Η έρευνα υποστηρίζει ότι ορισμένες κινήσεις των ματιών μπορεί να αποτελούν ένδειξη σχιζοφρένειας.
Εδώ και έναν αιώνα, οι ερευνητές στο πεδίο της ψυχιατρικής έχουν παρατηρήσει διαφορές στις οφθαλμικές κινήσεις ατόμων με σχιζοφρένεια. Την τελευταία δεκαετία, αυτές οι διαφορές στην κίνηση των ματιών βρέθηκαν στο κέντρο του ενδιαφέροντος, καθώς μπορεί να έχουν διαγνωστική αξία. Έρευνες που χρησιμοποίησαν τεστ οφθαλμικής κίνησης για την ανίχνευση της σχιζοφρένειας κατέληξαν σε ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι αυτά τα τεστ μπορεί κάποτε να χρησιμοποιούνται και στον χώρο του ιατρείου.
Γιατί μπορεί η σχιζοφρένεια να επηρεάζει τα μάτια;
Τα μάτια και ο εγκέφαλος μπορεί να είναι ξεχωριστά μέρη του σώματος, αλλά είναι πολύ συνδεδεμένα. Τα μάτια είναι μια προέκταση του εγκεφάλου, και τα δύο όργανα στέλνουν συνέχεια σημαντικά μηνύματα το ένα στο άλλο. Όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στον εγκέφαλο, συχνά αυτό φαίνεται στα μάτια.
Τα άτομα με σχιζοφρένεια παρουσιάζουν διαφορές στον τρόπο που τα μάτια τους κινούνται και αναζητούν αντικείμενα. Αυτές οι διαφορές περιλαμβάνουν δυσκολία στις ακόλουθες τυπικές κινήσεις του ματιού:
- Ομαλή αναζήτηση: ο τρόπος που τα μάτια κινούνται καθώς ακολουθούν ένα κινούμενο αντικείμενο
- Σακκαδικές κινήσεις: γρήγορες οφθαλμικές κινήσεις από ένα σημείο στο άλλο
- Οπτική αναζήτηση: σάρωση του περιβάλλοντος για την εύρεση συγκεκριμένου στόχου
Για παράδειγμα, αν ένα άτομο με σχιζοφρένεια παρακολουθούσε ένα πουλί να πετά στον ουρανό, το βλέμμα του μπορεί να μην κατάφερνε να ακολουθήσει το πουλί και μετά να προσπαθούσε να το προλάβει με γρήγορες, απότομες κινήσεις των ματιών.
Καθώς οι ερευνητές κατανοούν καλύτερα τη σύνδεση ματιού-εγκεφάλου, βρίσκουν όλο και περισσότερα στοιχεία που υποστηρίζουν ότι κάποιες αλλαγές στα μάτια μπορεί να αποτελούν ενδείξεις για νευρολογικές διαταραχές. Επιπλέον, οι πρόσφατες εξελίξεις στις τεχνολογίες απεικόνισης επέτρεψαν στους επιστήμονες να αναπτύξουν ελάχιστα επεμβατικά εργαλεία για τις εξετάσεις ματιών, κάνοντας τη διαδικασία πολύ ευκολότερη.
Διαβάστε σχετικά: Οι αιτίες για την εκδήλωση της σχιζοφρένειας
Η πρώιμη έρευνα
Μια μελέτη του 2012 ήταν η πρώτη που έδειξε ότι οι οφθαλμικές κινήσεις μπορούν να λειτουργήσουν ως βιοδείκτες για να την αναγνώριση ατόμων με και χωρίς σχιζοφρένεια. Οι ερευνητές παρακολούθησαν και κατέγραψαν τις οφθαλμικές κινήσεις 88 συμμετεχόντων με σχιζοφρένεια και 88 ατόμων της ομάδας ελέγχου.
Οι συμμετέχοντες με σχιζοφρένεια διέφεραν από τα άτομα ελέγχου σχεδόν σε όλα τα τεστ οφθαλμικής κίνησης. Η έρευνα περιλάμβανε τρεις τύπους τεστ: ομαλής αναζήτησης, ελεύθερης θέασης και προσήλωσης του βλέμματος.
Πιο πρόσφατες έρευνες
Μια άλλη διαφορά στην όραση των ανθρώπων με σχιζοφρένεια είναι η δυσκολία που αντιμετωπίζουν στην αναγνώριση των εκφράσεων του προσώπου. Μελέτες που περιλαμβάνουν καταγραφή οφθαλμικών κινήσεων έχουν δείξει ότι σε άτομα με σχιζοφρένεια η οπτική εξερεύνηση και η προσήλωση είναι πιο περιορισμένη από ό,τι σε άτομα χωρίς αυτή την πάθηση.
Ένα από τα πιο ελπιδοφόρα τεστ για την αναγνώριση ατόμων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας είναι η ηλεκτρορετινογραφία. Αυτή η απλή εξέταση μετράει την απόκριση του ματιού στο φως μέσα από τα φωτοευαίσθητα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα. Σε μια μελέτη του 2017, οι ερευνητές, με τη χρήση ηλεκτρορετινογραφίας, βρήκαν διαφορές στην απόκριση των αμφιβληστροειδών στο φως, σε ανθρώπους που αντιμετώπιζαν κίνδυνο ή είχαν διαγνωστεί με σχιζοφρένεια ή σοβαρή καταθλιπτική διαταραχή.
Αυτά τα πολλά υποσχόμενα ευρήματα είναι μόνο η αρχή. Καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να εξερευνούν τη σύνδεση ματιού-εγκεφάλου στις νευρολογικές διαταραχές, μπορεί σύντομα να έχουμε ένα ακριβές προγνωστικό τεστ για τη σχιζοφρένεια σε νοσοκομεία και κλινικές. Αυτό το διαγνωστικό εργαλείο θα λειτουργήσει ως συμπλήρωμα στα άλλα κριτήρια που χρησιμοποιούνται ήδη για την ανίχνευση της σχιζοφρένειας και βασίζονται στα συμπτώματα.
Απόδοση: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*