PsychologyNow Team

Μύθος ότι το ποτό κάνει καλό στην υγεία

Μύθος ότι το ποτό κάνει καλό στην υγεία

PsychologyNow Team
μια παρέα τσουγκρίζει τα ποτήρια της

Τη δημοφιλή πεποίθηση πως ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα βελτιώνει την υγεία, διαψεύδει πρόσφατη γενετική μελέτη, η οποία αναφέρει πως η πίεση του αίματος και ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνονται σταθερά ακόμη και με ελάχιστη κατανάλωση αλκοόλ.


Η έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης χρησιμοποίησε τα δεδομένα 160.000 Κινέζων ενηλίκων, πολλοί από τους οποίους δεν μπορούν να πίνουν αλκοόλ λόγω γενετικής ανοχής. Μέσω της συγκριτικής μεθόδου, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως ακόμη και οι άνθρωποι που καταναλώνουν αμελητέα ποσότητα αλκοόλ, από 10 έως 20 γραμμάρια την ημέρα, αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 10% έως 15%. Για τους συστηματικούς πότες, οι οποίοι καταναλώνουν κατά μέσον όρο τρία με τέσσερα ποτήρια την ημέρα, η αρτηριακή πίεση φαίνεται να αυξάνεται εκθετικά και ο κίνδυνος αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου εκτοξεύεται κατά περίπου 35%, σύμφωνα με τη μελέτη.

Το κεντρικό μήνυμα των ερευνών μας είναι ότι, τουλάχιστον όσον αφορά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, δεν υπάρχει καμία προστατευτική επίδραση από τη μετρημένη κατανάλωση οινοπνεύματος, δήλωσε ο Ζένγκμινγκ Τσεν, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που διεξήγαγε την έρευνα. Τα γενετικά στοιχεία δείχνουν ότι ο μύθος για την ιαματική ιδιότητα του ελάχιστου αλκοόλ δεν είναι πραγματικότητα, πρόσθεσε.

Παρότι τα στοιχεία της έρευνας βασίστηκαν σε ανθρώπους ασιατικής καταγωγής, τα ευρήματα για τις βιολογικές επιπτώσεις του αλκοόλ φαίνεται πως είναι τα ίδια ανεξαρτήτως της φυλετικής καταγωγής του καταναλωτή. Η Ευρώπη εξακολουθεί να παρουσιάζει την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ στον κόσμο, παρότι έχει μειωθεί κατά περίπου 10% από το 2010.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τουλάχιστον 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν αλκοόλ, με μέση ημερήσια κατανάλωση ανά άτομο 33 γραμμάρια καθαρής αλκοόλης – ποσό περίπου ισοδύναμο με δύο ποτήρια κρασιού. Παρά τα ανησυχητικά ευρήματα, οι τρέχουσες τάσεις δείχνουν παγκόσμια άνοδο της κατά κεφαλήν κατανάλωσης αλκοόλ μέσα στην επόμενη δεκαετία.


Πηγή: kathimerini.gr

Ετικέτες: υγεία, αλκοόλ
Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...