PsychologyNow Team

Οι ψυχικές διαταραχές είναι μία από τις κύριες αιτίες παιδικών ασθενειών

Οι ψυχικές διαταραχές είναι μία από τις κύριες αιτίες παιδικών ασθενειών

PsychologyNow Team
παιδί που κάθεται μόνο και στεναχωρημένο με ψυχική ασθένεια στο σκαλί μίας πόρτας

Ενώ οι μολυσματικές ασθένειες υποχωρούν, οι ψυχικές ασθένειες καταλαμβάνουν στα παιδιά τη 2η θέση πρόκλησης ανικανότητας ή ασθένειας.


Παρά την παγκόσμια μείωση των παιδικών μεταδιδόμενων νοσημάτων, ο επιπολασμός των ψυχικών ασθενειών στα παιδιά παραμένει ίδιος. Αυτό καθιστά τις ψυχικές διαταραχές μία από τις κύριες αιτίες ασθενειών σε παιδιά ηλικίας 4-15 ετών σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Child and Adolescent Psychiatry and Mental Health.

Στο μελέτη αυτή, ερευνητές από το INSERM, το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας, ανέλυσαν τον επιπολασμό των ψυχικών διαταραχών σε παιδιά ηλικίας 5-14 ετών στις έξι περιοχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: Αφρική, Αμερική, Νοτιοανατολική Ασία, Ευρώπη, Ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού.

Ανακάλυψαν ότι ακόμη και στις αναπτυσσόμενες περιοχές, ο επιπολασμός των ψυχικών διαταραχών είναι υψηλός και σταθερός με την πάροδο του χρόνου.

Διαπιστώσαμε ότι ο επιπολασμός των ψυχικών διαταραχών στους νέους παρέμεινε σταθερός μεταξύ των ετών 2000 και 2015, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ψυχικές διαταραχές στους νέους δεν παρουσιάζουν μείωση, παρά την παγκόσμια βελτίωση της σωματικής τους υγείας, δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης, Marie-Laure Baranne.

Στο μέλλον, η μείωση άλλων ασθενειών που μπορούν να προληφθούν, όπως ο διαβήτης, θα οδηγήσει στην αύξηση της σπουδαιότητας της θεραπείας των ψυχικών διαταραχών, για τη δημόσια υγεία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 2000, οι ψυχικές διαταραχές βρίσκονταν στην τρίτη θέση στην Αμερική και στην Ευρώπη ανάμεσα στις αιτίες «επιβίωσης σε έτη με συνεκτίμηση της ανικανότητας» (DALYs). Τα DALYs ορίζονται ως τα χαμένα χρόνια μιας υγιούς ζωής λόγω ασθένειας ή αναπηρίας. Πρόκειται για μία αξιολόγηση της επιβάρυνσης των νόσων ή του αντίκτυπου ενός προβλήματος υγείας σε έναν πληθυσμό.

Στη δεύτερη θέση οι ψυχικές διαταραχές των παιδιών

Το 2015, οι ψυχικές διαταραχές κατέληξαν να καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση ως αιτία των DALY στην Αμερική και την Ευρώπη, ενώ ο αντίκτυπος των μολυσματικών ασθενειών μειώθηκε. Η μετάβαση από τις μολυσματικές ασθένειες στις ψυχικές διαταραχές ως η κύρια αιτία των DALY σε παιδιά, είναι γνωστή ως «επιδημιολογική μετάβαση».

Ο αντίκτυπος των ψυχικών διαταραχών στην υγεία των παιδιών θα γίνει περισσότερο σημαντικός στο μέλλον, καθώς περισσότερες χώρες παρουσιάζουν τη μετάβαση από μολυσματικές ασθένειες σε ψυχικές διαταραχές, ως μία από τις κορυφαίες αιτίες κακής υγείας, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Η μελέτη μας δείχνει την επιτακτική ανάγκη ανησυχίας για τα διεθνή ιδρύματα δημόσιας υγείας και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικών. Δεδομένης της επίπτωσης αυτών των ψυχικών διαταραχών μακροπρόθεσμα, η οργάνωση μιας παγκόσμιας χάραξης πολιτικής για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος απαιτεί προσεκτική προετοιμασία, δήλωσε η Baranne.

Οι συχνότερα εμφανιζόμενες ψυχικές διαταραχές στα παιδιά

Στις περισσότερες περιοχές, τέσσερις είναι οι ψυχικές διαταραχές που κατατάσσονται στις 20 ασθένειες που συνδέονται με τα περισσότερα DALYs: διαταραχές της συμπεριφοράς, αγχώδεις διαταραχές, μείζων καταθλιπτική διαταραχή και το σύνδρομο αυτισμού- Άσπεργκερ.

Στα αγόρια, οι συνηθέστερες ψυχικές διαταραχές που σχετίζονται με τα DALYs είναι οι διαταραχές συμπεριφοράς, το σύνδρομο αυτισμού- Άσπεργκερ και οι αγχώδεις διαταραχές. Στα κορίτσια είναι οι αγχώδεις διαταραχές, οι διαταραχές συμπεριφοράς και η μείζων καταθλιπτική διαταραχή.

Το οικονομικό επίπεδο των χωρών παίζει ρόλο στην εμφάνιση των ψυχικών διαταραχών

Οι μελετητές παρατήρησαν επίσης ότι το εισόδημα παίζει ρόλο: διαπιστώθηκε ότι οι περιοχές με το υψηλότερο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα που συνδέονται με μολυσματικές ασθένειες και περισσότερα προβλήματα που συνδέονται με ψυχικές διαταραχές.

Οι συγγραφείς της μελέτης αναγνωρίζουν ότι ο υπολογισμός των DALYs εξαρτάται από παραμέτρους που είναι γνωστοί μόνο ως προσεγγίσεις και βασίζονται σε πολλαπλές πηγές πληροφοριών που ίσως να περιέχουν πιθανά σφάλματα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κάποια αβεβαιότητα ως προς τις εκτιμήσεις.


Πηγή: psychcentral.com
Μελέτη: capmh.biomedcentral.com
Απόδοση-Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...