PsychologyNow Team

Ο ναρκισσισμός πηγάζει από ανασφάλεια, όχι από αίσθηση μεγαλείου

Ο ναρκισσισμός πηγάζει από ανασφάλεια, όχι από αίσθηση μεγαλείου

PsychologyNow Team
άνδρας αναρωτιέται ότι ο ναρκισσισμός πηγάζει από ανασφάλεια, όχι από αίσθηση μεγαλείου
Image credit:  Vince Fleming / unsplash.com

Ο ναρκισσισμός καθοδηγείται από την ανασφάλεια, όχι από μια διογκωμένη αίσθηση του εαυτού, σύμφωνα με έρευνα.


Η ανασφάλεια κρύβεται πίσω από τον ναρκισσισμό ενός ατόμου, όχι η μεγάλη ιδέα που μπορεί να έχει για τον εαυτό του, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ομάδα ψυχολόγων. Η έρευνα, η οποία προσφέρει μια πιο λεπτομερή ανάλυση αυτού του φαινομένου, μπορεί επίσης να εξηγήσει τι παρακινεί τη δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που είναι επικεντρωμένη στον εαυτό.

Για πολύ καιρό, δεν ήταν ξεκάθαρο γιατί οι ναρκισσιστές παρουσιάζουν δυσάρεστες συμπεριφορές αυταρέσκειας, αφού αυτό κάνει τους άλλους να τους εκτιμούν λιγότερο. Το φαινόμενο έχει γίνει πιο εμφανές στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μια συμπεριφορά που αποκαλείται «flexing», εξηγεί ο Πάσκαλ Γουόλις, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν υπερβολικά μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους, αλλά είναι μάλλον ανασφαλείς, και με αυτό τον τρόπο διαχειρίζονται τις ανασφάλειές τους.

Πιο συγκεκριμένα, τα ευρήματα δείχνουν ότι ο ναρκισσισμός κατανοείται καλύτερα ως μια προσαρμογή για να καλυφθεί και να ξεπεραστεί η χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η συμπεριφορά των ναρκισσιστών κάνει τους άλλους να τους συμπαθούν λιγότερο μακροπρόθεσμα, κάτι που ενισχύει τις ανασφάλειές τους και οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο αυτάρεσκων συμπεριφορών.

Οι σχεδόν 300 συμμετέχοντες στην έρευνα, 60% γυναίκες και 40% άντρες, είχαν μέση ηλικία τα 20 έτη και απάντησαν σε 151 ερωτήσεις μέσω υπολογιστή. Οι ερευνητές μελέτησαν τη Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας, ως υπερβολική αγάπη για τον εαυτό με δύο υποτύπους, που είναι γνωστοί ως μεγαλειώδης και ευάλωτος ναρκισσισμός.


Διαβάστε σχετικά: Ο ναρκισσισμός ίσως δεν αφορά την αυτο-αγάπη αλλά σχεδόν εξ ολοκλήρου την αυτο-απέχθεια


Μια σχετιζόμενη κατάσταση, η ψυχοπάθεια, χαρακτηρίζεται επίσης από μεγαλειώδη αίσθηση εαυτού. Οι ερευνητές προσπάθησαν να βελτιώσουν την κατανόησή τους για το πώς σχετίζονται αυτές οι παθήσεις. Γι’ αυτό τον σκοπό, σχεδίασαν έναν δείκτη που ονόμασαν FLEX (perFormative seLf-Elevation indeX). Το FLEX ανιχνεύει την αυτοεικόνα που καθοδηγείται από ανασφάλεια και εκδηλώνεται ως διαχείριση των εντυπώσεων, οδηγώντας σε τάσεις ανύψωσης του εαυτού.

Συνολικά, τα αποτελέσματα έδειξαν υψηλή συσχέτιση του FLEX με τον ναρκισσισμό, αλλά όχι με την ψυχοπάθεια. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι αυθεντικοί ναρκισσιστές είναι ανασφαλείς και περιγράφονται καλύτερα από τον τύπο του ευάλωτου ναρκισσισμού, ενώ ο μεγαλειώδης ναρκισσισμός μπορεί καλύτερα να γίνει κατανοητός ως έκφραση ψυχοπάθειας.


Ism Tsox
Απόδοση - Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων

Πηγή

 

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...