PsychologyNow Team

Η κατάθλιψη επιταχύνει την γήρανση του εγκεφάλου

Η κατάθλιψη επιταχύνει την γήρανση του εγκεφάλου

PsychologyNow Team
γυναίκα με μαύρα μαλλιά έχει το πρόσωπο προς τον τοίχο και σχηματίζει ένα μαύρο σύννεφο σκέψης

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που παρέχει ολοκληρωμένες ενδείξεις για την επίδραση της κατάθλιψης στη μείωση της συνολικής γνωστικής λειτουργίας σε ένα γενικό πληθυσμό.


Ψυχολόγοι στο Πανεπιστήμιο του Sussex βρήκαν μια σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και της επιτάχυνσης του ρυθμού γήρανσης του εγκεφάλου. Αν και οι ψυχολόγοι έχουν ανακαλύψει προηγουμένως ότι τα άτομα με κατάθλιψη ή άγχος παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας αργότερα στην ηλικία τους, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που παρέχει ολοκληρωμένες ενδείξεις για την επίδραση της κατάθλιψης στη μείωση της συνολικής γνωστικής λειτουργίας (γνωστής και ως νοητική κατάσταση) σε ένα γενικό πληθυσμό.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Medicine, οι ψυχολόγοι διενήργησαν μια αυστηρή συστηματική ανασκόπηση 34 διαχρονικών μελετών, εστιάζοντας στη σχέση ανάμεσα στην κατάθλιψη ή το άγχος και στη μείωση της γνωστικής λειτουργίας με την πάροδο του χρόνου. Στην ανασκόπηση συνδυάστηκαν και εξετάστηκαν στοιχεία από περισσότερους από 71.000 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που παρουσίαζαν συμπτώματα κατάθλιψης καθώς και εκείνων που είχαν διαγνωσθεί ως κλινικοί καταθλιπτικοί ασθενείς. Η ανασκόπηση εξέτασε το ρυθμό μείωσης της συνολικής γνωστικής απώλειας μνήμης, της εκτελεστικής λειτουργίας (όπως η λήψη αποφάσεων) και της ταχύτητας επεξεργασίας πληροφοριών σε μεγαλύτερους ενήλικες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι μελέτες που συμπεριλάμβαναν συμμετέχοντες με διάγνωση άνοιας κατά την έναρξη της μελέτης, αποκλείστηκαν από την ανασκόπηση. Αυτό έγινε προκειμένου να εκτιμηθεί ευρύτερα ο αντίκτυπος της κατάθλιψης στη γνωστική γήρανση του γενικού πληθυσμού.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με κατάθλιψη παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση της γνωστικής λειτουργίας μετά τη μέση ηλικία από ό,τι τα άτομα χωρίς κατάθλιψη.

Καθώς υπάρχει μια μακρά προκλινική περίοδος αρκετών δεκαετιών προτού διαγνωσθεί η άνοια, τα ευρήματα είναι σημαντικά για τις πρώιμες παρεμβάσεις καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο αυτή.

Οι ψυχολόγοι σχολιάζουν: Η μελέτη αυτή έχει μεγάλη σημασία καθώς οι πληθυσμοί μας γερνούν με ταχείς ρυθμούς και ο αριθμός των ατόμων που ζουν με μειωμένες γνωστικές ικανότητες και άνοια, αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα τριάντα χρόνια.

Τα ευρήματά μας χρειάζεται να ληφθούν σοβαρά από τους πολιτικούς φορείς χάραξης στρατηγικής καθώς έχουν ακόμα περισσότερους λόγους να φροντίσουν τα θέματα ψυχικής υγείας και να διασφαλίσουν την καταλληλότητα των υγειονομικών διατάξεων. Χρειάζεται να προστατεύσουμε την ψυχική ευημερία των μεγαλύτερων σε ηλικία ενηλίκων μας και να παρέχουμε αξιόπιστες υπηρεσίες υποστήριξης σε όσους αντιμετωπίζουν κατάθλιψη και άγχος προκειμένου να διαφυλαχθεί η εγκεφαλική λειτουργία αργότερα στη ζωή τους.

Οι ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου του Sussex προσθέτουν: Η κατάθλιψη είναι μία κοινή ψυχιατρική διαταραχή και κάθε χρόνο και τουλάχιστον 1 στους 5 ανθρώπους βιώνει καταθλιπτικά συμπτώματα. Όμως οι άνθρωποι που ζουν με την κατάθλιψη δεν πρέπει να απελπιστούν: δεν είναι δεδομένο ότι θα παρατηρήσουν μείωση των γνωστικών ικανοτήτων όσο λαμβάνουν προληπτικά μέτρα. Η ψυχοθεραπεία και η γυμναστική, έχουν αποδειχθεί πολύ ωφέλιμες για την προαγωγή της ψυχικής και σωματικής υγείας, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της γνωστικής λειτουργίας τους σε μεγαλύτερη ηλικία.

 

the therapy network logo

 

Επισκεφθείτε το TherapyNetwork.eu και παρακολουθήστε επιμορφωτικές συνεδρίες με τους πιο γνωστούς θεραπευτές να διδάσκουν την τέχνη της ψυχοθεραπείας.

 


Πηγή: Affective problems and decline in cognitive state in older adults: a systematic review and meta-analysis
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Ετικέτες: άνοια, κατάθλιψη
Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...