banner2
banner2
thumb

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή: νέα έρευνα τη συσχετίζει με χημική ανισορροπία στον πρόσθιο εγκέφαλο

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ χρησιμοποίησαν νέες ισχυρές τεχνικές απεικόνισης του εγκεφάλου για να αποκαλύψουν μια νευροχημική ανισορροπία σε περιοχές του μετωπιαίου λοβού σε ασθενείς με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.


Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Communications.

Η μελέτη δείχνει ότι η ισορροπία μεταξύ του γλουταμινικού και του GABA -δύο σημαντικών χημικών ουσιών νευροδιαβιβαστών- “διαταράσσεται” στους ασθενείς με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή σε δύο μετωπιαίες περιοχές του εγκεφάλου.

banner1

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι άνθρωποι που δεν πάσχουν από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή αλλά είναι επιρρεπείς στη συνήθη και ψυχαναγκαστική συμπεριφορά έχουν αυξημένα επίπεδα γλουταμινικού σε μία από αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου.

Οι νευροεπιστήμονες που βρίσκονται πίσω από τη μελέτη λένε ότι τα ευρήματα θα ανοίξουν νέους δρόμους για τη θεραπεία της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, μιας ψυχιατρικής διαταραχής που επηρεάζει έως και το 3% των δυτικών πληθυσμών και μπορεί να προκαλέσει βαθιά αναπηρία.

Χρησιμοποιώντας φασματοσκοπία μαγνητικού συντονισμού, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα του γλουταμινικού και του GABA σε περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού, του εξωτερικού και πιο ανεπτυγμένου τμήματος του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Το γλουταμινικό είναι μια “διεγερτική” νευροχημική ουσία: διευκολύνει τα ηλεκτρικά ερεθίσματα που πυροδοτούν τους νευρώνες για να στείλουν πληροφορίες γύρω από τα δίκτυα του εγκεφάλου. Το GABA είναι ένας “ανασταλτικός” νευροδιαβιβαστής που λειτουργεί σε αντίθεση με το γλουταμινικό, αποσβένει τη νευρική διεγερσιμότητα, δημιουργώντας μια ισορροπία.

Οι πάσχοντες από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είχαν υψηλότερα επίπεδα γλουταμινικού και χαμηλότερα επίπεδα GABA στον πρόσθιο φλοιό του προσαγωγίου, σε σύγκριση με άτομα χωρίς ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Επιπλέον, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, μαζί με την τάση προς τη συνήθη και καταναγκαστική συμπεριφορά, σχετιζόταν με υψηλότερα επίπεδα γλουταμινικού στη συμπληρωματική κινητική περιοχή. Αυτό διαπιστώθηκε ότι ίσχυε τόσο σε ασθενείς με ΙΨΔ όσο και σε υγιείς συμμετέχοντες με ηπιότερες ψυχαναγκαστικές τάσεις.

Ο πρόσθιος φλοιός του φλοιού του προσαγωγίου και η συμπληρωματική κινητική περιοχή εμπλέκονται αμφότεροι κεντρικά στην απόφαση της ισορροπίας μεταξύ των συνειδητών στόχων μας και των πιο αυτόματων συνηθειών. Η έρευνα υποδηλώνει ότι οι ψυχαναγκασμοί προκύπτουν από ένα απορρυθμισμένο εγκεφαλικό σύστημα ελέγχου των συνηθειών λένε οι επιστήμονες.


Διαβάστε σχετικά: Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή


Η κατανόηση της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής αποτελεί κεντρικό ερώτημα για την ψυχιατρική. Έχουμε τώρα δείξει οριστικές αλλαγές σε αυτούς τους νευροδιαβιβαστές-κλειδιά στους πάσχοντες από ΙΨΔ, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Trevor Robbins από το Τμήμα Ψυχολογίας του Κέιμπριτζ. Η πλεονάζουσα ποσότητα του γλουταμικού και η μείωση του GABA διαταράσσει το νευρωνικό κύκλωμα σε βασικές περιοχές του εγκεφάλου της ΙΨΔ.

Τα ευρήματά μας αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ για την κατανόηση των μηχανισμών που κρύβονται πίσω από την ΙΨΔ. Τα αποτελέσματα προτείνουν νέες στρατηγικές για τη φαρμακευτική αγωγή στην ΙΨΔ με βάση τα διαθέσιμα φάρμακα που ρυθμίζουν το γλουταμινικό. Συγκεκριμένα, φάρμακα που αναστέλλουν τους προσυναπτικούς υποδοχείς γλουταμικού, δήλωσε ο Robbins. Ένας προσυναπτικός υποδοχέας είναι το τμήμα ενός νευρικού κυττάρου που ελέγχει την απελευθέρωση χημικών ουσιών νευροδιαβιβαστών.

Η σοβαρή ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι μια διαταραχή της ψυχικής υγείας που προκαλεί ανείπωτη δυστυχία σε ορισμένους πάσχοντες. Μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια εργασίας και σχέσεων και σε κοινωνική απομόνωση. Τα συμπτώματα των παρεμβατικών σκέψεων και των επαναλαμβανόμενων τελετουργιών μπορούν να περιορίσουν τους ασθενείς στα σπίτια τους για μήνες, δήλωσε ο Robbins. Σε ακραίες περιπτώσεις, η έλλειψη ελέγχου και η αίσθηση απελπισίας που προκαλεί η ΙΨΔ μπορεί να οδηγήσει σε σκέψεις αυτοκτονίας 

Οι τρέχουσες θεραπείες για την ΙΨΔ είναι περιορισμένες. Ενώ τα άτομα με ηπιότερα συμπτώματα μπορούν να ωφεληθούν από ορισμένα αντικαταθλιπτικά, για τα άτομα με σοβαρά συμπτώματα υπάρχουν λίγες επιλογές -συχνά ακραίες- όπως η διέγερση του βαθέως εγκεφάλου και ακόμη και η νευροχειρουργική επέμβαση για την πλήρη αφαίρεση του πρόσθιου φλοιού του εγκεφάλου.

Ορισμένες θεραπείες στοχεύουν ήδη στην ανισορροπία του γλουταμινικού με έναν κυκλικό τρόπο, δήλωσε ο Δρ Marjan Biria, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ο οποίος διεξήγαγε την εργασία στο εργαστήριο του Robbins στο Cambridge. Τώρα έχουμε τα στοιχεία για το γιατί ορισμένες προσεγγίσεις φαίνεται να έχουν κάποια ευεργετικά αποτελέσματα.


Έρευνα: Marjan Biria, Cortical glutamate and GABA are related to compulsive behaviour in individuals with obsessive compulsive disorder and healthy controls, Nature Communications (2023). DOI: 10.1038/s41467-023-38695-z

Απόδοση: Νικολέτα Παπαβίδη – Ψυχολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια