PsychologyNow Team

Η κατάθλιψη δεν είναι όμοια με τη θλίψη

Η κατάθλιψη δεν είναι όμοια με τη θλίψη

PsychologyNow Team
ανδρική σιλουέτα που σκύβει τείνοντας να πιάσει το κεφάλι του

Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται τον όρο κατάθλιψη, τείνουν να τη συνδέουν με τη θλίψη. Για την ιστορία, ας ξεκαθαρίσουμε μια και καλή κάτι. Η θλίψη είναι ένα συναίσθημα. Η κατάθλιψη είναι μια κλινικά διαγνωσμένη ψυχική ασθένεια.


Καθώς η κοινωνία μας ωριμάζει κι αρχίζουμε σιγά σιγά να αποτινάζουμε το στίγμα από την ψυχική ασθένεια, μια από τις πιο κοινές και πολυσυζητημένες ασθένειες είναι η κατάθλιψη. Και ενώ είναι σπουδαίο πως δειλά δειλά ξεκινήσαμε να το συζητάμε, φοβάμαι πως υπάρχει μια παρανόηση σχετικά με το τι είναι πραγματικά η κατάθλιψη.

Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται τον όρο κατάθλιψη, τείνουν να τη συνδέουν με τη θλίψη. Για την ιστορία, ας ξεκαθαρίσουμε μια και καλή κάτι. Η θλίψη είναι ένα συναίσθημα. Η κατάθλιψη είναι μια κλινικά διαγνωσμένη ψυχική ασθένεια.

Όλοι μας δοκιμάσαμε θλίψη σε κάποια φάση της ζωής μας. Είτε πρόκειται για το απογοητευτικό αποτέλεσμα ενός διαγωνίσματος, για την προδοσία ενός φίλου ή για ένα χωρισμό που μας ράγισε την καρδιά, στεναχωριόμαστε. Μετά όμως από ένα χρονικό διάστημα, αισθανόμαστε καλύτερα. Και τότε προχωράμε στη ζωή μας και πάμε μπροστά. Θα αισθανθούμε θλίψη σε τέτοιες καταστάσεις, αλλά όχι κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη είναι ψυχική ασθένεια

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως η κατάθλιψη έχει μια αναμφισβήτητη φυσική επίδραση στον εγκέφαλο.

Κατάθλιψη δε σημαίνει απλώς το να αισθανόμαστε θλίψη.

Στην πραγματικότητα, σημαίνει να μην αισθανόμαστε...τίποτα. Απολύτως τίποτα.

Είναι το συναίσθημα του μουδιάσματος, η αίσθηση του κενού.

Είναι να αισθάνεσαι ένα αδιάκοπο “γιατί”....για τα πάντα.

Υπαρξιακή κρίση η μια μετά την άλλη.

Το να είσαι θλιμμένος και το να είσαι σε κατάθλιψη δεν είναι το ίδιο πράγμα. Την επόμενη φορά που θα έχετε τις μαύρες σας, προσέξτε τις λέξεις που χρησιμοποιείτε. Αν είστε στεναχωρημένοι, είστε στεναχωρημένοι. Αν είστε σε κατάθλιψη, είστε σε κατάθλιψη. Το καθένα έχει τη δική του αξία και σημασία αλλά μη χρησιμοποιείτε την “κατάθλιψη” σαν μια οποιαδήποτε λέξη στην καθομιλουμένη. Δεν είναι σωστό να τη χρησιμοποιείτε απλώς για να τονίσετε τη θλίψη σας. Ο όρος αυτός υποδεικνύει ψυχική ασθένεια. Ήδη είναι δύσκολη η κατάσταση έτσι όπως είναι για όσους έχουν διαγνωστεί, παρακαλώ μην τη κάνετε ακόμη πιο δύσκολη με το να την απαξιώνετε – στα μάτια σας και στα μάτια των άλλων.

Η κατάθλιψη δεν είναι κάτι που απλώς “ξεπερνάμε”.

Η κατάθλιψη είναι κάτι που μια μπάλα παγωτό και μια ευχάριστη βραδιά στο σινεμά δεν μπορούν να διορθώσουν.

Η κατάθλιψη είναι ψυχική ασθένεια.

Η κατάθλιψη δεν είναι θλίψη.


marmaggan

 

Πηγή: themighty.com
Συγγραφέας: Erica Chau
Μετάφραση: Μαρία Μαγγανάρη, Ψυχοθεραπεύτρια
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Ετικέτες: κατάθλιψη, θλίψη
Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...