PsychologyNow Team

Η χρήση κάνναβης από έγκυο μπορεί να είναι επιζήμια για τη μνήμη του εμβρύου ακόμη και μέχρι την εφηβεία

Η χρήση κάνναβης από έγκυο μπορεί να είναι επιζήμια για τη μνήμη του εμβρύου ακόμη και μέχρι την εφηβεία

PsychologyNow Team
μητέρα κρατάει τα ένα μωρό στην αγκαλιά της και σχηματίζει μια καρδιά

Πολλές έγκυες γυναίκες επιλέγουν να κάνουν χρήση μαριχουάνας για να βρουν ανακούφιση στην πρωινή ναυτία κατά το πρώτο στάδιο της εγκυμοσύνης. Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η χρήση μαριχουάνας από τις μητέρες μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών.


Η έκθεση των εμβρύων σε THC μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μάθησης και μνήμης στα παιδιά, που μπορούν να συνεχιστούν μέχρι και στην εφηβεία.

Οι ερευνητές της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Auburn έχουν διαπιστώσει ότι όλο και περισσότερες μέλλουσες μητέρες στρέφονται στη μαριχουάνα και στη συνέχεια θέτουν σε κίνδυνο τη μνήμη του μωρού τους.

Με αφετηρία μια πρόσφατη μελέτη που υποστηρίζει ότι ο αριθμός των γυναικών που χρησιμοποίησαν μαριχουάνα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχε διπλασιαστεί τα τελευταία 15 χρόνια, οι ερευνητές προσπάθησαν να εξετάσουν τι αποτέλεσμα θα είχε η χρήση αυτή για το αναπτυσσόμενο μωρό.

Η Πριγιάνκα Πίνκυ, εκ των συγγραφέων της έρευνας, μελέτησε την τετραϋδροκανναβινόλη ή THC-το δραστικό συστατικό της μαριχουάνας - σε τρωκτικά, για να δει ποιες είναι οι επιδράσεις της στη μνήμη του απογόνου.

Η ερευνητική ομάδα χορήγησε THC σε έγκυες μητέρες τρωκτικών και διαπίστωσε ότι η THC μπορούσε να διασχίσει το φράγμα του πλακούντα - δηλαδή μπορούσε να μεταφερθεί από το αίμα της μητέρας και στη συνέχεια να φτάσει στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Η εργαστηριακή έρευνα έδειξε ότι η χρήση μαριχουάνας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει μακροχρόνιες αρνητικές επιδράσεις στη μάθηση και τη μνήμη και μπορεί να συνεχιστεί μέχρι την εφηβεία, δήλωσε η Πίνκυ.

Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε διάφορα συμπεριφορικά πειράματα στους απογόνους των τρωκτικών και παρατήρησε ότι οι νεαροί απόγονοι είχαν την τάση να ξεχνούν.

Παρατηρήσαμε ότι δεν μπορούσαν να εκτελέσουν μία απλή άσκηση τόσο αποτελεσματικά όσο οι κανονικοί απόγονοι της ίδιας ηλικίας, εξήγησαν οι ερευνητές. Αυτό μας έκανε να σκεφτούμε την αιτία πίσω από αυτή τη συμπεριφορά οπότε διερευνήσαμε περαιτέρω σε μοριακό επίπεδο και εντοπίσαμε τον ένοχο.

Γιατί όμως έγκυες γυναίκες κάνουν χρήση μαριχουάνας;

Η μελέτη αυτή γίνεται την κατάλληλη στιγμή, διότι παρατηρούμε ότι η χρήση μαριχουάνας μεταξύ των εγκύων γυναικών αυξάνεται, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η δημοτικότητα της μαριχουάνας μεταξύ των εγκύων γυναικών μπορεί να οφείλεται στο ότι όλοι μιλούν για νομιμοποίηση. Μέχρι σήμερα, 33 πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν νομιμοποιήσει την κάνναβη με κάποια μορφή, καθιστώντας την πιο προσιτή στο ευρύτερο κοινό.

Πολλές μητέρες, είτε επειδή αποζητούν ανακούφιση από την πρωινή ναυτία είτε όχι, υποθέτουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να καπνίζουν μαριχουάνα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πρόσθεσαν οι ερευνητές, ειδικά αν ακούσουν ότι ένα παιδί γεννήθηκε χωρίς ελαττώματα.

Είναι δύσκολο να αναθεωρηθεί μία κουλτούρα γιατί οι μητέρες υποθέτουν ότι δεν μπορεί να μεταφερθεί η ναρκωτική ουσία στο έμβρυο.

Ο ιατρικός κλάδος έχει αναφερθεί ρητά εδώ και δεκαετίες στα βλαβερά αποτελέσματα του καπνίσματος τσιγάρων και της κατανάλωσης αλκοόλ για την υγεία και τη μέλλουσα ευημερία του μωρού. Πώς θα μπορούσε λοιπόν, η μαριχουάνα να αποτελεί εξαίρεση; Οι ειδικοί λένε ότι δεν αποτελεί εξαίρεση.

Η Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία έχει ανακοινώσει ρητά ότι η λήψη μαριχουάνας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι επικίνδυνη και το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων αποθαρρύνει τις έγκυες γυναίκες από τη χρήση μαριχουάνας και άλλων ουσιών.


Πηγή: neurosciencenews.com
Απόδοση - Επιμέλέια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...