thumb

Η Χρήση Κάνναβης Επηρεάζει την Αναγνώριση και Διεργασία των Συναισθημάτων

Η κάνναβη φαίνεται πως παίζει ουσιαστικό ρόλο στην αναγνώριση και τη διεργασία των ανθρώπινων συναισθημάτων όπως η ευτυχία, η λύπη και ο θυμός, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο PLOS One.


Είναι γνωστό ότι η χρήση κάνναβης έχει αρνητικές, έμμεσες και χρόνιες, επιδράσεις και αλλαγές στη δραστηριότητα του εγκεφάλου που μπορούν να επηρεάσουν την όρεξη, την πρόσληψη τροφής, τον ύπνο, τις εκτελεστικές λειτουργίες και τη συναισθηματική ανταπόκριση, ενώ τα τελευταία χρόνια διαφαίνεται πως αρχίζουν οι επιστήμονες να κατανοούν τον τρόπο με τον οποίο η κάνναβη επηρεάζει τον εγκέφαλο.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο θέλησαν να δουν σε ποιο βαθμό η χρήση της κάνναβης επηρεάζει την ικανότητα του ανθρώπου να επεξεργάζεται τα συναισθήματά του.

banner1

Για  δύο χρόνια σχεδόν, η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε μία σειρά πειραμάτων με τη χρήση ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, με το οποίο καταγράφεται ένα μεγάλο εύρος εγκεφαλικής δραστηριότητας, σε συμμετέχοντες, νόμιμους χρήστες κάνναβης – σύμφωνα με του νόμους του Συντάγματος του Κολοράντο – είτε για ιατρικούς (18 ετών και άνω) είτε για ψυχαγωγικούς λόγους (21 ετών και άνω).

Η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε δεδομένα από τους 70 συμμετέχοντες οι οποίοι παρατήρησαν φωτογραφίες ανθρώπων που απεικόνιζαν διαφορετικές εκφράσεις στο πρόσωπό τους. Ο στόχος της έρευνας ήταν να διαπιστώσουν εάν οι αντιδράσεις των συμμετεχόντων που κάνουν χρήση κάνναβης στις εκφράσεις των ανθρώπων, ήταν διαφορετικές από αυτούς που δεν κάνουν.

Οι ερευνητές μέτρησαν τις αλλαγές σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, ανάλογα με το αν οι συμμετέχοντες εστίαζαν σε πρόσωπα που απεικόνιζαν θετικές (χαρά), ουδέτερες ή αρνητικές (φόβος, θυμός) εκφράσεις. Φάνηκε πως η ανταπόκριση των χρηστών κάνναβης ήταν πιο έντονη σε πρόσωπα που απεικόνιζαν αρνητικές εκφράσεις συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου, λιγότερο έντονη σε πρόσωπα που απεικόνιζαν θετικές εκφράσεις ενώ μικρή διαφορά παρατηρήθηκε ανάμεσα στις αντιδράσεις χρηστών ή μη κάνναβης, όταν τους ζητήθηκε ρητά να αναγνωρίσουν το συναίσθημα. Όταν όμως τους ζητήθηκε να εστιάσουν στο αντρικό ή γυναικείο φύλο, στο οποίο αντιστοιχούσε η έκφραση του προσώπου και μετά να αναγνωρίσουν το συναίσθημα, οι χρήστες κάνναβης έδειξαν μειωμένη ικανότητα να το αναγνωρίσουν και να το συμμεριστούν.

Έτσι, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η κάνναβη επηρεάζει την ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται τα συναισθήματά, όμως ο εγκέφαλος μπορεί να αντισταθμίσει τις συνέπειες αναλόγως με το αν τα συναισθήματα αναγνωρίζονται ρητά ή σιωπηρά.


Πηγή: Colorado State University

Πηγή έρευνας: An event-related potential study on the effects of cannabis on emotion processing, Lucy J. Troup et al., PLOS One, doi: 10.1371/journal.pone.0149764, published 29 February 2016.

Απόδοση-Επιμέλεια: Στέλλα Κοσμά, MSc Συμβουλευτικής στην Ειδική Αγωγή, την Εκπαίδευση και την Υγεία

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια