Η κατάθλιψη μερικές φορές αναφέρεται ως “Ο μαύρος σκύλος”. Όπως και με τον αληθινό σκύλο, έτσι και η κατάθλιψη χρειάζεται να κατανοηθεί και να αντιμετωπιστεί, μέχρι να θεραπευτεί. Διότι, η κατάθλιψη είναι θεραπεύσιμη ασθένεια.
Εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο ζουν με κατάθλιψη. Η νέα δράση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για την κατάθλιψη, αφορά σε ένα ολιγόλεπτο βίντεο, το οποίο αποτελεί οδηγό για τους συντρόφους, τους φίλους και τους ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί με κατάθλιψη. Δίνει χρήσιμες κατευθύνσεις σχετικά με τους τρόπους προσέγγισης και αντιμετώπισης των καταθλιπτικών ατόμων αλλά και συμβουλές για το τι δεν πρέπει να κάνουν και το που πρέπει να απευθυνθούν για να ζητήσουν επαγγελματική βοήθεια.
Μερικά από τα πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να πείτε και να κάνετε σε ανθρώπους που έχουν κατάθλιψη:
– “Είναι όλα στο μυαλό σου”. Αφήστε τους ψυχολόγους και τους ψυχιάτρους να προσεγγίσουν τον ασθενή.
– “Δείξε δύναμη”. Αυτή η προσέγγιση δεν βοηθά καθόλου τον ασθενή. Η κατάθλιψη δεν είναι ένδειξη αδυναμίας, είναι ψυχική ασθένεια.
– Μην παίρνετε το ρόλο του ψυχολόγου/ψυχιάτρου και δίνετε ασαφείς και αόριστες πληροφορίες για το πώς να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη.
– Μην προσπαθείτε να ωραιοποιήσετε την κατάσταση, όσο και αν τους νοιάζεστε.
– Μην τους υπενθυμίζετε ότι υπάρχουν άνθρωποι σε χειρότερες καταστάσεις σε όλον τον κόσμο. Η υπενθύμιση αυτή, τους προσθέτει περισσότερο ενοχή και αίσθηση ανημπόριας.
Τα καλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε και να πείτε:
– Προσεγγίστε με ευαισθησία τους ανθρώπους με κατάθλιψη. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πώς να εκφραστούν για θέματα ψυχικής υγείας, ειδικότερα όταν αφορά στους ίδιους.
– Ακούστε, ακούστε, ακούστε. Με συναίσθημα και καρδιά. Ακούγοντας τι έχει να πει ένας καταθλιπτικός άνθρωπος, είναι πολλές φορές το καλύτερο δώρο που μπορείτε να του κάνετε.
– Ενθαρρύνετέ τους να βρουν έναν καλό ψυχολόγο/ψυχίατρο, πάρτε πρωτοβουλία και κλείστε εσείς το ραντεβού. Συνοδεύοντάς τους στον ειδικό, θα τους βοηθήσει ακόμα περισσότερο.
– Καθώς είναι κυριευμένοι από το στρες, βοηθήστε τους να απλοποιήσουν τη ζωή τους, τόσο στη δουλειά, όσο και στην εργασία. Το στρες είναι ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες πρόκλησης κατάθλιψης.
Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στο video του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
{youtube}2VRRx7Mtep8{/youtube}