PsychologyNow Team

Ο έλεγχος των ψυχαναγκαστικών συμπεριφορών βοηθά στην καταπολέμηση του εθισμού στα ναρκωτικά

Ο έλεγχος των ψυχαναγκαστικών συμπεριφορών βοηθά στην καταπολέμηση του εθισμού στα ναρκωτικά

PsychologyNow Team
γυναίκα ελέγχει τις ψυχαναγκαστικές της συμπεριφορές
Image credit: David Kennedy / unsplash.com

Νέα ευρήματα δίνουν ελπίδα για την απεξάρτηση από τον εθισμό των ναρκωτικών.


Μία ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ βρήκε στοιχεία τα οποία υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που είναι εθισμένοι στα ναρκωτικά, μπορούν να αναρρώσουν αν καταφέρουν αν αποκτήσουν έλεγχο στις ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές τους.

Η έρευνά τους η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences περιγράφει τη λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (fMRI) σε εγκεφάλους εθελοντών καθώς και τα ευρήματα που προέκυψαν.

Η τωρινή θεραπεία για τον εθισμό στα ναρκωτικά τείνει να εστιάζει σε τρόπους διακοπής χρήσης ενός συγκεκριμένου ναρκωτικού, όπως η κοκαΐνη ή ηρωίνη ή ακόμη και το αλκοόλ.

Ωστόσο, προηγούμενα στοιχεία έχουν προτείνει ότι μπορεί να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των ψυχαναγκαστικών προσωπικοτήτων και του εθισμού. Πολλά άτομα μπορεί να είναι ταυτόχρονα εθισμένα σε διάφορες ναρκωτικές ουσίες ή τείνουν να αντικαθιστούν τη χρήση ενός ναρκωτικού με ενός άλλου, όταν προσπαθούν να διακόψουν τη χρήση του.

Οι επιστήμονες, επίσης, δεν έχουν καταφέρει να κατανοήσουν γιατί κάποιοι άνθρωποι εθίζονται εύκολα σε ένα συγκεκριμένο ναρκωτικό, ενώ άλλοι είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν το ίδιο ναρκωτικό για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Μέσα από τη μελέτη των εγκεφάλων των εξαρτημένων συμμετεχόντων και των μελών της οικογένειάς τους, οι ερευνητές προσπαθούν να μάθουν περισσότερα σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ των ψυχαναγκαστικών διαταραχών και του εθισμού στα ναρκωτικά, και αν αυτή μπορεί να συσχετιστεί με την ευκολία και την ταχύτητα του εθισμού.


Διαβάστε σχετικά: Οι Εξαρτήσεις στην Εφηβεία: Διαδίκτυο & Ναρκωτικά


Η μελέτη περιλάμβανε την υποβολή 162 εθελοντών σε λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (fMRI) καθώς και την ανάλυση των αποτελεσμάτων. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες ήταν εθισμένοι σε διεγερτικά ενώ άλλοι ήταν μη εθισμένοι συγγενείς τους. Επίσης, κάποιοι εθελοντές δεν είχαν οικογενειακό ιστορικό εθισμού, ωστόσο ήταν τακτικοί αλλά μη εθισμένοι χρήστες διεγερτικών. Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν επίσης εθελοντές ελέγχου χωρίς κάποιο ιστορικό κατάχρησης ναρκωτικών ουσιών.

Συγκρίνοντας τις σαρώσεις εγκεφάλου των συμμετεχόντων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές οι οποίοι δεν εμφάνισαν εθισμό σε διεγερτικές ουσίες παρά την τακτική χρήση τους, και οι οποίοι δεν είχαν οικογενειακό ιστορικό κινδύνου, παρουσίασαν ισχυρή σύνδεση μεταξύ του προμετωπιαίου φλοιού και του ραβδωτού σώματος του εγκεφάλου σε δύο ξεχωριστά εγκεφαλικά δίκτυα.

Το πρώτο από αυτά τα δίκτυα αποτελείτο από τον μέσο κερκοφόρο πυρήνα και τον πλευρικό προμετωπιαίο φλοιό ενώ το δεύτερο από τον έσω μετωπιαίο φλοιό, τη συμπληρωματική κινητική περιοχή και το εξωτερικό μέρος του φακοειδούς πυρήνα. Προηγούμενες έρευνες έχει δείξει ότι αυτά τα δίκτυα παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση των στόχων, στον έλεγχο της συμπεριφοράς και στη ρύθμιση των συνηθειών.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι αυτό το εύρημα υποδεικνύει την πιθανότητα ότι η ύπαρξη διαφορών στις εγκεφαλικές συνδέσεις παίζει ρόλο στην ανάπτυξη ψυχαναγκασμών και κατ’ επέκταση στην εμφάνιση εθιστικών αποκρίσεων σε διάφορα ναρκωτικά.

Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι τα συγκεκριμένα ευρήματα μπορούν να οδηγήσουν σε νέους τρόπους θεραπείας των ατόμων που είναι εθισμένα στα ναρκωτικά, ιδίως εκείνων που ανήκουν σε ομάδες κινδύνου.


Geo Ned
Μελέτη: Karen D. Ersche et al. Brain networks underlying vulnerability and resilience to drug addiction, Proceedings of the National Academy of Sciences (2020).

Απόδοση: Γεωργία Νέδιου
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...