Ερευνητές ανακάλυψαν έναν βιοδείκτη που μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο του Αλτσχάιμερ, ενώ ακόμα ο ασθενής βρίσκεται σε ήπια γνωστική εξασθένηση.
Η ακριβής διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ ήταν κάποτε δυνατή μόνο μετά το θάνατο του ασθενή, όμως πρόσφατες μελέτες βιοδεικτών οδήγησαν στην ανάπτυξη απεικονιστικών εξετάσεων και εξετάσεων νωτιαίου υγρού για τους εν ζωή ασθενείς.
Ωστόσο, οι εξετάσεις αυτές μπορούν να ανιχνεύσουν μόνο τη σοβαρή νόσο, διαχωρίζοντας την προχωρημένη νόσο του Αλτσχάιμερ από άλλες συγγενείς διαταραχές. Πρόσφατα, ερευνητές ανακάλυψαν έναν βιοδείκτη που θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο του Αλτσχάιμερ, ενώ ακόμα ο ασθενής μεταβαίνει σε ήπια γνωστική εξασθένηση.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό ACS Chemical Neuroscience.
Στο πλαίσιο διερεύνησης της νόσου, ορισμένοι ερευνητές έχουν στραφεί στη μελέτη των διακριτών αλλαγών σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται tau. Αυτές οι αλλαγές ή μεταβατικές τροποποιήσεις, μπορούν να οδηγήσουν στη συσσώρευση της πρωτεΐνης tau, γεγονός που οδηγεί σε απώλεια νευρώνων και εξασθένιση της μνήμης.
Δύο από αυτές τις αλλαγές, περιλαμβάνουν τη φωσφορυλίωση της tau σε συγκεκριμένα αμινοξέα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται παραλλαγές με τις ονομασίες p-tau181 και p-tau217 αντίστοιχα. Αυτοί οι βιοδείκτες έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να διαχωρίσουν αποτελεσματικά τους ιστούς της νόσου του Αλτσχάιμερ από εκείνους άλλων νευροεκφυλιστικών νόσων.
Διαβάστε σχετικά: Η εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο αναπτύσσεται πολύ διαφορετικά από ό,τι νομίζαμε
Επειδή είναι χρήσιμο να υπάρχουν πολλοί βιοδείκτες στην ιατρική ατζέντα, οι ερευνητές Μπιν Ξιου, Τζέρι Γουάνγκ, Λινγκ Γου και οι συνεργάτες τους, αναζήτησαν επιπλέον βιοδείκτες p-tau που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αποτελεσματικά διαγνωστικά εργαλεία για τη νόσο του Αλτσχάιμερ ή που θα μπορούσαν να εντοπίσουν την εμφάνισή της σε πρώιμα στάδια.
Χρησιμοποιώντας μεταθανάτιο εγκεφαλικό ιστό από ασθενείς με τη νόσο του Αλτσχάιμερ αλλά και μεταθανάτιο υγιή εγκεφαλικό ιστό, οι ερευνητές εντόπισαν αρκετούς βιοδείκτες που σχετίζονται επιλεκτικά με τη συσσώρευση της πρωτεΐνης tau. Όπως οι βιοδείκτες p-tau181 και p-tau217, έτσι και αρκετοί από αυτούς τους βιοδείκτες διαχώρισαν τους ιστούς της νόσου του Αλτσχάιμερ από τους υγιείς. Ένας συγκεκριμένος βιοδείκτης, ο p-tau198, επίσης διέκρινε τη νόσο του Αλτσχάιμερ από δύο άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες στις οποίες είναι γνωστό ότι συσσωρεύεται η πρωτεΐνη tau.
Περαιτέρω πειράματα έδειξαν ότι ο βιοδείκτης p-tau198 ήταν εξίσου αποτελεσματικός με τους βιοδείκτες p-tau181 και p-tau217 σε αυτές τις δοκιμές. Είναι σημαντικό ότι τόσο ο βιοδείκτης p-tau198 όσο και ο βιοδείκτης p-tau217 μπόρεσαν επίσης να διακρίνουν τον εγκεφαλικό ιστό ασθενών με ήπια γνωστική εξασθένιση, ένα πρώιμο σημάδι της νόσου του Αλτσχάιμερ, από εκείνους των υγιών ηλικιωμένων συμμετεχόντων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, επί του παρόντος δεν υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένοι βιοδείκτες που να μπορούν να διαγνώσουν την ήπια γνωστική εξασθένιση. Έτσι, οι βιοδείκτες p-tau198 και p-tau217 θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς να παρέμβουν έγκαιρα, κάνοντας χρήση νέων διαθέσιμων θεραπειών, προτού προκληθεί σημαντική νευρολογική βλάβη.
Επιπλέον, οι ερευνητές λένε ότι η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εύρεση βιοδεικτών tau που ανιχνεύουν τροποποιήσεις πέραν της φωσφορυλίωσης.
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*