PsychologyNow Team

Κατάθλιψη: ένας χαμογελαστός άνθρωπος με κατάθλιψη

Κατάθλιψη: ένας χαμογελαστός άνθρωπος με κατάθλιψη

PsychologyNow Team
φωτογραφία του Robin Williams που ήταν ένας χαμογελαστός άνθρωπος με κατάθλιψη

Το ποσοστό των «καλοδιάθετων» ανθρώπων με κρυμμένα καταθλιπτικά συμπτώματα έχει αυξηθεί δραματικά, με τις αναζητήσεις στη Google να ακολουθούν ιδιαίτερα ανοδική τάση τον τελευταίο χρόνο.


Η κατάθλιψη είναι η πιο συνήθης αλλά και γνωστή σε όλο τον κόσμο διαταραχή που διαταράσσει τον ψυχισμό του ανθρώπου. Γνωστά είναι επίσης και πολλά από τα συμπτώματά της, όπως η καταθλιπτική διάθεση, η δραστική μείωση ενδιαφερόντων και ευχαρίστησης, η αϋπνία ή υπερυπνία σχεδόν καθημερινά, η ευκοπωσία ή απώλεια ενεργητικότητας, τα αισθήματα αναξιότητας ή υπερβολικής ενοχής και άλλα.

Αυτά τα συμπτώματα, καθώς συνιστούν αλλαγή από την προηγουμένη λειτουργικότητα του ατόμου, γίνονται αντιληπτά από το οικείο περιβάλλον του και συνήθως το προτρέπουν να επισκεφθεί ειδικό.

Είναι πιθανό όμως να βιώνει κάποιος καταθλιπτικά συμπτώματα και να είναι χαμογελαστός; Να βιώνει έντονη θλίψη, ενοχή, απόγνωση και να μην το αντιλαμβάνεται ο περίγυρός του; Είναι πιθανό, διότι ενώ υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων όπου η καταθλιπτική τους διάθεση αλλά και άλλα συμπτώματα γίνονται εύκολα αντιληπτά, υπάρχει και ένα ποσοστό όπου τα καταθλιπτικά συμπτώματα «κρύβονται».

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν άνθρωποι που όταν τους συναναστρέφεσαι δείχνουν καλοδιάθετοι, χαμογελούν και μπορούν να κάνουν ευχάριστες συζητήσεις μαζί σου και τον περίγυρό τους. Έχουν μια φυσιολογική ρουτίνα, μια σταθερή δουλειά, σύντροφο, πιθανόν και παιδιά. Η ζωή και συμπεριφορά τους δε σε βάζει σε σκέψεις πως κάτι μπορεί να υπάρχει που να τους στενοχωρεί, αντιθέτως δείχνουν ευχαριστημένοι από τη ζωή τους και είναι αρκετά ενεργητικοί.


Διαβάστε σχετικά: Δέκα χαρακτηριστικά της “χαμογελαστής” κατάθλιψης


Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να είναι λειτουργικοί στις καθημερινές απαιτήσεις της ζωής και στις κοινωνικές τους επαφές. Κρύβουν την απελπισία και τη θλίψη τους πολύ καλά, την οποία βιώνουν μόνοι τους και είναι πιθανό να έχουν και αυτοκτονικούς ιδεασμούς.

Τα συμπτώματα αυτά δεν εμπίπτουν σε κάποια άλλη ξεχωριστή διαγνωστική κατηγορία, αλλά πρόκειται για ξεχωριστή (ή διαφορετική) εκδήλωση συμπτωμάτων από αυτή που μέχρι τώρα γνωρίζαμε. Τον τελευταίο χρόνο οι αναζητήσεις στη Google για αυτή την ψυχολογική κατάσταση έχουν αυξηθεί δραματικά.

Κάποια χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι η εναλλαγή διάθεσης όταν συμβαίνει κάτι ευχάριστο, δηλαδή θα ανέβει η διάθεσή τους για λίγο στην ανακοίνωση κάποιας ευχάριστης είδησης ή με κάποια όμορφη ή ευγενική κίνηση από κάποιον οικείο τους και μετά από λίγο θα επιστρέψει η θλίψη τους.

Επιπλέον, κάποιοι βρίσκουν παρηγοριά στο φαγητό, καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες, ενώ είναι αρκετά ευάλωτοι στην απόρριψη και την αυστηρή κριτική. Η διάθεση των ανθρώπων αυτών «πέφτει» περισσότερο τις απογευματινές ώρες και έχουν την επιθυμία να κοιμούνται περισσότερες ώρες από αυτές που συνήθιζαν, σε αντίθεση με άλλες μορφές κατάθλιψης που συνήθως νιώθουν πολύ έντονη θλίψη τις πρωινές ώρες και έχουν την ανάγκη για λιγότερες ώρες ύπνου.


Συγγραφέας: Ναταλία Κουταλή, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος MSc

Βιβλιογραφικές αναφορές:
Remes, O. (2019). “Smiling Depression: It’s Possible to be Depressed while Appearing Happy”. The Conversation.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...