PsychologyNow Team

Πρωτοποριακή γενετική μελέτη υποδεικνύει ότι η ανορεξία έχει και μεταβολική προέλευση

Πρωτοποριακή γενετική μελέτη υποδεικνύει ότι η ανορεξία έχει και μεταβολική προέλευση

PsychologyNow Team
γυναίκα σπρώχνει μακριά της ένα πιάτο με δημητριακά και φρούτα

Αυτή η νέα, παγκόσμια μελέτη, υποστηρίζει ότι η νευρική ανορεξία δεν είναι αποκλειστικά μία ψυχιατρική διαταραχή όπως πιστεύαμε αλλά και μια μεταβολική διαταραχή.


Μια παγκόσμια μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ, υποστηρίζει ότι η νευρική ανορεξία είναι εν μέρει μια μεταβολική διαταραχή και όχι αποκλειστικά μία ψυχιατρική διαταραχή όπως πιστεύαμε.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Genetics.

Η μεγάλης κλίμακας μελέτη σύνδεσης ολόκληρου του γονιδιώματος, η οποία διεξήχθη από περισσότερους από 100 ακαδημαϊκούς παγκοσμίως, βρήκε οκτώ γενετικές παραλλαγές που συνδέονται με τη νευρική ανορεξία. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η γενετική προέλευση της διαταραχής είναι τόσο μεταβολική όσο και ψυχιατρική.

Η νευρική ανορεξία είναι μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή ασθένεια. Τα συμπτώματα της ανορεξίας μπορεί να περιλαμβάνουν ένα επικίνδυνα χαμηλό σωματικό βάρος, έντονο φόβο απόκτησης βάρους και διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος. Η νευρική ανορεξία επηρεάζει το 1-2% των γυναικών και το 0.2-0.4% των ανδρών και έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από οποιαδήποτε άλλη ψυχιατρική ασθένεια.

Οι ερευνητές συνδύασαν δεδομένα από 16.992 περιστατικά νευρικής ανορεξίας και 55.525 ελέγχους, από 17 χώρες στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλασία.

Τα βασικά ευρήματα της μελέτης είναι:

Η γενετική βάση της νευρικής ανορεξίας επικαλύπτεται από μεταβολικά χαρακτηριστικά (συμπεριλαμβανομένων των γλυκαιμικών), λιπίδια (λίπη) και ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά (μέτρηση σώματος).

Η γενετική βάση της νευρικής ανορεξίας επικαλύπτεται από άλλες ψυχιατρικές διαταραχές όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, η κατάθλιψη, το άγχος και η σχιζοφρένεια.

Οι γενετικοί παράγοντες που σχετίζονται με την νευρική ανορεξία επηρεάζουν επίσης τη σωματική δραστηριότητα, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει την τάση των ανθρώπων με νευρική ανορεξία να είναι υπερδραστήριοι.

Οι ερευνητές από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου δηλώνουν ότι οι μεταβολικές ανωμαλίες που παρατηρούνται σε ασθενείς με νευρική ανορεξία συνήθως αποδίδονται στον υποσιτισμό, ωστόσο η μελέτη μας δείχνει ότι οι μεταβολικοί παράγοντες μπορούν επίσης να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη της διαταραχής. Επίσης οι αναλύσεις μας δείχνουν ότι οι μεταβολικοί παράγοντες μπορεί να διαδραματίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο με τους ψυχιατρικούς.

Με την πάροδο του χρόνου υπήρξε αβεβαιότητα σχετικά με την πλαισίωση της νευρικής ανορεξίας λόγω του συνδυασμού των σωματικών και ψυχιατρικών χαρακτηριστικών που παρουσιάζει. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν αυτή τη διττότητα και υποδεικνύουν ότι η ενσωμάτωση των μεταβολικών πληροφοριών μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να βελτιώσουν τους τρόπους αντιμετώπισης των διατροφικών διαταραχών, προσθέτουν.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, δήλωσαν τα εξής: Τα ευρήματα μας ενθαρρύνουν να επιστήσουμε την προσοχή μας στο ρόλο του μεταβολισμού για να κατανοήσουμε το λόγο που μερικά άτομα με νευρική ανορεξία επιστρέφουν σε επικίνδυνα χαμηλά βάρη, ακόμη και μετά την επανασίτισή τους κατά την παραμονή τους στο νοσοκομείο.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η νευρική ανορεξία είναι προτιμότερο να θεωρείται ως μία υβριδική μεταβολική-ψυχιατρική διαταραχή. Τα αποτελέσματά της μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών.


Πηγή: Genome-wide association study identifies eight risk loci and implicates metabo-psychiatric origins for anorexia nervosa
Απόδοση-Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...