PsychologyNow Team

Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που προστατεύουν από την κατάθλιψη

Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που προστατεύουν από την κατάθλιψη

PsychologyNow Team
γυναίκα με κοντά μαλλιά ανέμελα

Έρευνα βρίσκει ότι δύο χαρακτηριστικά της προσωπικότητας έχουν προστατευτική επίδραση απέναντι στην κατάθλιψη.


Η εξωστρέφεια και η ευσυνειδησία συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης στους νευρωτικούς ανθρώπους, σύμφωνα με τη νέα έρευνα1.

Οι άνθρωποι που είναι ιδιαίτερα νευρωτικοί βλέπουν συνήθως τον κόσμο με αρνητικό τρόπο.

Επίσης, είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουν το άγχος και μπορεί να βιώσουν πολλά αρνητικά συναισθήματα. Ωστόσο, φαίνεται ότι όταν είναι κανείς ευσυνείδητος και έχει κοινωνικές σχέσεις, τα αρνητικά συναισθήματα μειώνονται.

Η Κριστίν Νάραγκον συγγραφέας της μελέτης, εξηγεί:

Αν κάποιος έχει υψηλά επίπεδα εξωστρέφειας, μπορεί να έχει μία ευρεία αποδοχή κοινωνικής στήριξης ή να αυξάνει τη θετική του συναισθηματικότητα μέσω των κοινωνικών του δικτύων. Ομοίως, η ευσυνειδησία ​​σχετίζεται με την επίτευξη στόχων και τη δημιουργία σχεδίων δράσης, τα οποία μπορούν να καταπολεμήσουν την απόσυρση και την αποφυγή που μπορεί να συμβαδίσουν με τον νευρωτισμό.

Συνήθως, στο παρελθόν οι ψυχολόγοι επικεντρώνονταν στο πώς οι επιμέρους πτυχές της προσωπικότητας επηρεάζουν τον κίνδυνο κατάθλιψης. Η ερευνήτρια εξηγεί ότι το κλειδί σε αυτή τη νέα μελέτη ήταν να κοιτάξουμε πέρα ​​από ένα μοναδικό χαρακτηριστικό προσωπικότητας, όπως ο νευρωτισμός:

Γνωρίζουμε ξεχωριστά πώς αυτά τα χαρακτηριστικά συνδέονται με τα συμπτώματα, αλλά τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε πώς τα γνωρίσματα μπορεί να επηρεάζουν το ένα το άλλο. Πρέπει να εξετάσουμε ολόκληρο το πρόσωπο για να κατανοήσουμε την πιθανότητα εμφάνισης αρνητικών συμπτωμάτων εις βάθος.

Για τη διεξαγωγή της έρευνας, συμμετείχαν 463 άτομα μέσω συνεντεύξεων που είχαν δεχθεί ψυχιατρική θεραπεία το τελευταίο έτος. Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι η υψηλή ευσυνειδησία και η υψηλή εξωστρέφεια μαζί, είχαν προστατευτική επίδραση στους ανθρώπους που ήταν πολύ νευρωτικοί. Συγκεκριμένα, η ερευνήτρια αναφέρει:

Νομίζω ότι υπάρχει μια τάση στην θεραπεία και την κλινική ψυχολογία να επικεντρωνόμαστε στα προβλήματα και τα αρνητικά. Αν χρησιμοποιήσετε τα προϋπάρχοντα πλεονεκτήματα που φέρνουν οι θεραπευόμενοι μαζί τους, αυτό μπορεί να επηρεάσει θετικά τη θεραπεία και το επίπεδο των συμπτωμάτων στη συνέχεια, καθώς και να ενισχύσει αυτό που το άτομο κάνει ήδη καλά.


Πηγή: spring.org.uk
Έρευνα: Clarifying the Links of Conscientiousness With Internalizing and Externalizing Psychopathology.
Aπόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...