PsychologyNow Team

Γιατί οι άνθρωποι με αυτισμό είναι πιο λογικοί

Γιατί οι άνθρωποι με αυτισμό είναι πιο λογικοί

PsychologyNow Team
κορίτσι ξαπλωμένο στο γρασίδι

Oι άνθρωποι με αυτισμό ακολουθούν το μυαλό και όχι την καρδιά τους.


Νέα έρευνα δείχνει γιατί οι άνθρωποι που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού είναι πιο λογικοί στη λήψη των αποφάσεών τους σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έχουν τη διαταραχή.

Ερευνητές στο King’s College του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι τα άτομα με αυτισμό, δεν επηρεάζονται από το λεγόμενο «Φαινόμενο Framing», έναν τρόπο σκέψης που περιγράφεται από τον βραβευμένο με νόμπελ ψυχολόγο Daniel Kahneman στη δεκαετία του 1980.

Η θεωρία πίσω από αυτό το φαινόμενο, είναι ότι οι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις με βάση τον τρόπο που πλαισιώνονται οι επιλογές τους. Ο Kahneman και οι συνεργάτες του έδειξαν ότι αυτό ίσχυε επειδή οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα συναισθήματά τους κατά τη λήψη των αποφάσεων, ως εκ τούτου, ορισμένες επιλογές εμφανίζονται πιο επιθυμητές από τις άλλες, ακόμα και όταν οι επιλογές προσφέρουν την ίδια ανταμοιβή.

Για παράδειγμα, σε ένα πιθανό σενάριο αν δοθούν σε έναν άνθρωπο 70€ για να παίξει τυχερά παιχνίδια, είναι πιο πιθανό να παίξει όλα τα χρήματά του αν νομίζει ότι πρόκειται να «χάσει 50€» από ότι αν θα «κρατήσει 20€», ακόμα κι αν και οι δύο επιλογές είναι αριθμητικά ισοδύναμες.

Η σκέψη της απώλειας χρημάτων δημιουργεί μια έντονη συναισθηματική αντίδραση και οι άνθρωποι ανταποκρίνονται σε αυτήν προκειμένου να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο (π.χ να χάσουν τα χρήματά τους σε τυχερά παιχνίδια).

Η έρευνα έχει δείξει ότι η συναισθηματική επίγνωση είναι μειωμένη στα άτομα με αλεξιθυμία, αλλιώς γνωστή ως «συναισθηματική τύφλωση». Καθώς η «συναισθηματική τύφλωση» παρουσιάζεται πιο συχνά σε άτομα με αυτισμό, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα αυτιστικά άτομα είναι λιγότερο επιρρεπή στη συναισθηματική καθοδήγηση του φαινομένου Framing.

Οι ερευνητές γνωρίζουν επίσης ότι τα άτομα με αλεξιθυμία έχουν δυσκολίες στην ανίχνευση του δικού τους καρδιακού κτύπου, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα να πιστεύουν ότι η αίσθηση του καρδιακού παλμού ενός ατόμου μπορεί να συνδέεται με το φαινόμενο Framing.

Σε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Molecular Autism, δόθηκε σε άτομα με και χωρίς αυτισμό η άσκηση να μετρήσουν την ευαισθησία τους στο φαινόμενο Framing. Στα άτομα αυτά τους δόθηκε επανειλημμένα η ευκαιρία να ρισκάρουν σε καταστάσεις όπου θα μπορούσαν είτε να «χάσουν» ή να «κερδίσουν» χρήματα από ένα αρχικό ποσό χρημάτων.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν επίσης να κλείσουν τα μάτια τους και να μετρήσουν τους καρδιακούς παλμούς τους, προκειμένου να διακρίνουν πόσο καλά αντιλαμβάνονται τις εσωτερικές τους αισθήσεις. Τέλος, η συναισθηματική επίγνωση μετρήθηκε με τη χρήση ενός ερωτηματολογίου.

Οι άνθρωποι χωρίς αυτισμό ήταν σχεδόν δύο φορές πιο πιθανό να στοιχηματίσουν σε καταστάσεις όπου θα μπορούσαν να χάσουν χρήματα σε σχέση με τις καταστάσεις που θα μπορούσαν να κερδίσουν χρήματα. Αν και οι άνθρωποι με αυτισμό επέλεξαν να παίξουν τόσο συχνά όσο εκείνοι της μη-αυτιστικής ομάδας (ομάδας ελέγχου), υπήρξε μικρή διαφορά μεταξύ των τυχερών παιχνιδιών, όταν επρόκειτο να χάσουν ή να κερδίσουν χρήματα.

Μεταξύ των ατόμων που δεν έχουν αυτισμό, εκείνοι που βρίσκονταν περισσότερο «σε επαφή» με τις εσωτερικές τους αισθήσεις και οι οποίοι είχαν επίσης καλή συναισθηματική επίγνωση, ήταν πιο επιρρεπείς στο φαινόμενο Framing.

Σε αντίθεση, η ευαισθησία στο φαινόμενο Framing ήταν λιγότερο έντονη σε άτομα με αυτισμό, επειδή δεν προήλθε από την αντίληψή τους για τις εσωτερικές αισθήσεις ή την συναισθηματική επίγνωση.

Οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι αυτό δείχνει ότι οι δύο ομάδες χρησιμοποιούσαν διαφορετικές στρατηγικές κατά τη λήψη των αποφάσεών τους: οι άνθρωποι χωρίς αυτισμό χρησιμοποιούσαν τη διαίσθηση, το συναίσθημα τους και στο τέλος «ακολουθούσαν την καρδιά τους», ενώ εκείνοι με αυτισμό χρησιμοποιούσαν μια ορθολογική στρατηγική περισσότερο βασισμένη σε κανόνες.

Ο Punit Shah από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας & Neuroscience (IoPPN) στο King College του Λονδίνου, εξηγεί ότι «η μελέτη μας προσθέτει ενδεικτικά αποτελέσματα στις άτυπες ψυχολογικές διεργασίες στον αυτισμό, αλλά τονίζει επίσης ότι η κατάσταση μπορεί να απαιτεί σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι χρήσιμο να ‘ακολουθήσετε το μυαλό και όχι την καρδιά σας’ ».

«Είναι συχνή η πεποίθηση ότι οι άνθρωποι με αυτισμό είναι καλοί με τους αριθμούς και, συνεπώς, πιο ορθολογικοί, αλλά αυτή η θεωρία δεν είναι πλήρως κατανοητή. Η έρευνά μας, βοηθά να εξηγήσουμε ότι τα άτομα με αυτισμό προβαίνουν σε πιο λογικές αποφάσεις, επειδή δεν επηρεάζονται εύκολα από τις εσωτερικές αισθήσεις τους ή τα προαισθήματά τους».

Ο Punit Shah πρόσθεσε τέλος ότι «η μελέτη μας δείχνει ότι οι περίπλοκες αποφάσεις σχετίζονται και με πολύ βασικές βιολογικές διεργασίες όπως είναι η αίσθηση του κτύπου της καρδιάς μας».


Πηγή: King’s College London

Έρευνα: Molecular Autism

Photo credit: “Jack of the Red Hearts”

Απόδοση – Επιμέλεια: Psychologynow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...