Το άγχος είναι ένας από τους πιο απειλητικούς εχθρούς στη συναισθηματική λίστα μας. Φοβόμαστε την εμφάνισή του, αισθανόμαστε αβοήθητοι και παγιδευμένοι λες μας έχει ακινητοποιήσει, και του παραχωρούμε τη δύναμη να μας κυριεύσει όταν βιώνουμε νέες, συναρπαστικές και με προκλήσεις, καταστάσεις. Αλλά μήπως το χειριζόμαστε λάθος;
Οι έρευνες δείχνουν ότι το άγχος μπορεί να αποτελέσει πραγματικά ένα δρόμο προς την έκφραση του καλύτερου εαυτού μας. Νέες μελέτες από τον χώρο των νευροεπιστημών, μαζί με ιδέες από την αρχαία φιλοσοφία, τον Δαρβίνο, τους πρώιμους κοινωνικούς επιστήμονες και τη θετική ψυχολογία, δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Σίγουρα το σοβαρό άγχος μπορεί να είναι εξουθενωτικό. Αλλά για πολλούς ανθρώπους που το βιώνουν σε πιο μέτρια επίπεδα μπορεί να είναι χρήσιμο, αν είμαστε αρκετά ανοιχτοί για να το αποδεχτούμε και να το αναδιαμορφώσουμε.
Για παράδειγμα, αν το άγχος σας κρατά πίσω από την υποβολή αίτησης για μία νέα δουλειά, πείτε στον εαυτό σας ότι η αίσθηση της καρδιάς σας που χτυπά δυνατά, η οποία θεωρούσατε ότι ήταν μία δυσφορία από το άγχος, είναι στην πραγματικότητα ένα σκίρτημα ενθουσιασμού. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει παρακινώντας σας να υποβάλετε αίτηση για τη δουλειά που θέλετε και όχι να απομακρυνθείτε από την ευκαιρία που σας παρουσιάζεται.
Το άγχος συχνά συνδέεται με το “πρωτόγονο” τμήμα του εγκεφάλου μας, ένα “παράλογο” κατάλοιπο που έχει απομείνει από την εποχή που ερχόμασταν αντιμέτωποι με άγρια ζώα στη σαβάνα. Αυτή η πλαισίωση μπορεί να κάνει το άγχος διπλά προβληματικό: το βλέπουμε τόσο καταστροφικό όσο και άχρηστο.
Διαβάστε σχετικά: Πως να μετατρέψετε το άγχος σε υπερδύναμη
Οι περισσότερες στρατηγικές αντιμετώπισης που βασίζονται στην γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία αναγνωρίζουν αυτή την άποψη του άγχους και προσπαθούν να την εξαλείψουν, ή τουλάχιστον να την κατευνάσουν. Και όντως έχουμε μάθει να το φοβόμαστε.
Για διάφορους λόγους, έχουμε εμπλακεί σε έναν «βρόχο ανάδρασης» του άγχους. Το γεγονός ότι το φοβόμαστε, και ως απόκριση, προσπαθούμε να το αποφύγουμε ή να το συρρικνώσουμε, είναι ο λόγος που μπορεί να αποτελέσει ένα τέτοιο τεράστιο &;πρόβλημα για εμάς. Το αισθανόμαστε σαν ένα εμπόδιο γιατί το αντιμετωπίζουμε ως κάτι τέτοιο. Όσο λιγότερο φοβόμαστε το άγχος και όσο περισσότερο μπορούμε να το αγκαλιάσουμε, τόσο πιο χρήσιμο και βοηθητικό μπορεί να γίνει.
Μια μελέτη μεγάλης κλίμακας που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν το 2012 έδειξε ότι ο τρόπος που σκεφτόμαστε το άγχος και το στρες μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο μάς επηρεάζουν αυτά τα συναισθήματα. Ανεξάρτητα από τα πραγματικά επίπεδα του στρες που βιώνετε, όσο λιγότερο επιβλαβές πιστεύετε ότι είναι το συναίσθημα, τόσο λιγότερο επιβλαβές θα είναι στην πραγματικότητα.
Τα μυαλά μας δεν είναι απλά παθητικοί παρατηρητές που αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα, εξήγησε η Dr Alia Crum, Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ σε ομιλία που έδωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum). Το μυαλό μας όντως αλλάζει την πραγματικότητα. Με άλλα λόγια η πραγματικότητα που θα βιώσουμε αύριο είναι εν μέρει προϊόν της αντίληψης που έχουμε σήμερα.
Πηγή: psychologicalscience.org
Απόδοση: Χριστιάνα Γεννατά
Eπιμέλεια: PsychologyNow.gr
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*