PsychologyNow Team

Οι ερευνητές αμφισβητούν τη διάγνωση της ΔΕΠ-Υ στους ενήλικες

Οι ερευνητές αμφισβητούν τη διάγνωση της ΔΕΠ-Υ στους ενήλικες

PsychologyNow Team
γυναίκα πιάνει το κεφάλι πλημμυρισμένη από σκέψεις

Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Psychiatry υποστηρίζει ότι η ΔΕΠ-Υ στους ενήλικες είναι πιθανότατα αποτέλεσμα κατάχρησης ουσιών ή προβλημάτων διάθεσης.


Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν εντοπίσει μια ενήλικη εκδοχή της διαταραχής ελλειματικής προσοχής– υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ): μια συνεχής αδυναμία συγκέντρωσης που αναπτύσσεται αυθόρμητα μετά το λύκειο, χρόνια αφότου το σύνδρομο εμφανιστεί, συνήθως και χωρίς να εμφανιστούν πρώιμα συμπτώματα.

Η προτεινόμενη διάγνωση - που ονομάζεται εμφάνιση ΔΕΠ-Υ στους ενήλικες και ενδεχομένως να αποδίδεται σε εκατομμύρια ανθρώπους στα τέλη της εφηβείας ή και αργότερα - διαφέρει από τη συνήθη ενήλικη μορφή της ΔΕΠ-Υ, στην οποία τα συμπτώματα προέρχονται από την παιδική ηλικία.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι η εμφάνιση ΔΕΠ-Υ στους ενήλικες είναι σπάνια και ίσως να μην υπάρχει καθόλου.

Η μελέτη1, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Psychiatry, θα μπορούσε να εμβαθύνει τη συζήτηση για αυτά τα συμπτώματα παρά να τα διευθετήσει. Στο παρελθόν, τρεις μεγάλες μετα-αναλύσεις είχαν εκτιμήσει την επικράτηση της διαταραχής σε ποσοστό 3 έως 10% των ενηλίκων.

Η νέα μελέτη, αν και μικρότερη, εξέτασε εκτενέστερα ιατρικά ιστορικά ασθενών από ό, τι οι προηγούμενες έρευνες και διαπίστωσε ότι οι περισσότερες προφανείς περιπτώσεις εκδήλωσης ΔΕΠ-Υ στους ενήλικες, είναι πιθανό να είναι αποτέλεσμα κατάχρησης ουσιών ή προβλημάτων διάθεσης.

Αυτή η μελέτη εξέτασε προσεκτικά κατά πόσο κάθε άτομο πληρούσε τα κριτήρια για την εμφάνιση ΔΕΠ-Υ, λαμβάνοντας υπόψιν τηςκαι άλλες διαταραχές που θα μπορούσαν να εξηγήσουν καλύτερα τα συμπτώματα, δηλώνει η Μαίρη Σολάντο, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Zucker. Από όλες αυτές τις απόψεις, αυτή είναι η πιο εμπεριστατωμένη μελέτη που εξετάζει αυτό το θέμα.

Η Σολάντο υποστηρίζει ότι η μελέτη αμφισβητεί έντονα την εμφάνιση της ΔΕΠ-Υ ως μία αυτόνομη διάγνωση. Άλλοι ειδικοί προειδοποίησαν ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε οριστικά τι συμβαίνει και σημειώνουν ότι τα ελλείμματα προσοχής συχνά προηγούνται των προβλημάτων διάθεσης και της κατάχρησης ουσιών, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να κρύψουν τη διαταραχή.

Η νέα ανάλυση βασίστηκε σε δεδομένα από μια μελέτη της ΔΕΠ-Υ σε παιδιά, που κρατούσε αρχείο τους από την ηλικία των 9 ή 10 ετών μέχρι την πρώιμη ενηλικίωσή τους, συγκεντρώνοντας λεπτομερή στοιχεία από πολλαπλές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών και των γονέων τους.

Το έργο αυτό, το οποίο ξεκίνησε το 1994, συμπεριέλαβε 579 παιδιά, που είχαν διαγνωστεί με ΔΕΠ-Υ, καθώς και μια ομάδα 289 παιδιών από τις ίδιες αίθουσες διδασκαλίας, ως ομάδα ελέγχου.

Από τα παιδιά που ανήκαν στην ομάδα ελέγχου, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, τα 24 θα εμφάνιζαν προβλήματα ελλειματικής προσοχής πολύ αργότερα, κατά τη διάρκεια του λυκείου ή πιο μετά. Η κλασσική ΔΕΠ-Υ διαγνώσκεται μεταξύ των ηλικιών 5 και 12 ετών.

Οι συντάκτες της νέας μελέτης, υπό την καθοδήγηση της Μάργκαρετ Σίμπλεϊ, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Ψυχιατρικής και Συμπεριφοριστικής Υγείας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριδα, εξέτασαν προσεκτικά τα εκτενή αρχεία των 24 ασθενών με ΔΕΠ-Υ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ελλείμματα προσοχής σε όλες εκτός από πέντε περιπτώσεις, πιθανότατα, προήλθαν από άλλες αιτίες, όπως η χρήση μαριχουάνας, η κατάθλιψη ή το άγχος.

Και οι υπόλοιπες πέντε περιπτώσεις ήταν ξεκάθαρες περιπτώσεις: Ένας συμμετέχων είχε στο παρελθόν μια διατροφική διαταραχή, ενώ ένας άλλος είχε δείξει σημάδια μανίας.

Αυτό δείχνει ότι η διάγνωση δεν υπάρχει ανεξάρτητα από ένα αδιάσειστο ψυχιατρικό ιστορικό, δηλώνει η Σίμπλεϊ. Κανείς στην ομάδα μας δεν ανέπτυξε ΔΕΠ-Υ στην ενήλικη ζωή του από το πουθενά.

Περίπου το 10% των παιδιών διαγιγνώσκονται με ΔΕΠ-Υ και τα περισσότερα την ξεπερνούν σε κάποιο βαθμό, καθώς μεγαλώνουν. Ένας λόγος για τον οποίο τα συμπτώματα μπορεί να προκύψουν φαινομενικά από το πουθενά στο λύκειο ή αργότερα, λένε οι ειδικοί, είναι ότι κάποιοι νεαροί έχουν αντισταθμιστικές ικανότητες, όπως ένα υψηλό Ι.Q. ή κάποια υποστήριξη, για παράδειγμα, ευαισθητοποιημένους γονείς ή δασκάλους, που καλύπτουν τα προβλήματα από νωρίς.

Από αυτή την άποψη, η ανατροφή και το περιβάλλον μπορεί να αμβλύνουν ή να περιορίσουν τα συμπτώματα.

Δεν πιστεύουν όμως όλοι οι ειδικοί ότι η νέα μελέτη δίνει οριστικά αποτελέσματα.

Όταν βγάζουμε από την εξίσωση όλους τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως η χρήση ουσιών και οι διαταραχές της διάθεσης, εξακολουθούμε να διαπιστώνουμε ότι περίπου το ένα τρίτο των περιπτώσεων καθυστερημένης εμφάνισης ΔΕΠ-Υ παραμένει, δήλωσαν ερευνητές από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστημών στο King's College του Λονδίνου.

Σε μια προηγούμενη μελέτη εκτίμησαν τον επιπολασμό της ενήλικης εμφάνισης ΔΕΠ-Υ σε περίπου 6%. Αυτό που δείχνει αυτή η διαφορά, είναι ότι είναι σημαντικό να εξετάσουμε διαφορετικούς πληθυσμούς, υποστηρίζουν. Δεν νομίζουμε ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε τη συζήτηση για την εμφάνιση της ΔΕΠ-Υ, αν το μόνο αμφιλεγόμενο σημείο είναι η ηλικία εμφάνισης των συμπτωμάτων, προσθέτουν.


Πηγή: nytimes.com
Έρευνα: 1. Late-Onset ADHD Reconsidered With Comprehensive Repeated Assessments Between Ages 10 and 25

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...