PsychologyNow Team

Επαναστατικό Εμφύτευμα που προσπαθεί να προλάβει τη Νόσο του Αλτσχάϊμερ

Επαναστατικό Εμφύτευμα που προσπαθεί να προλάβει τη Νόσο του Αλτσχάϊμερ

PsychologyNow Team
νευρώνες που στέλνουν σήματα γύρω τους

Ενώ η θεραπεία της νόσου του Αλτσχάϊμερ βρίσκεται σε εξέλιξη, επιστήμονες του Ομοσπονδιακού Πολυτεχνείου της Λωζάννης, ανακάλυψαν μία εμφυτεύσιμη κάψουλα που μπορεί να οχυρώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενάντια στην ασθένεια.


Μία εκ των υποτιθέμενων αιτιών της νόσου θεωρείται η υπερβολική συσσώρευση βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης που δημιουργεί συσσωρευμένες πλάκες πρωτεΐνης στον εγκέφαλο οι οποίες σχετίζονται με την επιδείνωση της νόσου. Ένας πολλά υποσχόμενος τρόπος αντίστασης στη δημιουργία πλακών είναι η εμφύτευση αντισωμάτων στην πρωτεΐνη βήτα, τα οποία κινητοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να επιτεθεί στις πλάκες. Η θεραπεία αυτή βέβαια για να είναι περισσότερο αποτελεσματική θα πρέπει να χορηγηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα πριν τα πρώτα σημάδια γνωστικής εξασθένισης, κάτι που απαιτεί επαναλαμβανόμενους εμβολιασμούς, με πιθανές παρενέργειες. Οι επιστήμονες πλέον διαφαίνεται να έχουν λύσει το πρόβλημα με ένα εμφύτευμα που μπορεί να παρέχει μια συνεχή και ασφαλή ροή αντισωμάτων στον εγκέφαλο του ασθενούς προκειμένου να απομακρύνει την πρωτεΐνη βήτα.

Στο εργαστήριο των ερευνητών δημιουργήθηκε μία βιοενεργή κάψουλα η οποία παράγει αντισώματα ενάντια στην βήτα αμυλοειδή πρωτεΐνη. Η κάψουλα εμφυτεύεται στον ιστό κάτω από το δέρμα, ενώ με την πάροδο του χρόνου τα κύτταρα παράγουν μία σταθερή ροή αντισωμάτων στο κυκλοφορικό σύστημα όπου μετά περνούν στον εγκέφαλο για να στοχεύσουν τις πλάκες της πρωτεΐνης βήτα.

Η κάψουλα έχει σχεδιαστεί από δύο διαπερατές μεμβράνες που έχουν σφραγιστεί μεταξύ τους με πολυπροπυλένιο. Το όλο σκεύος περιέχει υδροτζέλ που διευκολύνει την ανάπτυξη των κυττάρων. ‘Όλα τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι βιοδιαλυτά ενώ το εργαστήριο χρησιμοποίησε μία μέθοδο αναπαράξιμη σε μεγάλη κλίμακα.

Τα κύτταρα μέσα στην κάψουλα είναι πολύ σημαντικά: όχι μόνο πρέπει να είναι ικανά να παράγουν αντισώματα αλλά και να είναι συμβατά με τον ασθενή, ώστε να μην στρέψουν το ανοσοποιητικό σύστημα εναντίον τους. Σημαντικό ρόλο εδώ παίζουν οι μεμβράνες της κάψουλας προφυλάσσοντας τα κύτταρα από την αναγνώριση και επίθεσή τους από το ανοσοποιητικό σύστημα. Η προστασία αυτή σημαίνει ότι τα κύτταρα από έναν δότη μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλούς.

Τα κύτταρα πριν μπουν στην κάψουλα έχουν κατασκευαστεί γενετικώς ώστε να παράγουν αντισώματα που αναγνωρίζουν και στοχεύουν την βήτα πρωτεΐνη. Τα κύτταρα αυτά επιλέγονται από τον μυώδη ιστό ενώ οι διαπερατές μεμβράνες τα αφήνουν να αλληλεπιδράσουν με τον περιβάλλονται ιστό για να προσλάβουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.

Το σκεύασμα αυτό έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε ποντίκια  με μεγάλη επιτυχία. Τα ποντίκια έδειξαν δραματική μείωση συγκέντρωσης πλακών πρωτεΐνης βήτα. Η συνεχής ροή αντισωμάτων από την κάψουλα μέσα σε μία περίοδο 39 εβδομάδων εμπόδισε το σχηματισμό πλακών τον εγκέφαλο.

Το εν λόγω εγχείρημα αποτελεί ορόσημο: αποδεικνύει περίτρανα ότι τα κύτταρα σε κάψουλες μπορούν ασφαλώς και επιτυχώς να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να μεταφέρουν αντισώματα και να θεραπεύσουν από τη νόσο του Αλτσχάϊμερ και άλλες νευροεκφυλιστικές διαταραχές που έχουν στη βάση τους ελαττωματικές πρωτεΐνες.


Πηγή: psypost.org

Πηγή έρευνας: Brain – A Journal of Neurology

Απόδοση- Επιμέλεια : Στέλλα Κοσμά, MSc Συμβουλευτικής στην Ειδική Αγωγή, την Εκπαίδευση και την Υγεία

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...