PsychologyNow Team

Επιβεβαιώθηκε ο ρόλος της NfL στην ανίχνευση του Αλτσχάιμερ

Επιβεβαιώθηκε ο ρόλος της NfL στην ανίχνευση του Αλτσχάιμερ

PsychologyNow Team
επιστήμονες σε ένα εργαστήριο

Μία μακροχρόνια επιστημονική μελέτη έρχεται να υποστηρίξει προηγούμενες έρευνες, καταγράφοντας ότι οι μεταβολές στα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που εντοπίζονται με μία απλή εξέταση αίματος, μπορεί να ανιχνεύσουν την παρουσία και να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της νόσου του Alzheimer (Αλτσχάιμερ).


Πρόκειται για τη μόνη μη επεμβατική μέθοδο που έχει διαπιστωθεί μέχρι σήμερα, η οποία βασίζεται στην πρωτεΐνη NfL που δραστηριοποιείται μέσα σε ανθρώπινους νευρώνες και στη συνέχεια διαχέεται στην κυκλοφορία του αίματος.

Προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη αποδείξει ότι τα επίπεδα της NfL στο αίμα είναι αυξημένα σε ανθρώπους με νόσο Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, λίγες από αυτές τις μελέτες αυτές ήταν μακροχρόνιες έρευνες. 

Η νέα μελέτη -που παρουσιάζεται στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Neurology - καταγράφει ότι η μέτρηση των επιπέδων της NfL στο αίμα θα μπορούσε να δείξει εάν είναι αποτελεσματικά συγκεκριμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της νόσου.

Παράλληλη εξέλιξη της νόσου με την αύξηση της NfL

Ειδικότερα, οι επιστήμονες συνέλεξαν δεδομένα από 1.583 ανθρώπους στη Βόρεια Αμερική που έκαναν τακτικά εξέταση αίματος για χρονικό διάστημα έως και 11 ετών κατά την περίοδο 2005-2016. Η εξέταση αίματος περιλάμβανε και την καταγραφή των επιπέδων της NfL.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα επίπεδα της πρωτεΐνης αυξήθηκαν με την πάροδο του χρόνου, σε ασθενείς που παράλληλα εξελισσόταν η νόσος. 

Τα παραπάνω ευρήματα έρχονται ως συνέχεια άλλης έρευνας που διαπίστωσε ότι η μέτρηση των επιπέδων της NfL θα μπορούσε να εντοπίσει τη νόσο αρκετά χρόνια πριν από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, όπως είναι η εξασθένιση της σκέψης και της μνήμης.

Ευρύτερα αποτελέσματα

Ωστόσο, η προηγούμενη μελέτη περιορίστηκε στον εντοπισμό ατόμων με μια σπάνια γενετική μετάλλαξη που δημιουργεί προδιάθεση στην εν λόγω νόσο και συντελεί στην πρώιμη έναρξή της, συνήθως πριν από την ηλικία των 65 ετών. Η νέα μελέτη είχε ως αντικείμενο μία πιο κοινή έκφανση της νόσου που κατά κανόνα πλήττει ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ετών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι έρευνες καταγράφουν ότι η πρωτεΐνη NfL μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση της βλάβης σε εγκεφαλικά κύτταρα, σε διάφορες μορφές εκδήλωσης της νόσου του Αλτσχάιμερ. 


Πηγή: Association Between Longitudinal Plasma Neurofilament Light and Neurodegeneration in Patients With Alzheimer Disease

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...