banner2
banner2
thumb

Η αναζωογόνηση ανοσοποιητικών κυττάρων βοηθά στην απομάκρυνση «τοξικών αποβλήτων» από τον εγκέφαλο

Η αναζωογόνηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που βρίσκονται στους ιστούς που περιβάλλουν τον εγκέφαλο βελτιώνει τη ροή των υγρών και την απομάκρυνση των αποβλήτων από τον εγκέφαλο ενώ μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία ή ακόμη και στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.


Η νόσος του Αλτσχάιμερ, η νόσος του Πάρκινσον και πολλές άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες συνδέονται με την παρουσία βλαβερών ενώσεων πρωτεϊνών στον εγκέφαλο. Οι επιστήμονες έχουν καταβάλει τεράστιες προσπάθειες αναζητώντας τρόπους αντιμετώπισης αυτών των παθήσεων μέσω της απομάκρυνσης αυτών των τοξικών ομάδων, ωστόσο έχουν περιορισμένη επιτυχία.

Τώρα όμως, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις βρήκαν έναν καινοτόμο τρόπο για να βελτιώσουν την απομάκρυνση των αποβλήτων από τον εγκέφαλο και έτσι να θεραπεύσουν ή ακόμη και να προλάβουν νευροεκφυλιστικές παθήσεις. Βρήκαν ότι τα ανοσοποιητικά κύτταρα που περιβάλλουν τον εγκέφαλο επηρεάζουν στην αποτελεσματική απομάκρυνση των αποβλήτων από αυτόν και ότι επίσης είναι εξασθενημένα σε ηλικιωμένα ποντίκια, καθώς και σε ανθρώπους και ποντίκια με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

banner1

Επιπλέον, ανακάλυψαν ότι η θεραπεία των ηλικιωμένων ποντικών χρησιμοποιώντας μια ανοσοδιεγερτική ουσία αναζωογονεί τα ανοσοκύτταρα τους και βελτιώνει την απομάκρυνση των αποβλήτων από τον εγκέφαλο.

Τα ευρήματα τα οποία δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature, υποδηλώνουν μια νέα προσέγγιση για την επιβράδυνση ορισμένων επιπτώσεων της γήρανσης στον εγκέφαλο.

Η νόσος του Αλτσχάιμερ μελετάται εδώ και πολλά χρόνια για τον τρόπο με τον οποίο πεθαίνουν οι νευρώνες, όμως υπάρχουν και άλλα κύτταρα, όπως τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος περιμετρικά του εγκεφάλου, που μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της νόσου, δηλώνουν ο επικεφαλής συγγραφέας Τζόναθαν Κίπνις και ο Ίντιθ Γουλφ διακεκριμένος καθηγητής Παθολογίας και Ανοσολογίας.

Δεν μπορούμε να ζωντανέψουμε νεκρούς ή ετοιμοθάνατους νευρώνες, όμως τα ανοσοποιητικά κύτταρα που βρίσκονται περιμετρικά του εγκεφάλου αποτελούν έναν εφικτό στόχο για τη θεραπεία των εγκεφαλικών ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία. Είναι περισσότερο προσβάσιμα και θα μπορούσαν να υποβληθούν σε φαρμακευτική αγωγή ή ακόμα και να αντικατασταθούν. Σε αυτή τη μελέτη, χορηγήσαμε σε ηλικιωμένα ποντίκια ένα φάρμακο που μπορεί να ενεργοποιήσει τα γερασμένα ανοσοποιητικά κύτταρα, το οποίο λειτούργησε βελτιώνοντας τη ροή των υγρών και την απομάκρυνση των αποβλήτων από τον εγκέφαλο. Αυτό υπόσχεται μια νέα προσέγγιση για τη θεραπεία νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Ο Κίπνις είναι ειδικός στον αναπτυσσόμενο τομέα της νευροανοσολογίας, της μελέτης του τρόπου με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζει την υγεία και την ασθένεια του εγκεφάλου. Το 2015 ανακάλυψε ένα δίκτυο αγγείων που απομακρύνει υγρό, ανοσοκύτταρα και μικρά μόρια από τον εγκέφαλο στους λεμφαδένες, όπου βρίσκονται πολλά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.


Διαβάστε σχετικά: Έρευνα αποκαλύπτει τη σχέση μεταξύ συγκεκριμένων εγκεφαλικών δικτύων και διαφορετικών πτυχών της ψυχικής υγείας


Πέρυσι, μαζί με τους συνεργάτες του βρήκε ότι ορισμένες ερευνητικές θεραπείες για τη νόσο του Αλτσχάιμερ είναι πιο αποτελεσματικές σε ποντίκια όταν συνδυάζονται με μια θεραπεία που αποσκοπεί στη βελτίωση της απομάκρυνσης υγρών και υπολειμμάτων από τον εγκέφαλο.

Για τη μελέτη αυτή, ο Κίπνις έθεσε ως στόχο να κατανοήσει τον ρόλο που διαδραματίζουν τα ανοσοποιητικά κύτταρα που βρίσκονται κατά μήκος του αγγειακού συστήματος του εγκεφάλου και στους ιστούς που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Ονόμασαν τα κύτταρα αυτά περιφερικά μακροφάγα, επειδή βρίσκονται μεταξύ του εγκεφαλονωτιαίου υγρού και του εγκεφαλικού ιστού.

Μελετώντας ποντίκια, ο Κίνπις και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι τα μακροφάγα ρυθμίζουν την κίνηση των αρτηριών του αίματος, η οποία, με τη σειρά της, ελέγχει την καθαριστική ροή των υγρών στον εγκέφαλο. Όταν αυτά τα μακροφάγα εξασθενούσαν ή δυσλειτουργούσαν συσσωρεύονταν υπολείμματα στον εγκέφαλο.

Η ροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού διαταράσσεται σε πολλές νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, τα εγκεφαλικά επεισόδια, η νόσος του Πάρκινσον και η σκλήρυνση κατά πλάκας, δηλώνουν οι ερευνητές. Αν μπορούμε να αποκαταστήσουμε τη ροή του υγρού στον εγκέφαλο μόνο με την ενίσχυση αυτών των μακροφάγων, ίσως μπορέσουμε να επιβραδύνουμε την εξέλιξη αυτών των ασθενειών. Είναι ένα όνειρο, αλλά ποιος ξέρει; Μπορεί να πετύχει.

Περίπου από την ηλικία των 50 ετών, οι άνθρωποι αρχίζουν να εμφανίζουν μείωση της ροής των εγκεφαλικών υγρών ως μέρος της φυσιολογικής γήρανσης. Το ίδιο συμβαίνει και στα ηλικιωμένα ποντίκια. Οι ερευνητές βρήκαν ότι το είδος των μακροφάγων που είναι πιο το σημαντικό για την απομάκρυνση των αποβλήτων και τη ροή των υγρών σπανίζουν στα ηλικιωμένα ποντίκια.

Όταν έδωσαν στα ηλικιωμένα ποντίκια μια πρωτεΐνη που ενισχύει τη δραστηριότητα των μακροφάγων, εκείνα άρχισαν να συμπεριφέρονται όπως εκείνα των νεότερων ποντικών. Επιπλέον, η θεραπεία βελτίωσε τη ροή των υγρών και την απομάκρυνση των αποβλήτων από τους εγκεφάλους των ποντικών.

Συλλογικά, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα συγκεκριμένα μακροφάγα θα μπορούσαν ενδεχομένως να στοχευθούν φαρμακευτικά για να ανακουφίσουν από τα προβλήματα καθαρισμού του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη γήρανση και τη νόσο Αλτσχάιμερ. Συζητάμε πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε ή να αναζωογονήσουμε αυτά τα κύτταρα σε ηλικιωμένους εγκεφάλους αλλά και ως θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ελπίζω ότι μια μέρα θα είμαστε σε θέση να επιβραδύνουμε ή να καθυστερήσουμε την ανάπτυξη ασθενειών του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ηλικία χρησιμοποιώντας αυτή την προσέγγιση.


Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια