Γεωργία Μαριακάκη

Ποια είναι η διαφορά της λύπης από την κατάθλιψη;

Ποια είναι η διαφορά της λύπης από την κατάθλιψη;

Γεωργία Μαριακάκη
γυναίκα κοιτάζει από το παράθυρο προς ένα τοίχο έχοντας κατάθλιψη και όχι λύπη

Υπάρχει διαφορά μεταξύ λύπης και κατάθλιψης; Πολλοί άνθρωποι μπερδεύονται και αυτό το άρθρο αποσαφηνίζει το συναίσθημα από τη διαταραχή.


Η λύπη είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που δημιουργείται από μία πραγματική, μη διαστρεβλωμένη αντίληψη ενός αρνητικού γεγονότος. Αφορά μία διακύμανση του συναισθήματος και συνεπώς έχει κάποιο χρονικό όριο.Για παράδειγμα, όταν χάνουμε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο ή απολυόμαστε από τη δουλειά που μας άρεσε, η λύπη είναι μια φυσιολογική και υγιής αντίδραση. Η λύπη αυτή κανονικά υποχωρεί με την πάροδο του χρόνου.

Υπάρχει όμως περίπτωση το άτομο να μην μπορεί να βγει από αυτήν και η λύπη να μετατραπεί σε κατάθλιψη. Η κατάθλιψη λοιπόν διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης συχνά έχει την τάση να επαναλαμβάνεται στη ζωή του ατόμου και δεν υπάρχει πάντα μια εμφανής αιτία/αφορμή. Η κατάθλιψη βασίζεται σε σκέψεις διαστρεβλωμένες και δυσλειτουργικές και επηρεάζει την αυτοεκτίμηση του ατόμου.

Είναι δύσκολο να δοθεί ένας ορισμός για την κατάθλιψη, γιατί καλύπτει ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων, από ήπιες μέχρι πολύ σοβαρές. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Βασικά συμπτώματα αποτελούν η θλίψη, η απαισιοδοξία για το μέλλον, οι ιδέες αναξιότητας και οι ενοχές.

Άλλα συμπτώματα αφορούν γνωστικές αλλαγές (επιδράσεις στη μνήμη, μειωμένη ικανότητα σκέψης και δυσκολίες στην συγκέντρωση), συμπτώματα σχετικά με οργανικές αλλαγές και ενοχλήσεις (απώλεια ενέργειας, αδυναμία να βιώσει κανείς ευχαρίστηση, απώλεια όρεξης, διαταραχές ύπνου, μείωση σεξουαλικού ενδιαφέροντος) και συμπτώματα συμπεριφοράς (καταθλιπτικό προσωπείο και στάση σώματος, αργή ομιλία, κλάμα, απόπειρες αυτοκτονίας).


Διαβάστε σχετικά: Γιατί νιώθουμε λυπημένοι ακόμα και όταν όλα πάνε καλά


Η κατάθλιψη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επηρεάζει σήμερα πάνω από 300 εκατομμύρια ανθρώπους σ’όλο τον κόσμο. Είναι η πρώτη ασθένεια παγκοσμίως που οδηγεί σε απώλεια ζωής, αναπηρία και κοινωνική δυσλειτουργία, ξεπερνώντας τα καρδιοαγγειακά νοσήματα που είχαν την πρώτη θέση πριν κάποια χρόνια. Πλήττει ιδιαίτερα τις ηλικίες 15-44 ετών. Επίσης επιδημιολογικές έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες έχουν διπλάσιες περίπου πιθανότητες απ’ ότι οι άντρες να βιώσουν κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Δεν είναι ακριβώς γνωστό τι προκαλεί την κατάθλιψη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πρόκειται για πολλούς παράγοντες που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, όπως βιολογικές διαφορές στον εγκέφαλο, ορμονικές αλλαγές, κληρονομική προδιάθεση, τραυματικά γεγονότα της παιδικής ηλικίας, στρεσογόνα γεγονότα ζωής κ.α.

Ένα άτομο που πάσχει από κατάθλιψη είναι απαραίτητο να απευθυνθεί σε ειδικό. Οι εξελίξεις στο χώρο της ψυχοφαρμακολογίας και της ψυχοθεραπείας έχουν συμβάλει σε πολύ σημαντικά ποσοστά θεραπευτικής επιτυχίας. Σύμφωνα με έρευνες η γνωσιακή-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία βρέθηκε το ίδιο αποτελεσματική με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα στην οξεία φάση της κατάθλιψης. Μπορεί να βοηθήσει το πάσχον άτομο σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει πάλι λειτουργικό κερδίζοντας πίσω τη ζωή του.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...