Οι γιορτές αποτελούν μια ιδιαίτερη πρόκληση για τους ανθρώπους που υποφέρουν από διπολική διαταραχή ή κατάθλιψη. Η πρόκληση αυτή είναι ένας συνδυασμός της αυξημένης πίεσης που συχνά δημιουργεί η εορταστική περίοδος σε συνδυασμό με τα συμπτώματα αυτών των διαταραχών.
Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι που ζουν με διπολική διαταραχή και κατάθλιψη μπορεί να φοβούνται τις επερχόμενες γιορτές.
Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανταπεξέλθετε καλύτερα σε αυτήν την εποχή του χρόνου, είτε ανησυχείτε για οικονομικά θέματα, οικογενειακά προβλήματα, θυμάστε την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου σας ή απλώς αισθάνεστε μοναξιά…
Ένας άνθρωπος που ζει με διπολική διαταραχή ακολουθεί συνήθως ένα πλάνο θεραπείας που περιλαμβάνει μία φαρμακευτική αγωγή που βοηθά στην πρόληψη ή τη μείωση των σοβαρών εναλλαγών της διάθεσης, που αποτελεί και ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της πάθησης. Η θεραπεία για τον άνθρωπο που υποφέρει από κατάθλιψη περιλαμβάνει συχνά τη λήψη ενός αντικαταθλιπτικού φαρμάκου για να διατηρηθεί η διάθεσή του ανεβασμένη. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που ζουν με διπολική διαταραχή ή κατάθλιψη, επωφελούνται επίσης από το να βλέπουν έναν ψυχολόγο σε τακτική βάση, ειδικά κατά τη διάρκεια των εορτών.
Το άγχος αποτελεί μια κοινή αιτία που μπορεί να οδηγήσει στην επιδείνωση της διάθεσης ενός ατόμου, ακόμα και όταν λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή. Οι γιορτές προκαλούν στους περισσότερους ανθρώπους επιπρόσθετα επίπεδα άγχους, ακόμα κι αν γενικά αισθανόμαστε καλά γι’ αυτές.
Κατευθύνσεις για όσους ζουν με διπολική διαταραχή και κατάθλιψη
Μπορεί να βρείτε βοηθητικές τις παρακάτω κατευθύνσεις για να αντιμετωπίσετε πιο αποτελεσματικά τις προκλήσεις των γιορτών.
1. Μην αδρανείτε και μην απομονώνεστε
Ένας μηχανισμός αντιμετώπισης στον οποίο πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν όταν βρίσκονται σε αγχωτικές καταστάσεις, είναι να κλείνονται στον εαυτό τους, να αδρανούν ή να απομονώνονται από τους άλλους και τις κοινωνικές καταστάσεις. Ενώ αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του άγχους που σχετίζεται με την κοινωνικότητα, όταν αυτή δεν είναι επιθυμητή, συμβάλλει όμως σημαντικά στην αύξηση των συναισθημάτων της μοναξιάς.
2. Να διατηρείτε υπό έλεγχο τις περιττές σπατάλες και τις συγκρίσεις
Τα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook και το Instagram μπορεί να ένας υπέροχος τρόπος για να διατηρήσετε την επαφή σας με τους φίλους και την οικογένειά σας. Αλλά μπορούν επίσης να μας κάνουν να νιώθουμε άσχημα για τον εαυτό μας όταν τα χρησιμοποιούμε ως ένα εργαλείο σύγκρισης. «Αχ, η Μαρία αγόρασε ένα καινούργιο φορητό υπολογιστή στην κόρη της… αναρωτιέμαι πώς θα νιώσει η κόρη μου που κάνει παρέα μαζί της όταν της το πει…». Προσπαθήσετε να αποφύγετε τα κοινωνικά δίκτυα μέσα στις γιορτές αν ανακαλύψετε ότι σας κάνουν να αισθανθείτε άσχημα για τον εαυτό σας. Δεν μπορείτε να νιώσετε καλύτερα με τον εαυτό σας μόνο και μόνο επειδή θα ξοδέψετε περισσότερα χρήματα (παρά τις πολλές εορταστικές διαφημίσεις που προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο).
3. Παραμείνετε πιστοί στη θεραπευτική αγωγή σας
Ο άνθρωπος με διπολική διαταραχή μπορεί να αισθάνεται πολύ καλά την περίοδο των γιορτών, που το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι να ανησυχεί για τη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού του. Και ένα άτομο με κατάθλιψη μπορεί να νιώθει: «Λοιπόν, τα φάρμακα δεν φαίνεται να έχουν πλέον αποτέλεσμα, οπότε γιατί να συνεχίσω να τα παίρνω;»
Δεν είναι καθόλου συνετό να γίνει μια σημαντική αλλαγή στο πλάνο θεραπείας ενός ατόμου σε μια έντονη περίοδο του έτους, όπως οι γιορτές. Θα πρέπει να παραμείνετε πιστοί στο υφιστάμενο θεραπευτικό σας πλάνο και ίσως να σκεφτείτε να προσθέσετε και κάτι ακόμα προσωρινά, αν δεν αισθάνεστε καλά, όπως μια πρόσθετη συνεδρία με το θεραπευτή σας ή με την ομάδα υποστήριξής σας για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις ανησυχίες σας.
4. Προγραμματίστε τις διακοπές σας από νωρίς – μην προσπαθήσετε να τα κάνετε όλα μαζί
Μερικοί άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν πολλά πράγματα μαζί μέσα στις γιορτές και όταν αντιμετωπίζουμε μια διαταραχή διάθεσης, αυτό μπορεί να είναι ένας συντριπτικός συνδυασμός.
Πολλοί δυσκολευόμαστε την περίοδο των γιορτών, πηγαίνοντας από τη μία εκδήλωση στην άλλη και αισθανόμαστε ότι έχουμε πολύ λίγες επιλογές για το που θα πάμε. Η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι έχουμε πολλές επιλογές , απλά συναινούμε στο που θα πάμε, επειδή αυτό είναι το πιο εύκολο. Αλλά ίσως αυτό να μην είναι το καλύτερο για εμάς.
Μπορεί να είναι βοηθητικό να κρατάτε ένα ημερολόγιο και να προγραμματίσετε τις διακοπές σας, επιλέγοντας τα πράγματα που θέλετε να κάνετε και το που θα πάτε και λέγοντας «όχι» στα πράγματα που πραγματικά δεν θέλετε να κάνετε φέτος.
5. Να θυμάστε να έχετε αυτοσυγκράτηση
Μπορεί να θέλετε να αφεθείτε μερικές φορές, ειδικά αν ζείτε με διπολική διαταραχή και να θυμάστε ορισμένες πτυχές ενός μανιακού επεισοδίου που είχαν θετική κατάληξη (ενώ ξεχνάτε τις λιγότερο θετικές πτυχές). Οι γιορτές μπορεί να φαίνονται μια καλή περίοδος για να χαλαρώσετε και να ενδώσετε σε καταχρήσεις, είτε πρόκειται για το φαγητό, το ποτό, την αγορά δώρων ή την υπερ- ενασχόληση με τα κοινωνικά δίκτυα. Αλλά οι υπερβολές σε οποιοδήποτε τομέα της ζωής μας σπάνια έχει ως αποτέλεσμα κάτι θετικό. Αντισταθείτε στον πειρασμό να προβείτε σε καταχρήσεις και να θυμάστε να έχετε αυτοσυγκράτηση.
6. Να ξεκουράζεστε, να συγχωρείτε, να αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας και να δείχνετε ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους
Να θυμάστε ότι οι γιορτές είναι μια εποχή για να γιορτάσουμε τη ζωή, τις φιλίες, την οικογένεια και να είμαστε ευγνώμονες για το ό, τι είμαστε ζωντανοί. Είναι μια καλή περίοδος για να διορθώσετε μία σχέση αν το νιώθετε (με έναν φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας σας), να αναλάβετε την εύθυνη για τις συμπεριφορές σας και να προσπαθήσετε να έχετε μεγαλύτερη επίγνωση των στιγμών που ζείτε.
Κρατήστε τις προσδοκίες σας προσγειωμένες και υπό έλεγχο και μπορεί να ανακαλύψετε ότι αυτές θα είναι από τις καλύτερες γιορτές που έχετε περάσει. Και να θυμάστε ότι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε, είναι να μείνετε πιστοί στο πλάνο θεραπείας σας και να μην προσπαθήσετε να κάνετε μεγάλες αλλαγές.
Καλές γιορτές!
Πηγή: psychcentral.com
Απόδοση – Επιμέλεια: Psychologynow.gr