Δρ. Καλλιόπη Μέγαρη

Γιατί ο κόσμος χρειάζεται την ψυχολογία και τους ψυχολόγους; Ο σημαντικός ρόλος της ψυχολογίας στη σύγχρονη εποχή

Γιατί ο κόσμος χρειάζεται την ψυχολογία και τους ψυχολόγους; Ο σημαντικός ρόλος της ψυχολογίας στη σύγχρονη εποχή

Δρ. Καλλιόπη Μέγαρη
ψυχολόγος σε συνεδρία με ένα θεραπευόμενο
Image credit: cottonbro/ pexels.com

Σε καταστάσεις καθημερινές αλλά και πρωτόγνωρες, η συμβολή των ψυχολόγων στην ανακούφιση των σωματικών, συναισθηματικών και ψυχικών επιπτώσεων σε άτομα, ομάδες και στην ευρύτερη κοινότητα είναι κρίσιμη και απαραίτητη.


Η ψυχολογία είναι μια εφαρμοσμένη επιστήμη που στοχεύει κάθε πλευρά της ζωής μας. Η επιστήμη της ψυχολογίας προσφέρει γνώση σχετικά με τη φύση και την ανάπτυξη των ανθρώπινων σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Μελετά την κατανόηση της συμπεριφοράς των ανθρώπων με τελικό ζητούμενο να ωφελήσει τους ανθρώπους και την κοινωνία.

Οι ψυχολόγοι εργάζονται σε ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών - ουσιαστικά σε οποιοδήποτε μέρος όπου η ανθρώπινη λειτουργία είναι σχετική. Η ψυχολογική επιστήμη εμβαθύνει την κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς σε κοινωνικά, πολιτιστικά και γλωσσικά πλαίσια. Οι ψυχολόγοι έχουν ρόλο στην υποστήριξη της υγείας και της ευημερίας παγκοσμίως σε ένα πλαίσιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων με στόχο τη βελτίωση της ζωής και τη προώθηση θετικών σκέψεων και ευεξίας.

Τι είναι η ψυχολογία; Γιατί ο κόσμος χρειάζεται τους ψυχολόγους; Τι κάνει αυτό το πεδίο και το επάγγελμα μοναδικό; Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ψυχολογική Ένωση πάνω από 60 εθνικές, περιφερειακές και διεθνείς ψυχολογικές ενώσεις από όλο τον κόσμο συνεργάστηκαν σε μια κοινή έρευνα για να απαντήσουν σε αυτές τις ερωτήσεις (American Psychological Association, 2020).

Οι ερωτήσεις έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες, και συντελούν στο να αναγνωρίσουν οι ηγέτες, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων και το κοινό τον κρίσιμο ρόλο της ψυχολογίας σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης λειτουργίας σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο. Καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει κρίσεις χωρίς προηγούμενο, όπως αυτή που βιώνουμε τώρα με την πανδημία COVID 19, η συμβολή των ψυχολόγων στην ανακούφιση των σωματικών, συναισθηματικών και κοινωνικών επιπτώσεων σε άτομα, οικογένειες και κοινότητες είναι απαραίτητη.


Διαβάστε σχετικά: Ο πολυδιάστατος ρόλος του επαγγελματία ψυχικής υγείας: Εξελίξεις και προοπτικές


Οι ψυχολόγοι συμβάλλουν στην ανακούφιση του πόνου και στην ενίσχυση των θετικών σκέψεων και συναισθημάτων. Η μη επίτευξη της αντιμετώπισης διαστάσεων της ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, οι οποίοι είναι καθοριστικοί παράγοντες της υγείας, κοστίζουν στην παγκόσμια οικονομία 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως σε χαμένη παραγωγικότητα. Η πρόληψη και η παρέμβαση ψυχολογικών παρεμβάσεων υγείας, ωστόσο, έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά συμφέρουσες από άποψη κόστους.

Όταν η ψυχολογική επιστήμη εφαρμόζεται στα πλαίσια στα οποία οι άνθρωποι ζουν, το δυναμικό και η παραγωγικότητα αυξάνονται. Ωστόσο, παρά την ύπαρξη κλινικά αποτελεσματικών υπηρεσιών για πληθυσμούς που κινδυνεύουν ή για αυτούς που εμφανίζουν συμπτώματα ψυχικών διαταραχών, η πλειονότητα των παιδιών και των ενηλίκων σχεδόν σε κάθε χώρα του κόσμου δεν λαμβάνουν ψυχολογική θεραπεία λόγω περιορισμένων πόρων, στίγματος και έλλειψης παρόχων υγειονομικής περίθαλψης (American Psychological Association, 2020).

Οι ψυχολόγοι εκπαιδεύονται για να προσφέρουν ψυχολογική υποστήριξη και βοήθεια σε αυτούς που την έχουν ανάγκη. Επίσης, εργάζονται εφαρμόζοντας επιστημονικές μεθόδους και συμπληρωματικές δεξιότητες διάγνωσης, αξιολόγησης και θεραπείας για να παρέχουν ολοκληρωμένες και κατάλληλες προσεγγίσεις στην υγεία.

Σε καταστάσεις καθημερινές αλλά και πρωτόγνωρες, η συμβολή των ψυχολόγων στην ανακούφιση των σωματικών, συναισθηματικών και ψυχικών επιπτώσεων σε άτομα, ομάδες και στην ευρύτερη κοινότητα είναι κρίσιμη και απαραίτητη.


Βιβλιογραφία:

- American Psychological Association (2020 August 12). What do psychology and psychologists offer humanity? Psychological associations from around the globe unite to make the case that the world needs psychology’s unique contributions – possibly now more than ever.

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...