PsychologyNow Team

Το κινητό σας τηλέφωνό ξέρει αν έχετε κατάθλιψη

Το κινητό σας τηλέφωνό ξέρει αν έχετε κατάθλιψη

PsychologyNow Team
γυναίκα ακουμπάει το κεφάλι της στο τραπέζι

Μπορείτε να προσποιηθείτε ένα χαμόγελο, αλλά το τηλέφωνό σας ξέρει την αλήθεια. Η κατάθλιψη μπορεί να ανιχνευθεί από τα δεδομένα του αισθητήρα του smartphone σας, παρακολουθώντας τον αριθμό των λεπτών που χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο και τις καθημερινές γεωγραφικές σας τοποθεσίες, όπως αναφέρει μια μικρή μελέτη της Northwestern Medicine.


Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνετε στη χρήση του τηλεφώνου σας, τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε κατάθλιψη. Η μέση ημερήσια χρήση για τα άτομα με κατάθλιψη ήταν περίπου 68 λεπτά, ενώ για τα άτομα χωρίς κατάθλιψη, ήταν περίπου 17 λεπτά.

Περνώντας τον περισσότερο χρόνο στο σπίτι και τον περισσότερο χρόνο σε λιγότερες τοποθεσίες - όπως μετριέται από τον εντοπισμότου GPS - συνδέεται επίσης με την κατάθλιψη. Ακόμη, έχοντας ένα λιγότερο ρυθμισμένο ημερήσιο πρόγραμμα, φεύγοντας από το σπίτι και πηγαίνοντας στη δουλειά διαφορετικές ώρες κάθε μέρα, για παράδειγμα, συνδέεται επίσης με την κατάθλιψη.

Με βάση τα δεδομένα των αισθητήρων του τηλεφώνου, οι επιστήμονες του Northwestern μπορούσαν να προσδιορίσουν τα άτομα με καταθλιπτικά συμπτώματα με 87 τοις εκατό ακρίβεια.

Η σημαντικότητα του γεγονότος αυτού, είναι ότι μπορούμε να ανιχνεύσουμε αν ένα άτομο έχει καταθλιπτικά συμπτώματα και τη σοβαρότητα αυτών των συμπτωμάτων χωρίς να τους κάνουμε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, είπε ο συγγραφέας David Mohr, διευθυντής του Κέντρου για τις Τεχνολογίες Συμπεριφορικής Παρέμβασης στο Northwestern University Feinberg School of Medicine. Τώρα έχουμε ένα αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης της συμπεριφοράς που σχετίζεται με την κατάθλιψη. Και την ανιχνεύουμε παθητικά. Τα τηλέφωνα μπορούν να παρέχουν δεδομένα ανεμπόδιστα και χωρίς καμία προσπάθεια από την πλευρά του χρήστη.

Η έρευνα θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην παρακολούθηση ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο κατάθλιψης, επιτρέποντας έτσι στους επαγγελματίες ψυχικής υγείας να παρεμβαίνουν πιο γρήγορα.

Τα δεδομένα των smartphone ήταν πιο αξιόπιστα στην ανίχνευση της κατάθλιψης από τις καθημερινές ερωτήσεις που απαντούσαν οι συμμετέχοντες σχετικά με το πόσο λυπημένοι αισθάνονταν με κλίμακα από το 1 έως το 10. Οι απαντήσεις τους μπορεί να είναι από συνήθεια και συχνά δεν είναι αξιόπιστες είπε ο επικεφαλής συγγραφέας Sohrob Saeb, διδακτορικός ερευνητής και επιστήμονας πληροφορικής στην προληπτική ιατρική στο Feinberg.

Το ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη τείνουν να μην πηγαίνουν σε πολλά μέρη, όπως δείχνουν τα δεδομένα, αντανακλά την απώλεια του κινήτρου που υπάρχει στην κατάθλιψη, δήλωσε ο Mohr, ο οποίος είναι κλινικός ψυχολόγος και καθηγητής προληπτικής ιατρικής στο Feinberg. Όταν οι άνθρωποι έχουν κατάθλιψη, έχουν την τάση να αποσύρονται και να μην έχουν το κίνητρο ή την ενέργεια να βγούνε έξω και να κάνουν πράγματα.

Ενώ τα δεδομένα χρήσης των τηλεφώνων δεν προσδιόρισαντο πώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα, ο Mohr υποπτεύεται ότι οι ανθρώποι που αφιερώνουν τον περισσότερο χρόνο τους σε αυτά, χρησιμοποιούσαν το διαδίκτυο ή έπαιζαν παιχνίδια, αντί να μιλάνε με φίλους.

Οι άνθρωποι είναι πιθανό, όταν ασχολούνται με τα τηλέφωνά τους, να αποφεύγουν οποιαδήποτε σκέψη για τα πράγματα που τους ανησυχούν, τους είναι οδυνηρά συναισθηματικά ή αφορούν δύσκολες σχέσεις, δήλωσε ο Mohr. «Είναι μια συμπεριφορά αποφυγής που την βλέπουμε στην κατάθλιψη.

Ο Saeb ανέλυσε τις θέσεις του GPS και τη χρήση του τηλεφώνου σε 28 άτομα (20 γυναίκες και 8 άνδρες, με μέση ηλικία τα 29 έτη) για ένα διάστημα δύο εβδομάδων. Ο αισθητήρας παρακολουθούσε τιςτοποθεσίες του GPS κάθε πέντε λεπτά.

Για να προσδιοριστεί η σχέση μεταξύ της χρήσης του τηλεφώνου και της γεωγραφικής θέσης με και την κατάθλιψη, τα άτομα έλαβαν ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο τυποποιημένο ερωτηματολόγιο μέτρησης της κατάθλιψης, το PHQ-9, κατά την έναρξη της μελέτης των δύο εβδομάδων. Το PHQ-9, ρωτά για συμπτώματα που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της κατάθλιψης όπως θλίψη, απώλεια ευχαρίστησης, της απελπισίας, διαταραχές στον ύπνο και την όρεξη και δυσκολία στη συγκέντρωση. Στη συνέχεια, ο Saeb ανέπτυξε αλγόριθμους χρησιμοποιώντας τα δεδομένα του GPS και ταδεδομένα χρήσης του τηλεφώνου που συλλέγονται από το τηλέφωνο, και συσχετίσε τα αποτελέσματα των GPS και των αλγόριθμων χρήσης του τηλεφώνου, με τα αποτελέσματα του τεστ κατάθλιψης των υποκειμένων.

Από τους συμμετέχοντες, οι 14 δεν είχαν σημάδια κατάθλιψης και οι 14 παρουσίασαν συμπτώματα που κυμαίνονταν από ήπια έως βαριά κατάθλιψη.

Στόχος της έρευνας είναι να ανιχνευθεί παθητικά η κατάθλιψη και τα διαφορετικά επίπεδα των συναισθηματικών καταστάσεων που σχετίζονται με την κατάθλιψη, είπε ο Saeb.

Οι πληροφορίες τελικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο κατάθλιψης, ώστε ίσως, να τους προσφερθούν παρεμβάσεις εάν ο αισθητήρας ανιχνεύσει κατάθλιψη ή να προωθήσει τις πληροφορίες στους ειδικούς.

Μελλοντικές έρευνες του Northwestern θα εξετάσουν το εάν αλλάζοντας οι άνθρωποι αυτές τις συμπεριφορές που συνδέονται με την κατάθλιψη βελτιώνεται η διάθεσή τους.

Θα δούμε αν μπορούμε να μειώσουμε τα συμπτώματα της κατάθλιψης, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να επισκεφθούν περισσότερα σημεία κατά τη διάρκεια της ημέρα, να έχουν μια πιο τακτική ρουτίνα, να περνούν περισσότερο χρόνο σε διαφορετικά μέρη ή να μειώσουν τη χρήση του κινητού τηλεφώνου τους, δήλωσε ο Saeb.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 15 Ιουλίου στο Journal of Medical Internet Research.


Πηγή: medical xpress

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...