Έχουν περάσει περίπου 30 χρόνια από τα τραυματικά γεγονότα που τους είχαν αφήσει με κατάθλιψη, άγχος, ευερεθιστότητα, υπερδιέγερση, αϋπνίες και εφιάλτες.
Αλλά για τα 12 άτομα που συμμετείχαν σε μία μελέτη του UCLA, τα οποία είναι επιζώντες βιασμού, αυτοκινητιστικών ατυχημάτων, ενδοοικογενειακής βίας και άλλων τραυματικών γεγονότων, ένα διακριτικό ηλεκτρικό επίθεμα στο μέτωπο, φανερώνει σημαντική ανακούφιση από τη διαταραχή μετα-τραυματικού στρες (post-traumatic stress disorder – PTSD).
«Αναφερόμαστε σε ασθενείς για τους οποίους η ασθένεια είχε γίνει σχεδόν τρόπος ζωής», είπε ο Andrew Leuchter, κύριος συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής ψυχιατρικής του UCLA. «Ωστόσο, μετά την πειραματική διεργασία, έρχονταν και έλεγαν ότι ‘Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, κοιμήθηκα όλη τη νύχτα’, ή ‘οι εφιάλτες μου σταμάτησαν’. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά ισχυρό».
Η έρευνα, η οποία έχει παρουσιαστεί σε τρία επιστημονικά συνέδρια και δημοσιεύεται στο περιοδικό “Neuromodulation: Technology at the Neural Interface”, απεκάλυψε τα πρώτα στοιχεία ότι η τρίδυμη νευρωνική διέγερση (Τrigeminal Νerve Stimulation – TNS), υπόσχεται πολλά για τη θεραπεία της χρόνιας PTSD.
«Οι περισσότεροι ασθενείς με PTSD έχουν διαπιστώσει όφελος από τις υπάρχουσες θεραπείες, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία εξακολουθεί να έχει συμπτώματα και να υποφέρει για πολλά χρόνια από τα συμπτώματα αυτά». είπε ο Leuchter. «Αυτό θα μπορούσε να είναι μια σημαντική ανακάλυψη για τους ασθενείς που δεν έχουν βοηθηθεί επαρκώς από τις υπάρχουσες θεραπείες».
Με βάση τη μελέτη, η οποία διεξήχθη κατά κύριο λόγο με απλούς εθελοντές, οι επιστήμονες προσέλαβαν βετεράνους στρατιωτικούς, για την επόμενη φάση της έρευνάς τους, οι οποίοι βρίσκονται σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο από το PTSD.
Το TNS είναι μια νέα μορφή νευροτροποποίησης, μια κατηγορία θεραπείας κατά την οποία εξωτερικές ενεργειακές πηγές χρησιμοποιούνται για να κάνουν λεπτές προσαρμογές στην ηλεκτρική καλωδίωση του εγκεφάλου, μερικές φορές με συσκευές που εμφυτεύονται στο σώμα, αλλά όλο και περισσότερο με εξωτερικές συσκευές. Αυτή η προσέγγιση κερδίζει δημοσιότητα για τη θεραπεία νευρολογικών και ψυχιατρικών διαταραχών, οι οποίες δείχνουν να είναι ανθεκτικές στα φάρμακα.
Το TNS αξιοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα από μια μπαταρία 9 volt για να τροφοδοτήσει ένα ηλεκτρικό επίθεμα που τοποθετείται στο μέτωπο του χρήστη. Ενώ το άτομο κοιμάται, το επίθεμα στέλνει ρεύμα χαμηλού επιπέδου στα κρανιακά νεύρα που διατρέχουν το μέτωπο, μεταφέροντας σήματα στα τμήματα του εγκεφάλου που βοηθούν στη ρύθμιση της διάθεσης, της συμπεριφοράς και της γνωστικής λειτουργίας, όπως η αμυγδαλή και ο έσω προμετωπιαίος φλοιός, καθώς και το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ανώμαλη δραστηριότητα σε αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου των πασχόντων από PTSD.
«Η πιθανότητα αυτή η κομψή και απλή τεχνολογία να έχει αντίκτυπο στις εξουθενωτικές ασθένειες, είναι κάτι πολύ ικανοποιητικό», δήλωσε ο Ίαν Κουκ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Η PTSD επηρεάζει περίπου 3,5% του πληθυσμού των ΗΠΑ, αλλά ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό βετεράνων του στρατού. Εκτιμάται ότι το 17% του ενεργού στρατιωτικού προσωπικού εμφανίζει συμπτώματα και περίπου 30% των βετεράνων που επιστρέφουν από την υπηρεσία στο Ιράκ και το Αφγανιστάν είχαν συμπτώματα.
Οι πάσχοντες έχουν συχνά δυσκολία στη συνεργασία, στην ανατροφή των παιδιών και τη διατήρηση υγιών σχέσεων. Πολλοί προσπαθούν να αποφεύγουν καταστάσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια σειρά από flashbacks, γεγονός που τους καθιστά διστακτικούς στην επικοινωνία ή στην έξοδο από τα σπίτια τους, αφήνοντας τους απομονωμένους. Οι άνθρωποι με τη διαταραχή, παρουσιάζουν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες από τους υγιείς συνανθρώπους τους να αυτοκτονήσουν και έχουν αυξημένο κίνδυνο για συζυγικές δυσκολίες και εγκατάλειψη του σχολείου.
Λεπτομέρειες της μελέτης
Για την μελέτη που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, οι ερευνητές προσέλαβαν άτομα με χρόνια PTSD και σοβαρή κατάθλιψη, οι οποίοι είχαν ήδη υποβληθεί σε θεραπεία με ψυχοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή ή και τα δύο. Παράλληλα με τη συνέχιση της συμβατικής θεραπείας τους, οι εθελοντές φορούσαν το επίθεμα κατά τη διάρκεια του ύπνου, για οκτώ ώρες τη νύχτα. Πριν και μετά τη μελέτη των οκτώ εβδομάδων, οι συμμετέχοντες στη μελέτη συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους και το βαθμό στον οποίο οι διαταραχές επηρεάζαν την εργασία, την ανατροφή των παιδιών και την κοινωνικοποίηση τους.
Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων της PTSD των συμμετεχόντων, αναφέρει η μελέτη, μειώθηκε κατά μέσο όρο σε ποσοστό πάνω από 30% και η σοβαρότητα της κατάθλιψης τους μειώθηκε κατά μέσο όρο πάνω από 50%. Στην πραγματικότητα, για το 25% των συμμετεχόντων στη μελέτη, τα συμπτώματα της PTSD παρουσίασαν ύφεση. Επιπλέον, τα άτομα της μελέτης είπαν γενικά ότι αισθάνθηκαν περισσότερο σε θέση να συμμετέχουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες.
Ο Leuchter συνεργάζεται τώρα με το Σύστημα Υγείας του Λος Άντζελες για να προσλάβει 74 στρατιωτικούς βετεράνους, ώστε να συνεχίσει περαιτέρω τις μελέτες του. Η θεραπεία TNS έχει δείξει ότι είναι αποτελεσματική στη θεραπεία των μορφών επιληψίας και της κατάθλιψης, που δείχνουν να είναι ανθεκτικές στη φαρμακευτική αγωγή.
«Η PTSD είναι ένα από τις αόρατες πληγές του πολέμου και όλων των αιφνίδιων τραυματικών γεγονότων στη ζωή », δήλωσε ο Cook. «Τα σημάδια βρίσκονται εσωτερικά, στην ψυχή αλλά μπορεί να είναι εξίσου εξουθενωτικά όπως οι ορατές ουλές. Έτσι είναι εξαιρετικό να εργάζεσαι σε μία τόσο σημαντική προσπάθεια που φιλοδοξεί να βελτιώσει τις ζωές τόσων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο».
Πηγή: UCLA
Πηγή έρευνας: Neuromodulation: Technology at the Neural Interface
Απόδοση – Επιμέλεια: Ομάδα psychologynow