεραπεία λειτουργεί ως ένα πολύτιμο εργαλείο που μας χρειάζεται καθημερινά ώστε να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να κατανοοόυμε τον τρόπο που ζούμε μέχρι σήμερα.

5) Σύνδεση με το σώμα σου:

To μέσο που διαθέτουμε για να βιώνουμε τον κόσμο γύρω μας είναι το σώμα μας. Μέσω αυτού δεχόμαστε ερεθίσματα, τα επεξεργαζόμαστε, τα αποθηκεύουμε ως αναμνήσεις, επικοινωνούμε, εκφραζόμαστε και γενικά υπάρχουμε. Κάποιος φορές το σώμα θα προσπαθήσει να μας μεταφέρει ένα μήνυμα για το τι χρειάζεται και έτσι μπορεί να έχουμε πόνους, κρίσεις πανικού και διάφορα συμπτώματα τα οποία λειτουργούν ως καμπανάκι πως κάτι δεν πάει καλά και θέλει προσοχή.

Αν όμως δεν είμαστε συνδεδεμένοι μαζί του και δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε τι χρειάζεται το σώμα μας ώστε να νιώθουμε υγιείς τότε δε θα μπορέσουμε να του το προσφέρουμε. Η ψυχοθεραπεία μας μαθαίνει να ακούμε προσεχτικά το σώμα μας ώστε να αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες του και να το φροντίζουμε.

6) Άνοιγμα στον εαυτό σου και στις δυνατότητές σου:

Mέχρι σήμερα ίσως ένιωθες άνετα εκφράζοντας μόνο συγκεκριμένες πλευρές του εαυτού σου και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κρατάς στο σκοτάδι κομμάτια που μπορεί να είναι αρκετά ενδιαφέροντα να εξερευνήσεις. Μέσα στο ασφαλές πλαίσιο της ψυχοθεραπευτικής σχέσης έχεις την ευκαιρία να έρθεις σε επαφή με πλευρές του εαυτού σου που δεν γνωρίζεις καλά και να διευρύνεις τις δυνατότητές σου.

7) Εκμάθηση νέων δεξιοτήτων ζωής:

Όταν θέλεις να μάθεις κάποια νέα δραστηριότητα όπως ένα άθλημα ή ένα μουσικό όργανο ξεκινάς μαθήματα και βλέπεις σιγά σιγά να βελτιώνεις τις δεξιότητές σου. Φαντάσου πως κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την ψυχοθεραπεία. Μαθαίνεις νέους τρόπους να διαχειρίζεσαι την καθημερινότητα και αποκτάς δεξιότητες ζωής που σου χρησιμεύουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής σου.

8) Συναισθηματική αγωγή:

Μαθαίνοντας τι είναι τα συναισθήματα, πως λειτουργούν αλλά και βιωματικά εκφράζοντάς τα με λειτουργικό τρόπο συνειδητοποιείς πως όσο κρατάμε μέσα μας τα συναισθήματά μας και τα συσσωρεύουμε τόσο καταπονούμε τον εαυτό μας. Έτσι λοιπόν ξεκινάς να τα φέρνεις στην επιφάνεια με τη βοήθεια του ψυχοθεραπευτή και να τους δίνεις χώρο και χρόνο.


Διαβάστε σχετικά: Ψυχοθεραπεία: πρώτο ραντεβού


9) Σχετίζεσθαι:

Συνήθως ο τρόπος που σχετίζεται ο θεραπευόμενος με τον θεραπευτή είναι καθρέφτης του τρόπου που σχετίζεται γενικά με τους ανθρώπους γύρω του. Μέσα από την προσήλωση στη θεραπευτική σχέση και δουλεύοντας όσα ο θεραπευόμενος φέρνει μέσα σε αυτήν αποκτάς συνειδητότητα στο πως λειτουργείς στα κοινωνικά πλαίσια και πως σχετίζεσαι με τους άλλους ανθρώπους ώστε να μπορέσεις να βελτιώσεις τις σχέσεις σου.

10) Αποδοχή:

Η πραγματική εσωτερική γαλήνη έρχεται όταν μπορέσουμε να αποδεχτούμε πραγματικά τον εαυτό μας και τους γύρω μας για αυτό που είναι. Ακόμα η αποδοχή μπορεί να σημαίνει και αποδέχομαι όσα δε μπορώ να αποδεχτώ και αυτό είναι εντάξει. Ο ψυχοθεραπευτής ως συνοδοιπόρος στην θεραπευτική διαδικασία είναι εκεί για να ακολουθήσει τους ρυθμούς του θεραπευόμενου ώστε ο θεραπευόμενος να καταλάβει πως είναι εντάξει να είναι αυτός που θέλει να είναι και να ζει με τον τρόπο που θέλει να ζει.

Η ψυχοθεραπεία είναι ένα από τα πιο χρήσιμα δώρα για να προσφέρεις στον εαυτό σου. Μπορείς να μοιραστείς τις ανησυχίες και τις απορίες σου σχετικά με τη διαδικασία με τον ψυχοθεραπευτή σου και να αποφασίσεις αν θέλεις να επενδύσεις σε εσένα και στον τρόπο που ζεις.


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια