Νέα έρευνα δείχνει ότι όταν πιστεύουμε ότι κινδυνεύουμε να χάσουμε τον έλεγχο των σκέψεων και των πράξεών μας, είναι περισσότερο πιθανό να εμπλακούμε σε ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές.
Κλειδώσατε την μπροστινή πόρτα; Ελέγξατε αν είναι κλειδωμένη ξανά και ξανά; Είστε σίγουροι ότι τελικά την κλειδώσατε; Αυτό επαναλαμβάνεται συνεχώς και σας κάνει δυσλειτουργική την καθημερινότητά σας;
Αν το παραπάνω παράδειγμα σας ακούγεται οικείο, ίσως μπορεί να συμπάσχετε με τα άτομα με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΔΨ).
Μία νέα προσέγγιση μπορεί να είναι βοηθητική! Η νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Concordia αναδεικνύει το πώς ο φόβος της απώλειας του ελέγχου μας στις σκέψεις και στις ενέργειές μας, επηρεάζει τη συμπεριφορά που σχετίζεται με την ΙΔΨ, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου.
Αν και πιο παραδοσιακοί τύποι φοβίας –σχετικοί με φίδια, αράχνες, σκυλιά – έχουν διερευνηθεί καλά, αυτή είναι μια από τις λίγες μελέτες που εστιάζει κυρίως στον φόβο της απώλειας του ελέγχου.
Μέσα από την έρευνα αυτή υποστηρίζουμε ότι οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι θα χάσουν τον έλεγχο, είναι πολύ πιο πιθανό να παρουσιάσουν μία ψυχαναγκαστική συμπεριφορά με μεγαλύτερη συχνότητα, λέει ο ψυχολόγος Adam Radomsky και συγγραφέας της έρευνας.
Έτσι, όταν θεραπεύουμε την ΙΔΨ στο κλινικό πλαίσιο, μπορούμε να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τις πεποιθήσεις των θεραπευόμενων για την απώλεια ελέγχου και αυτό στη συνέχεια θα μειώσει τα συμπτώματά τους.
Η μελέτη
Στους 133 συμμετέχοντες της έρευνας πραγματοποιήθηκε ψευδές ηλεκτροεγκεφαλογράφημα και δόθηκε τυχαία ψευδή ανατροφοδότηση είτε ότι είχαν χαμηλή είτε υψηλή επικινδυνότητα να χάσουν τον έλεγχο των σκέψεων και των ενεργειών τους, εξηγεί ο Radomsky.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες έλαβαν μια μηχανογραφημένη εργασία: να προσπαθήσουν να ελέγξουν τη ροή των εικόνων σε μια οθόνη χρησιμοποιώντας μια ακολουθία λειτουργικών εντολών. Ανά πάσα στιγμή, θα μπορούσαν να πιέσουν τη μπάρα διαστήματος (στο πληκτρολόγιο) για να ελέγξουν ή να επιβεβαιώσουν την ακολουθία πλήκτρων.
Οι συμμετέχοντες που είχαν πειστεί να πιστέψουν ότι ο κίνδυνος να χάσουν τον έλεγχο ήταν υψηλότερος, ασχολήθηκαν πολύ περισσότερο με τον έλεγχο της διαδικασίας από εκείνους που είχαν πιστέψει ότι ο κίνδυνος ήταν χαμηλός.
Παραδόξως, οι συμμετέχοντες που συμμετείχαν στη μελέτη δεν αυτοπροσδιορίστηκαν ως έχοντες ΙΔΨ.
Αν τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν μπορείτε να κάνετε τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι μπορεί να κινδυνεύουν να χάσουν τον έλεγχο, τότε μπορούμε να βρούμε τι κρύβεται πίσω από αυτά τα συμπτώματα σε ανθρώπους που αγωνίζονται με την ΙΔΨ, δήλωσε ο Radomsky. Αυτό μας ανοίγει νέους ορίζοντες στη θεραπεία της ΙΔΨ.
Υποθέτουμε ότι οι φόβοι και οι πεποιθήσεις των ανθρώπων σχετικά με την απώλεια ελέγχου μπορεί να τους θέσουν σε κίνδυνο εμφάνισης μια σειράς προβλημάτων, όπως η διαταραχή πανικού, η κοινωνική φοβία, η διαταραχή του μετατραυματικού άγχους, η διαταραχή του μετατραυματικού άγχους, η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή και άλλες, προσθέτει ο Radomsky.
Αυτή η μελέτη έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητά μας να κατανοούμε και να αντιμετωπίζουμε το πλήρες φάσμα των προβλημάτων που σχετίζονται με το άγχος, ολοκλήρωσε.
Τα ευρήματα του Radomsky δημοσιεύτηκαν στο journal Obsessive-Compulsive and Related Disorders.
Πηγή: medicalxpress.com
Έρευνα: Manipulating beliefs about losing control causes checking behaviour, Journal of Obsessive-Compulsive and Related Disorders (2017)
Απόδοση – Επιμέλεια: Psychologynow.gr