PsychologyNow Team

Βοηθά η σωματική άσκηση τους ανθρώπους με κατάθλιψη;

Βοηθά η σωματική άσκηση τους ανθρώπους με κατάθλιψη;

PsychologyNow Team
γυναίκα που τρέχει με φόντο το ηλιοβασίλεμα

Μια νέα μελέτη πρόκειται να εξετάσει εάν η σωματική άσκηση έχει νευρολογική επίδραση στον εγκέφαλο των ανθρώπων με ήπια κατάθλιψη.


Οι επιστήμονες ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά την απεικόνιση του εγκεφάλου για να καθορίσουν αν οι επιδράσεις της σωματικής άσκησης στα ήπια καταθλιπτικά άτομα μπορούν να παρατηρηθούν σε ένα νευρολογικό επίπεδο.

Παρά το γεγονός ότι η επίδραση της σωματικής άσκησης στην κατάθλιψη έχει διερευνηθεί εκτενώς, η νευροαπεικόνιση δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ για τη μέτρηση των σωματικών επιδράσεων στο εσωτερικό του εγκεφάλου.

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen στη Σκωτία, ψάχνει για εθελοντές, οι οποίοι χαρακτηρίζουν τους εαυτούς τους ως «ήπια καταθλιπτικούς», για να συμπεριληφθούν στη μελέτη.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μελέτη θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα την κατάθλιψη και κατ’επέκταση να βοηθήσουν τους ανθρώπους που πάσχουν από αυτήν.

Ο Joel Parkinson, ένας από τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen, δήλωσε στο medicalxpress: Η σωματική άσκηση, σε ένα καταθλιπτικό άτομο, αναφέρεται συνήθως από τους παθολόγους ως ευεργετική και συνιστάται στους ασθενείς. Αυτό όμως, βασίζεται σε ανεπίσημα στοιχεία, όπου οι συνήθεις μετρήσεις συμπεριλαβάνουν ερωτηματολόγια αυτο-αναφοράς.

Με την χρήση νευρολογικών μετρήσεων, όπως η απεικόνιση του εγκεφάλου, θα χρησιμοποιήσουμε περισσότερο αντικειμενικές μεθόδους για τη μέτρηση της επίδρασης της άσκησης στην κατάθλιψη. Αυτό μας επιτρέπει να κάνουμε μια πολύ πιο αυστηρή, ποσοτική ανάλυση, παρέχοντας κάτι περισσότερο από μια ανεπίσημη και ανέκδοτη αναφορά, συμπληρώνει.

Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν, ως εκ τούτου, να να μας δώσουν ισχυρές ενδείξεις για το αν ή όχι η σωματική άσκηση μπορεί να ωφελήσει στην περίπτωση κατάθλιψης και οι οποίες θα είναι χρήσιμες στη θεραπεία της κατάθλιψης.

Οι επιλεγμένοι εθελοντές θα υποβληθούν σε μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου πριν τη συμμετοχή τους σε ένα πρόγραμμα άσκησης οκτώ εβδομάδων στο αθλητικό χωριό του Aberdeen στη Σκωτία. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να περάσουν από δύο προγράμματα άσκησης την εβδομάδα, μέσα από τρεις επιλογές· πριν ή μετά από το τυπικό ωράριο εργασίας (9-5), ή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Η άσκηση θα ξεκινήσει σε ένα μέτριο επίπεδο έντασης το οποίο θα αυξάνεται σταδιακά κάθε εβδομάδα μέχρι να επιτευχθούν πιο έντονες ασκήσεις.

Στο τέλος του προγράμματος, μια δεύτερη σάρωση MRI θα πραγματοποιηθεί και οι ερευνητές θα ψάξουν για τυχόν ενδείξεις δομικών και λειτουργικών νευρολογικών μεταβολών.

Ο Joel προσθέτει: Δεν ψάχνουμε για ανθρώπους που έχουν μια κλινική διάγνωση κατάθλιψης και οι οποίοι λαμβάνουν αγωγή - περισσότερο ψάχνουμε να συνεργαστούμε με ανθρώπους που μπορεί να αισθάνονται θλιμμένοι ή να υποψιάζονται ότι έχουν ήπια κατάθλιψη.

Προφανώς, η ευεξία των εθελοντών είναι υψίστης σημασίας. Οποιοσδήποτε συμμετέχει, θα αξιολογηθεί με σταθμισμένες κλίμακες αξιολόγησης της κατάθλιψης, για να εκτιμηθεί η σοβαρότητα της κατάθλιψής του. Αυτό δεν θα είναι συμπερασματικό για την περίπτωση κλινικής κατάθλιψης και εκείνοι που εμφανίζουν συμπτώματα μέτριας προς σοβαρή κατάθλιψη θα παραπέμπονται στον παθολόγο τους. Οι υπόλοιποι θα μπορούν να επιλεχθούν για τη μελέτη.

Ο Joel ολοκληρώνει λέγοντας ότι αν μπορούμε να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις της κατάθλιψης στον εγκέφαλο, μπορεί να είμαστε σε θέση να στοχεύσουμε αυτά τα αποτελέσματα σε μια πιο κατάλληλη θεραπεία. Ομοίως, αν μπορούμε να κατανοήσουμε τις επιδράσεις της άσκησης στον εγκέφαλο, μπορεί να είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε κατάλληλες θεραπείες για άλλες παθήσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να έχει εφαρμογή σε άλλες περιπτώσεις, όπως στις αγχώδεις διαταραχές.


Πηγή: medicalxpress

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...