PsychologyNow Team

Η Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες μπορεί να προβλεφθεί μέσω Εγκεφαλικής Απεικόνισης

Η Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες μπορεί να προβλεφθεί μέσω Εγκεφαλικής Απεικόνισης

PsychologyNow Team
γυναίκα με Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες έχει κάνει Εγκεφαλική Απεικόνιση
Image credit: engin akyurt / unsplash.com

Μικρότεροι όγκοι εγκεφάλου προβλέπουν την εμφάνιση PTSD, 3 μήνες μετά από ένα ήπιο εγκεφαλικό τραύμα.


Η Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (PTSD) είναι μια πολύπλοκη ψυχιατρική διαταραχή που προκαλείται από σωματικό ή/ και ψυχολογικό τραύμα. Ο τρόπος με τον οποίο εμφανίζονται τα συμπτώματα της διαταραχής, όπως άγχος, κατάθλιψη και γνωστικές διαταραχές, παραμένει όχι πλήρως κατανοητός καθώς και μη προβλέψιμος. Εάν οι ειδικοί μπορούσαν να προβλέψουν με ακρίβεια ποιοι άνθρωποι ενδέχεται να αναπτύξουν PTSD, οι διαθέσιμες θεραπείες και τα αποτελέσματά τους θα μπορούσαν να βελτιωθούν.

Ωστόσο, πρόσφατα, ερευνητές εντόπισαν πιθανούς εγκεφαλικούς βιοδείκτες της ΔΜΤΣ σε ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικά τραύματα μέσω της χρήσης Μαγνητικής Τομογραφίας (MRI).

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές: Η συσχέτιση μεταξύ εγκεφαλικού τραύματος και εμφάνισης ΔΜΤΣ έχει συγκεντρώσει αυξανόμενη προσοχή τα τελευταία χρόνια, καθώς μελέτες έχουν δείξει σημαντική επικάλυψη σε παράγοντες κινδύνου και συμπτώματα. Σε αυτή τη μελέτη, χρησιμοποιήσαμε στοιχεία από μια μεγάλη διαχρονική έρευνα ασθενών (TRACK-TBI), οι οποίοι επισκέφτηκαν τα Επείγοντα με αρκετά εγκεφαλικά τραύματα ώστε να χρειαστούν αξονική τομογραφία.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν πάνω από 400 ασθενείς, οι οποίοι υπεβλήθησαν σε αξιολόγηση για πιθανή εμφάνιση ΔΜΤΣ, 3 και 6 μήνες μετά το τραύμα τους. Στους 3 μήνες, οι 77 συμμετέχοντες (18% του συνόλου) εμφάνισαν PTSD, ενώ στους 6 μήνες, οι 70 συμμετέχοντες (16% του συνόλου) εκδήλωσαν συμπτώματα PTSD. Όλοι οι συμμετέχοντες υπεβλήθησαν σε εγκεφαλική απεικόνιση μετά τον τραυματισμό τους.

Οι μελέτες Μαγνητικής Τομογραφίας που πραγματοποιήθηκαν εντός δύο εβδομάδων από το τραύμα, χρησιμοποιήθηκαν για να μετρήσουν τους όγκους βασικών δομών στον εγκέφαλο, οι οποίοι θεωρούνται ότι σχετίζονται με την εμφάνιση PTSD. Βρήκαμε ότι ο όγκος αρκετών από αυτές τις δομές προέβλεπε την εκδήλωση της διαταραχής μέσα σε διάστημα τριών μηνών μετά τον τραυματισμό, αναφέρουν οι ερευνητές.

Συγκεκριμένα, ο μικρότερος όγκος σε εγκεφαλικές περιοχές όπως ο κογχομετωπιαίος φλοιός, ο ανώτερος μετωπιαίος φλοιός και ο νησιωτικός φλοιός προέβλεψε την εμφάνιση ΔΜΤΣ στους 3 μήνες μετά το τραύμα. Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου σχετίζονται με τη διέγερση, την προσοχή και τη συναισθηματική ρύθμιση.


Διαβάστε σχετικά: Πρωτοποριακή νευροαπεικονιστική μελέτη των αποσυνδετικών επεισοδίων αποκαλύπτει παιδικά τραύματα στον εγκέφαλο


Τα ευρήματα της μελέτης συμφωνούν με προηγούμενες έρευνες που δείχνουν την ύπαρξη μικρότερου όγκου σε αρκετές από αυτές τις εγκεφαλικές περιοχές σε άτομα με ΔΜΤΣ και με μελέτες που προτείνουν ότι ο μειωμένος φλοιώδης όγκος του εγκεφάλου μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση της διαταραχής. Συνδυαστικά, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ένα «εγκεφαλικό απόθεμα» ή μεγαλύτερες φλοιώδεις περιοχές του εγκεφάλου μπορεί να παρέχουν σχετική ανθεκτικότητα έναντι στην εμφάνιση της ΔΜΤΣ.

Παρ’ όλο που ο βιοδείκτης των διαφορών εγκεφαλικού όγκου δεν είναι ακόμη αρκετά αξιόπιστος για να παράσχει κλινική καθοδήγηση, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ανοίγει το δρόμο για τη διεξαγωγή μελλοντικών μελετών με στόχο την πιο προσεκτική εξέταση του τρόπου με τον οποίο αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου συνεισφέρουν ή προστατεύουν από προβλήματα ψυχικής υγείας όπως η ΔΜΤΣ.

Ο Κάμερον Κάρτερ, MD, εκδότης του περιοδικού Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging αναφέρει: Αυτή η πολύ σημαντική μελέτη χρησιμοποιεί την απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού, κάνοντας ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση του λόγου που κάποια άτομα αναπτύσσουν PTSD μετά από κάποιο τραυματικό γεγονός ενώ άλλα όχι. Επίσης θέτει τα θεμέλια για μελλοντικές έρευνες που στοχεύουν στη χρήση της εγκεφαλικής απεικόνισης για την πρόβλεψη αυξημένου κινδύνου εμφάνισης της διαταραχής και μπορεί να ωφελήσει στη μείωση του κλινικού αντίκτυπου ενός τραυματικού γεγονότος μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων.


Έρευνα: Murray B. Stein et al, Smaller Regional Brain Volumes Predict Posttraumatic Stress Disorder at 3 Months after Mild Traumatic Brain Injury, Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging (2020). DOI: 10.1016/j.bpsc.2020.10.008

Έφη Μεσιτίδου
Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...