Τα χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης ίσως αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης βίαιων συμπεριφορών σε άτομα με σχιζοφρένεια, συμπεριλαμβανομένων των αυτοτραυματισμών και της αυτοκτονικότητας.
Οι ερευνητές λένε ότι τα χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης μειώνουν την ευαισθησία των εγκεφαλικών κυττάρων στη σεροτονίνη, αυξάνοντας τα συμπτώματα κατάθλιψης, παρορμητικότητας και επιθετικότητας.
Η χαμηλή χοληστερόλη, η οποία συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων, ίσως συνιστά ένδειξη υψηλού κινδύνου για αυτοτραυματισμό, αυτοκτονικότητα και βία σε πάσχοντες από σχιζοφρένεια. Οι ειδικοί που αξιολογούν την επικινδυνότητα και τις θεραπείες για άτομα με ψύχωση είναι καλό να ελέγχουν τα επίπεδα χοληστερόλης των ασθενών τους, όπως δείχνει νέα έρευνα.
Βρετανική έρευνα στο Journal of Psychiatry της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας δείχνει ότι τα χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης ίσως είναι ένα χρήσιμος βιοδείκτης για την ύπαρξη αυτοκτονικών τάσεων και επιθετικότητας σε πάσχοντες από ψύχωση, συμπεριλαμβανομένης της σχιζοφρένειας.
Είναι γνωστό ότι η υψηλή χοληστερόλη, ειδικά η συνολική χοληστερόλη και η LDL (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας), είναι κακή για την καρδιά. Αλλά τα χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορούν επίσης να συνοδεύονται από ποικίλα προβλήματα, όπως αύξηση της παρορμητικότητας και επίδραση στη διάθεση, λέει η Βίνα Κουμάρι, καθηγήτρια Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Brunel του Λονδίνου.
Η ομάδα διέτρεξε ιατρικές βάσεις δεδομένων για να ανακαλύψει συνδέσεις ανάμεσα σε διαφορετικά λιπίδια ή σωματικό λίπος και επιθετικότητα, αυτοκτονικότητα ή αυτοτραυματισμό, σε άτομα με σχιζοφρένεια. Επίσης, θέλησε να διαπιστώσει αν οι επιδράσεις ήταν παρόμοιες και στα δύο φύλα.
Οι ερευνητές εστίασαν σε ενήλικες με επιβεβαιωμένη διάγνωση σχιζοφρένειας, σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής ή ψύχωσης, αξιολογώντας τη λεκτική και σωματική επιθετικότητα αυτών απέναντι σε αντικείμενα, άλλους ανθρώπους και τους εαυτούς τους, συμπεριλαμβανομένης της αυτοκτονικότητας.
Περίπου το 70% των δειγμάτων κατέδειξε συσχέτιση μεταξύ χαμηλής χοληστερόλης και εκδήλωσης βίας προς τους άλλους, ενώ περίπου τα μισά εμφάνισαν σύνδεση με αυτοκτονική συμπεριφορά. Οι νευροφαρμακολόγοι πιστεύουν ότι η χαμηλή χοληστερόλη ίσως κάνει τα εγκεφαλικά κύτταρα λιγότερο ευαίσθητα στην «ορμόνη της ευτυχίας», τη σεροτονίνη, γεγονός που οδηγεί τους ανθρώπους να είναι πιο καταθλιπτικοί, παρορμητικοί και επιθετικοί.
Διαβάστε σχετικά: Η γέννηση της σχιζοφρένειας στην οικογένεια: όταν τα αντιφατικά μηνύματα βλάπτουν
Η σχέση ανάμεσα στα επίπεδα των λιπιδίων και τη βία ήταν σε γενικό επίπεδο παρόμοια στα δύο φύλα, αλλά ελαφρώς ισχυρότερη στους άνδρες, πιθανώς λόγω του ότι μελετήθηκαν λιγότερες γυναίκες. Γι’ αυτό απαιτείται περισσότερη έρευνα, όπως σημειώνει η ίδια μελέτη, τόσο στα άτομα που έχουν διαγνωστεί με σχιζοφρένεια όσο και στα άτομα με ιστορικό βιαιότητας, αυτοτραυματικής και αυτοκτονικής συμπεριφοράς.
Το εύρημα ότι η χαμηλή χοληστερόλη λειτουργεί ως προβλεπτικός βιολογικός δείκτης αυξημένης επικινδυνότητας σε ασθενείς με σχιζοφρένεια είναι ενθαρρυντικό, είπε ο Δρ Πίγιαλ Σεν, σύμβουλος δικαστικής ψυχιατρικής στο King’s College του Λονδίνου.
H πιθανή προσέγγιση για τους ψυχιάτρους, με βάση τα ευρήματά μας, είναι να γνωρίζουν ότι αν ένας ασθενής έχει χαμηλή χοληστερόλη, υπάρχει αυξημένη επικινδυνότητα για εκδήλωση βίας προς τους άλλους ή προς τον εαυτό του, μέσω αυτοτραυματισμού και αυτοκτονίας, και πρέπει να σκεφτούν αν θα ήταν καλό να του συνταγογραφήσουν αντιψυχωτικά ή/και αντικαταθλιπτικά φάρμακα.
Απόδοση: Μαρία Φωτεινή Σκούπρα, Ψυχολόγος-Γνωσιακή Συμπεριφορική θεραπεύτρια
Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*