PsychologyNow Team

Πώς μπορεί να βοηθήσει η θεραπεία ζεύγους;

Πώς μπορεί να βοηθήσει η θεραπεία ζεύγους;

PsychologyNow Team
ζευγάρι καθισμένο στον καναπέ που κρατάει χέρια
Image credit: freepik/ freepik.com

Στα πρώτα στάδια της σχέσης, όπου το κύριο συναίσθημα είναι ο μεγάλος έρωτας, τείνουμε να βλέπουμε μόνο τα θετικά στοιχεία του άλλου. Όταν όμως περάσει αυτός ο «μήνας του μέλιτος», μερικά από τα πράγματα που ίσως μας έχουν ελκύσει αρχικά μπορεί να αρχίσουν να μας ενοχλούν.


Οι σχέσεις μάς προσφέρουν μεγάλη ικανοποίηση, ωστόσο χρειάζεται δουλειά πολλές φορές για να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις και δυσκολίες που παρουσιάζονται.

Η διατήρηση και η ανάπτυξη της σχέσης χρειάζεται χρόνο και ενέργεια. Η εύρεση νέων τρόπων ενδυνάμωσης της σχέσης μπορεί να είναι μία δύσκολη διαδικασία για το ζευγάρι . Μπορεί να κολλήσουμε σε μη ωφέλιμα μοτίβα συμπεριφοράς ή να μην γνωρίζουμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά.

Η θεραπεία ζεύγους μπορεί να βοηθήσει με πολλούς τρόπους, μερικοί από τους οποίους αναφέρονται παρακάτω:

1. Καλύτερη κατανόηση του/της συντρόφου μας

Λόγω ότι όλοι μας έχουμε ένα διαφορετικό στυλ αλληλεπίδρασης, έτσι και το δικό σας μπορεί να διαφέρει από του/της συντρόφου σας. Αν λειτουργείτε σε διαφορετικά μήκη κύματος, μπορεί να είναι δύσκολο να ανταποκριθείτε ο ένας στις ανάγκες του άλλου. Ένας ειδικός μπορεί να δουλέψει μαζί σας προκειμένου να αναγνωρίσετε και να ξεπεράσετε τις διαφορές που έχετε. Μαθαίνοντας τον τρόπο με τον οποίο ο/η σύντροφός σας σας αλληλεπιδρά με τον κόσμο (και γιατί αλληλεπιδρά με αυτόν τον τρόπο) μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε ενσυναίσθηση γι’ αυτόν/αυτήν. Η κατανόηση είναι το κλειδί για την επιτυχία της σχέσης.

2. Βελτίωση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων

Μια από τις κοινές παρανοήσεις στις σχέσεις είναι όταν ο ένας σύντροφος πιστεύει ότι ο άλλος πρέπει να γνωρίζει αυτόματα τι πραγματικά θέλει ή χρειάζεται. Μαθαίνοντας να επικοινωνείτε ανοιχτά και ξεκάθαρα στη θεραπεία σχετικά με τις συναισθηματικές σας ανάγκες μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη σύνδεση με τον/την σύντροφό σας.

3. Ανακάλυψη τρόπων για να υπάρχουν εποικοδομητικές και όχι καταστροφικές διαφωνίες

Μπορεί να υπάρξει μόνιμη ζημιά όταν οι συγκρούσεις στη σχέση φεύγουν από τον έλεγχό μας. Εάν δεν μπορούμε να συγκρατήσουμε το θυμό μας, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ασέβεια, δυσαρέσκεια, απόδοση κατηγοριών, έντονες φωνές, ύβρη, ακόμη και ενδοοικογενειακή βία σε ακραίες περιπτώσεις. Στη θεραπεία ζεύγους, μπορείτε να μάθετε πιο παραγωγικούς τρόπους για να ακούτε και να σας ακούν. Η εκμάθηση δεξιοτήτων διαχείρισης του θυμού, οι αποτελεσματικές τεχνικές πειθαρχίας και ο τρόπος χρήσης δηλώσεων για την έκφραση συναισθημάτων μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του αλληλοσεβασμού και ικανοποίησης.

4. Αντιμετώπιση υποκείμενων θεμάτων που μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη σχέση

Όταν ένα άτομο στη σχέση έχει προβλήματα που επηρεάζουν την ευημερία του, υπάρχει πιθανότητα και ο/η σύντροφός του να βιώνει ένταση και άγχος. Η συζήτηση για τέτοιου είδους προβλήματα στη θεραπεία ζεύγους μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ειδικός μπορεί να συστήσει ατομική θεραπεία για τον έναν ή και τους δύο συντρόφους (με διαφορετικό θεραπευτή).

5. Εύρεση νέων τρόπων σύνδεσης και δημιουργίας οικειότητας

Οι ρουτίνα και οι ευθύνες μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις. Τα ζευγάρια με παιδιά μπορεί να αρχίσουν να βλέπουν ο ένας τον άλλο μόνο στο πλαίσιο του ρόλου του γονέα και όχι του συντρόφου. Άλλοι μπορεί να αρχίσουν να θεωρούν τα πράγματα δεδομένα και να σταματήσουν να φροντίζουν τη σχέση τους. Ο θεραπευτής μπορεί να προσφέρει στρατηγικές επανασύνδεσης σε συναισθηματικό επίπεδο για την αναζωογόνηση του πάθους και της οικειότητας.

6. Ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης στη σχέση

Εάν έχει υπάρξει απιστία ή προδοσία, αλλά το ζευγάρι είναι πρόθυμο να δουλέψει για τη σχέση, ένας ειδικός μπορεί να τους βοηθήσει να διερευνήσουν τυχόν κρυφές αιτίες που μπορεί να έχουν οδηγήσει στο πρόβλημα. Οι σύντροφοι μπορούν να εκφράσουν με ασφάλεια τους φόβους και τις ανησυχίες τους και μπορούν να συνεργαστούν με τον ψυχολόγο, ο οποίος δεν ασκεί κριτική, για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ τους.

7. Καθορισμός του αν θέλετε παραμείνετε στη σχέση

Ορισμένες προκλήσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποθαρρυντικές. Αν και οι δύο σύντροφοι είναι πρόθυμοι να τις δουλέψουν, ο θεραπευτής θα ενισχύσει και θα υποστηρίξει την επιλογή τους. Εάν ωστόσο, ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι είναι αποφασισμένοι να δώσουν τέλος στη σχέση, ο θεραπευτής μπορεί να βοηθήσει στην εύρεση ενός φιλικού τρόπου για την καλύτερη διαχείριση ενός επερχόμενου χωρισμού ή διαζυγίου.

Όλες οι σχέσεις περνούν από δύσκολες στιγμές και μπορούν να επωφεληθούν από τη συμβουλευτική ζεύγους. Όλοι θέλουμε να νιώθουμε αγάπη, κατανόηση και εκτίμηση από τους συντρόφους μας. Όλοι αποζητούμε τη βελτίωση στη σχέση. Εάν πιστεύετε η σχέση σας έχει πάρει λάθος κατεύθυνση ή αναζητάτε κάποια βελτίωση, μπορείτε να δοκιμάσετε τη θεραπεία ζεύγους.


Πηγή: www.goodtherapy.org
Απόδοση: Κατερίνα Κακουλάκη
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...