PsychologyNow Team

Πώς να βοηθήσετε τον ψυχοθεραπευτή σας να σας βοηθήσει

Πώς να βοηθήσετε τον ψυχοθεραπευτή σας να σας βοηθήσει

PsychologyNow Team

Η ψυχοθεραπεία χρειάζεται δουλειά όχι μόνο από το θεραπευτή, αλλά και από το θεραπευόμενο.


Ας υποθέσουμε ότι έχετε βρει το θάρρος να παραδεχθείτε στον εαυτό σας: «Κάτι δεν πάει καλά στη ζωή μου αυτή την περίοδο». Στη συνέχεια αναζητάτε τη βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχοθεραπευτή για να μπορέσετε να επιστρέψετε στους φυσιολογικούς σας ρυθμούς και αρχίζετε σύντομα να αισθάνεστε ανακουφισμένοι, κάνοντας δυναμικές επιλογές.

Ίσως να έχετε συνειδητοποιήσει ότι η η θλίψη ή το άγχος, έχουν εισβάλλει στη ζωή σας ή μπορεί να έρχεστε αντιμέτωποι με χρόνιες σύγκρουσεις ή με την έλλειψη σύνδεσης στις περισσότερες από τις ουσιαστικές σχέσεις της ζωής σας. Ίσως να έχετε συνειδητοποιήσει ότι παρά το γεγονός ότι έχετε όλα εκείνα που πάντα πίστευατε ότι επιθυμείτε, συνεχίζετε να μην αισθάνεστε ικανοποιημένοι. Όποιος και αν είναι ο λόγος, έχετε αποφασίσει ότι σας αξίζει να ζητήσετε βοήθεια για δημιουργήσετε τη ζωή που εσείς θέλετε.

Μερικοί άνθρωποι που αναζητούν θεραπεία πιστεύουν ότι ο θεραπευτής τους θα «διορθώσει» το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, ακόμη και αν δεν αντιλαμβάνονται ότι όντως υπάρχει η δυναμική αυτή. Η θεραπεία όμως χρειάζεται δουλειά και από τα δύο εμπλεκόμενα μέρη. Απαιτεί συλλογισμό, μία υγιή ισορροπία αυτο-ανάλυσης και αυτο-αποδοχής και στη συνέχεια δέσμευση για την ολοκλήρωσή της.

Αν βρίσκεστε σε ψυχοθεραπευτική διεργασία ή σε συμβουλευτική θεραπεία ή εάν σκέφτεστε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχοθεραπευτή, οι παρακάτω κατευθύνσεις θα ενισχύσουν σημαντικά τα οφέλη που μπορείτε να αποκομίσετε από αυτή την αξιόλογη επένδυση- μια επένδυση που αφορά τη ζωή σας.

1. Μην κάνετε οικονομία στις συνεδρίες-ορίστε το ως κανόνα.

Μερικές φορές αναζητούμε θεραπευτικές υπηρεσίες έχοντας τη νοοτροπία «βρίσκομαι με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο πόδι έξω». Αυτό μπορεί να εκδηλώνεται με συχνές ακυρώσεις συνεδριών ή με το να τις ξεχνάτε ή να μην προετοιμάζεστε γι’ αυτές. Είναι απαραίτητο να πηγαίνετε στις εβδομαδιαίες συνεδρίες σας (ή στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που εσείς και ο θεραπευτής σας έχετε ορίσει ως το καλύτερο για εσάς), εκτός αν βρίσκεστε σε διακοπές ή αν αντιμετωπίζετε μία πραγματικά έκτακτη ανάγκη.

Η δημιουργία μίας σχέσης με τον θεραπευτή σας καθώς και η τακτική επαφή που απαιτείται από αυτήν, αποτελεί το θεμέλιο για να κερδίσετε τα περισσότερα οφέλη από την εμπειρία της θεραπείας! Ακόμα και τις ημέρες που δεν έχετε όρεξη (ειδικά αυτές τις μέρες!) ή όταν ο ήλιος λάμπει και θα προτιμούσατε να περάσετε το απόγευμά σας στο πάρκο, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι πρόκειται για μία δέσμευση όχι μόνο με τον θεραπευτή σας, αλλά και με τον ίδιο σας τον εαυτό.

2. Δουλέψτε μεταξύ των συνεδριών (προετοιμαστείτε για τη συνεδρία σας πριν πάτε).

Μερικοί θεραπευτές αναθέτουν διάφορες μορφές εργασίας για το σπίτι. Μπορεί να είναι κάτι απλό όπως το να σκεφτείτε ένα συγκεκριμένο θέμα ή κάτιπιο σύνθετο όπως το να διαβάσετε ένα κεφάλαιο ενός βιβλίου ή να εξασκήσετε συγκεκριμένες σχεσιακές στρατηγικές ή στρατηγικές διαχείρισης. Ορισμένες θεραπείες έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να περιλαμβανουν την προετοιμασία σε τακτική βάση, όπως οι συμπεριφορικές θεραπείες, CBT ή DBT. Σε άλλους τύπους θεραπείας, η ανάθεση εργασίας για το σπίτι, είναι περισσότερο ένας περιοδικός τρόπος για να ενισχύσετε την εμπειρική σας ανάπτυξη.

Ακόμα κι αν ο θεραπευτής σας δεν σας έχει αναθέσει κάποια συγκεκριμένη εργασία για το σπίτι, είναι σημαντικό να φέρετε στη συνεδρία σας τις σκέψεις και τις ερωτήσεις που γεννήθηκαν εκτός του γραφείου του θεραπευτή σας. Δοκιμάστε να διερευνήσετε και να εξασκήσετε τις τεχνικές που έχετε δουλέψει με τον θεραπευτή σας και στις άλλες σχέσεις σας. Να κρατάτε ημερολόγιο. Συζητήστε με τους φίλους σας ή με τα μέλη της οικογένειάς που σας υποστηρίζουν, τα ερωτήματα που σας απασχολούν. Η συμμετοχή στην όλη διαδικασία, θα σας βοηθήσει να μετατρέψετε μία αργή ανάκαμψη σε μία εμπειρία που θα σας αλλάξει τη ζωή και που η επιδιωκέμενη αλλαγή, θα αποκτήσει αισθητά αποτελέσματα.

3. Να είστε ιδιαίτερα ειλικρινής.

Οι θεραπευτές είναι εκπαιδευμένοι επαγγελματίες, οι οποίοι είναι προδιατεθειμένοι να προσφέρουν κατανόηση και υποστήριξη. Έχουμε αυτή την φυσική τάση να είμαστε βοηθητικοί και έχουμε μάθει συγκεκριμένους τρόπους αλληλεπίδρασης με τους θεραπευόμενους, που μπορούν να βοηθήσουν με τη δημιουργία θετικών αποτελεσμάτων στη ζωή σας.

Η ικανότητά μας να βοηθήσουμε ως θεραπευτές, είναι εξαιρετικά περιορισμένη, όταν ο θεραπευόμενος δεν είναι ειλικρινής μαζί μας. Αυτό περιλαμβάνει πολύ σημαντικά θέματα, όπως ένα ιστορικό κακοποίησης ή κατανάλωσης ναρκωτικών και αλκοόλ, όπως επίσης και λιγότερο σημαντικά θέματα, όπως το να μην έχει ένα ειλικρινές ενδιαφέρον για την εργασία που αναθέτει ο θεραπευτής για το σπίτι.

Θυμάμαι αρκετές φορές κάποια περιστατικά να επιτυγχάνουν ξαφνικά μία ουσιαστική αλλαγή, γιατί οι θεραπευόμενοι αποκάλυψαν τελικά τις πληροφορίες που χρειάζονταν σχετικά με τον εαυτό τους και τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν. Αν διαπιστώσετε τον εαυτό σας να λέει ψέματα στο θεραπευτή σας, μην τον τιμωρήσετε! Η ντροπή για κάποια από τα προβλήματά σας είναι φυσιολογική, όπως είναι και η παρόρμηση σας να πείτε ψέματα. Απλώς εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να είστε γενναίοι και να διορθώσετε αυτές τις πληροφορίες μαζί με τον θεραπευτή σας.

4. Εξασκηθείτε με τη «διαφάνεια».

Το να είναι κάποιος «διαφανής» σημαίνει κάτι διαφορετικό από την αποκάλυψη της αλήθειας, σημαίνει να λέει την αλήθεια με απίστευτα λεπτούς και εσωτερικούς τρόπους, να έχει το θάρρος να μιλήσει και να πει: «Όχι, δεν νομίζω ότι έχεις δίκιο»  ή «Ανησυχώ γιατί σκέφτομαι ότι μπορεί να με επικρίνεις».

«Διαφάνεια» είναι να μοιράζεστε τον εσωτερικό κόσμο σας με τον θεραπευτή σας, ειδικά σε ό,τι έχει σχέση με τον θεραπευτή σας και τη θεραπεία σας. Ίσως να πιστεύετε ότι μπορεί να πληγώσετε τον θεραπευτή σας ή ότι κάποιες πληροφορίες δεν είναι τόσο σημαντικές- αλλά πιστέψτε με, η ουσία της διαδικασίας της θεραπείας εξαρτάται από αυτές τις πιο περίπλοκες αλληλεπιδράσεις, όπου επιτρέπετε στον εαυτό σας να είναι απόλυτα αυθεντικός.

Να λάβετε υπόψη σας, ότι αυτές οι κατευθύνσεις προσφέρονται με την προϋπόθεση ότι δουλεύετε με έναν ικανό και συμπονετικό θεραπευτή. Οι καλοί θεραπευτές μπορεί μερικές φορές να επισημαίνουν τα προβλήματά σας ή τα μη βοηθητικά μοτίβα που ακολουθείτε, ως έναν τρόπο για να ενθαρρύνουν την επούλωση και την ανάπτυξή σας, αλλά ξέρουν πώς να το κάνουν χωρίς να σας κρίνουν.

Είναι απολύτως απαραίτητο να αισθάνεσθε ασφαλείς με τον θεραπευτή σας, γνωρίζοντας ότι ο θεραπευτής δουλεύει για το συμφέρον σας και ότι θα κρατήσει εμπιστευτικό ό, τι μοιραστείτε μαζί του. Σε περίπτωση που αμφιβάλλετε, είναι καλό να μιλήσετε ανοιχτά με τον θεραπευτή σας για τις ανησυχίες σας ή να επισκεφτείτε κάποιον άλλο θεραπευτή που μπορεί να ταιριάζει καλύτερα σε εσάς.

 

the therapy network logo

 

Επισκεφθείτε το TherapyNetwork.eu και παρακολουθήστε επιμορφωτικές συνεδρίες με τους πιο γνωστούς θεραπευτές να διδάσκουν την τέχνη της ψυχοθεραπείας.

 


Πηγή: mindbodygreen
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...