banner2
banner2
thumb

Τα σταυρόλεξα και το σκάκι μπορεί να βοηθήσουν περισσότερο από την κοινωνικοποίηση στην αποφυγή της άνοιας

Η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, τα σταυρόλεξα και τα παιχνίδια, όπως το σκάκι, συμβάλλουν πιο ενεργά στην αποφυγή της άνοιας στους ηλικιωμένους παρά το πλέξιμο, η ζωγραφική ή η κοινωνικοποίηση, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Monash.


Τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο JAMA Network Open – μερικά από τα πιο ισχυρά σε αυτό το θέμα μέχρι σήμερα – μπορεί να βοηθήσουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή/και επαγγελματίες φροντίδας ηλικιωμένων να σχεδιάσουν πιο στοχευμένες προσεγγίσεις για τη μείωση του κινδύνου άνοιας.

Οι ερευνητές άντλησαν δεδομένα από 10.318 Αυστραλούς ηλικίας 70 ετών και άνω που συμμετείχαν στο έργο ASPREE και στην υπομελέτη ALSOP (ASPREE Longitudinal Study of Older Persons).

banner1

Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ασχολούνταν συστηματικά με εργασίες γραμματικής και νοητικής οξύτητας ενηλίκων, όπως εκπαιδευτικά μαθήματα, τήρηση ημερολογίων και σταυρόλεξα, είχαν 9-11% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια από τους συνομηλίκους τους.

Τα δημιουργικά χόμπι όπως η χειροτεχνία, το πλέξιμο και η ζωγραφική και πιο παθητικές δραστηριότητες όπως το διάβασμα μείωσαν τον κίνδυνο κατά 7%. Αντίθετα, το μέγεθος του κοινωνικού δικτύου κάποιου και η συχνότητα των εξόδων στον κινηματογράφο ή το εστιατόριο δεν συσχετίστηκαν με τη μείωση του κινδύνου άνοιας.

Τα αποτελέσματα παρέμειναν στατιστικά σημαντικά ακόμη και όταν προσαρμόστηκαν για το προηγούμενο επίπεδο εκπαίδευσης και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Δεν βρέθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Το 2022, 55 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζούσαν με άνοια, με 10 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις να εμφανίζονται κάθε χρόνο.

Η συγγραφέας της έρευνας Tζόαν Ράιαν, αναπληρώτρια της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Προληπτικής Ιατρικής, αναφέρει ότι ο εντοπισμός στρατηγικών για την πρόληψη ή την καθυστέρηση των συμπτωμάτων της άνοιας αποτελεί τεράστια παγκόσμια προτεραιότητα.

Είχαμε μια μοναδική ευκαιρία να κλείσουμε ένα χάσμα στη γνώση διερευνώντας ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων εμπλουτισμού του τρόπου ζωής που αναλαμβάνουν συχνά οι ηλικιωμένοι και να αξιολογήσουμε ποιες από αυτές ήταν πιο συνυφασμένες με την αποφυγή της άνοιας, τονίζει η Ράιαν.

Πιστεύω ότι αυτό που μας λένε τα αποτελέσματά μας είναι ότι η ενεργή διαχείριση της προηγουμένως αποθηκευμένης γνώσης μπορεί να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στη μείωση του κινδύνου άνοιας από ότι πιο παθητικές ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να διατηρείται ενεργό το μυαλό των ηλικιωμένων.


Διαβάστε σχετικά: Άνοια – Νόσος Alzheimer: Όταν χάνονται οι λέξεις


Οι δραστηριότητες αναψυχής που αξιολογήθηκαν περιελάμβαναν:

  • δραστηριότητες γραμματικής ενηλίκων όπως μαθήματα χρήσης υπολογιστών για ενήλικες, τήρηση ημερολογίου
  • εργασίες διανοητικής οξύτητας όπως η ολοκλήρωση κουίζ και σταυρόλεξων, παίζοντας χαρτιά/σκάκι
  • δημιουργικά χόμπι όπως η ξυλουργική, το πλέξιμο ή η ζωγραφική
  • πιο παθητικές δραστηριότητες όπως η παρακολούθηση των ειδήσεων, η ανάγνωση ή η ακρόαση μουσικής
  • δραστηριότητες κοινωνικών δικτύων όπως συναντήσεις και αλληλεπίδραση με φίλους
  • προγραμματισμένες εκδρομές, όπως η επίσκεψη σε ένα εστιατόριο, μουσείο ή κινηματογράφο.

Η Ράιν είπε ότι τα αποτελέσματα δεν απέκλειαν ότι όσοι έλκονται από τύπους ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων που συνδέονται με τη γνωστική υγεία είχαν και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας που κατά τα άλλα ήταν ευεργετικά ή μπορεί γενικά να είχαν καλύτερες συμπεριφορές υγείας.

Αν και η ενασχόληση με δραστηριότητες γραμματικής και πνευματικής οξύτητας μπορεί να μην είναι ένα μαγικό χάπι για την αποφυγή της άνοιας και αν αυτός είναι ο στόχος σας τότε η έρευνά μας σίγουρα δείχνει ότι αυτές είναι οι δραστηριότητες που είναι πιο πιθανό να υποστηρίξουν την παρατεταμένη καλή γνωστική υγεία, υπογράμμισε.

Τόνισε ακόμα ότι η κοινωνική σύνδεση εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντική για τη γνωστική υγεία και την ψυχική ευεξία, παρόλο που δεν έδειξε σαφή σχέση με τον κίνδυνο άνοιας στη μελέτη.

Οι συμμετέχοντες ήταν γνωστικά υγιείς και πιθανότατα είχαν ήδη κοινωνικά ενεργές ζωές, έτσι ώστε τα γνωστικά οφέλη των ισχυρών κοινωνικών δικτύων να είναι λιγότερο εμφανή σε αυτήν την ομάδα σε σύγκριση με το ευρύ κοινό, είπε.


ISID SK 2
Απόδοση: Ισιδώρα Σκουρλή, Διδάκτωρ του Τμήματος Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια