Η κατάθλιψη είναι μακράν η πιο κοινή ασθένεια στον κόσμο, αλλά ακόμη, είναι μία από τις λιγότερο κατανοητές. Έρευνες σαν αυτήν ρίχνουν φως στο σκοτάδι που τερματίζει εκατομμύρια ζωές.
Μια από τις πιο σοκαριστικές στατιστικές στον τομέα της υγείας σχετίζεται με την κατάθλιψη: 350 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από κατάθλιψη και 800.000 από αυτούς δίνουν τέλος στη ζωή τους κάθε χρόνο επειδή έμειναν χωρίς θεραπεία.
Όσο περισσότερο κατανοούμε την ασθένεια, τόσο καλύτερα θα την αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες υγείας και παρ’ όλο που οι ερευνητές έχουν κάνει μεγάλα άλματα τις τελευταίες δεκαετίες, πολύ μυστήριο καλύπτει ακόμη αυτή την ασθένεια. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι πρόκειται για μία νευρολογική διαταραχή παρά αποκλειστικά ψυχολογική και μία νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου1 υποστηρίζει αυτή τη θεωρία.
Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό ScientificReports2, η κατάθλιψη συνδέεται με αλλαγές στην δομή του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, η λευκή ουσία που περιλαμβάνει περίπλοκα νευρωνικά δίκτυα επικοινωνίας, φαίνεται σημαντικά αλλοιωμένη σε ασθενείς που πάσχουν από αυτήν τη νόσο.
Αυτή η πρωτοποριακή μελέτη, που ερεύνησε τους εγκεφάλους 3.461 ασθενών είναι η πιο εκτεταμένη του είδους της μέχρι σήμερα. Τα στοιχεία αντλήθηκαν από μία δημόσια βάση δεδομένων, την UK Biobank, που περιέχει λεπτομερή δεδομένα για την υγεία 500.000 ανθρώπων.
Οι παραδοσιακές τεχνικές μαγνητικής απεικόνισης (MRI) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δούμε τον εγκέφαλο συνολικά, αλλά για αυτήν τη μελέτη η λευκή ουσία έπρεπε να απομονωθεί. Για να το πετύχει αυτό, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μία προηγμένη τεχνική γνωστή ως “diffusion tensor imaging”, η οποία εξετάζει πώς διαχέεται το νερό και όχι το αίμα γύρω από τον εγκέφαλο.
Αυτή η τεχνική απεκάλυψε λεπτομερείς χάρτες της λευκής ουσίας των ασθενών, που επέτρεψε στην ομάδα να ερευνήσει για πολύ μικρές δομικές διαφορές μεταξύ των δειγμάτων.
Ασθενείς που είχαν αναφέρει ότι υποφέρουν από κατάθλιψη ή πάσχουν από συμπτώματα που συνδέονται με την κατάθλιψη, είχαν αισθητά διαφορετικές δομές στην λευκή ουσία τους σε σύγκριση με τους ψυχικά υγιείς ανθρώπους. Η κύρια μέτρηση ήταν κάτι που είναι γνωστό ως “white matter integrity” (ακεραιότητα λευκής ουσίας) και η συχνότητα της κατάθλιψης έδειχνε να συσχετίζεται αρνητικά με αυτήν.
Ο ακριβής αιτιώδης μηχανισμός που συνδέει την κατάθλιψη με αυτές τις δομικές διαφορές είναι ασαφής αυτή τη στιγμή. Η κατάθλιψη προκαλεί αυτές τις δομικές αλλαγές ή αυτές οι αλλαγές υποδηλώνουν ότι κάποιο άτομο είναι πιο πιθανό να πάθει κατάθλιψη σε σχέση με άλλους ανθρώπους;
Όπως και να είναι, η μελέτη προσθέτει αξιοπιστία στην ιδέα ότι η κατάθλιψη έχει νευρολογική βάση ή τουλάχιστον βιολογική. Τα τελευταία χρόνια, έχει βρεθεί επίσης σύνδεση της κατάθλιψης με γενετικούς παράγοντες.
Αυτή η προσέγγιση δεν σημαίνει ότι η ψυχολογία δεν παίζει ρόλο, αλλά προτείνει ότι μπορεί να υπάρχουν ανιχνεύσιμοι βιολογικοί δείκτες της ασθένειας. Αυτοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε γρηγορότερες διαγνώσεις, που οδηγούν σε πιο αποτελεσματική θεραπεία.
Η κατάθλιψη είναι μακράν η πιο κοινή ασθένεια στον κόσμο, αλλά ακόμη, είναι μία από τις λιγότερο κατανοητές.
Έρευνες σαν αυτήν ρίχνουν φως στο σκοτάδι που τερματίζει εκατομμύρια ζωές.
Πηγή: medicalxpress.com
Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου, Απόφοιτη Ψυχολογίας
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Έρευνα: 1. Depression changes brain structure, study suggests
2. Subcortical volume and white matter integrity abnormalities in major depressive disorder: findings from UK Biobank imaging data