banner2
banner2
thumb

Γιατί οι έξυπνοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στο άγχος;

- Άγχος / Στρες
20 Ιανουαρίου 2018

Oι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της υψηλής νοημοσύνης και του άγχους.


Η νοημοσύνη και το άγχος μπορεί να έχουν εξελιχθεί αμοιβαία και από κοινού, ως επωφελή χαρακτηριστικά, υποστηρίζει μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Evolutionary Neuroscience.

Η μελέτη αυτή μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση του ακόλουθου ερωτήματος: γιατί τα άτομα με υψηλή νοημοσύνη τείνουν επίσης να έχουν υψηλότερα επίπεδα άγχους;

Το όφελος από αυτή τη συσχέτιση μπορεί να είναι το γεγονός ότι η νοημοσύνη επιτρέπει στους ανθρώπους να φανταστούν καλύτερα τι μπορεί να πάει στραβά.

Στη μελέτη υποστηρίζεται ότι εξελικτικά τα άτομα που ανησυχούν, διακρίνονται για την τάση τους να μην εμπλέκονται σε κινδύνους, έτσι ώστε τα γονίδια τους να μεταφερθούν στην επόμενη γενιά. Ωστόσο, όσοι δεν ανησυχούν, πέθαναν από την πείνα επειδή δεν προετοιμάστηκαν για το χειμώνα ή επειδή δεν κατάφεραν να προβλέψουν μια εχθρική επιδρομή.

Ο καθηγητής Jeremy Coplan, ο οποίος είναι ο βασικός συγγραφέας της μελέτης, δηλώνει:

Ενώ η υπερβολική ανησυχία θεωρείται γενικά ως αρνητικό χαρακτηριστικό και η υψηλή νοημοσύνη ως θετικό, η ανησυχία μπορεί να αναγκάσει το ανθρώπινο είδος να αποφύγει επικίνδυνες καταστάσεις, ανεξάρτητα από το πόσο απομακρυσμένη είναι η πιθανότητα να γίνουν πραγματικότητα αυτές οι καταστάσεις.

Ουσιαστικά, η ανησυχία μπορεί να κάνει τους ανθρώπους «να μην πάρουν ρίσκα» και τέτοιοι άνθρωποι μπορεί να έχουν υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης. Συνεπώς, η υπερβολική ανησυχία, όπως και η νοημοσύνη, μπορεί να έχει όφελος για το ανθρώπινο είδος, ολοκλήρωσε.


Διαβάστε σχετικά: Το νευροβιολογικό υπόστρωμα της νοημοσύνης


Στη μελέτη, τα άτομα με υψηλά επίπεδα άγχους συγκρίθηκαν με τα άτομα που είχαν μεσαίου επιπέδου άγχος. Σε όλους τους συμμετέχοντες διενεργήθηκαν εγκεφαλικές σαρώσεις μαζί με τεστ νοημοσύνης και άγχους.

Στα άτομα που διαγνώστηκαν με διαταραχή άγχους, το IQ συσχετίστηκε θετικά με την ανησυχία. Με άλλα λόγια, στη μελέτη οι άνθρωποι που ήταν πιο έξυπνοι, παρουσίαζαν υψηλότερα επίπεδα άγχους.

Οι εγκεφαλικές σαρώσεις έδειξαν ότι η δραστηριότητα της υποφλοιώδους λευκής ουσίας συσχετίστηκε τόσο με το άγχος όσο και με την υψηλή νοημοσύνη.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα νοημοσύνης είναι επίσης επιρρεπείς στην υψηλή ανησυχία, πιθανώς επειδή επιτυγχάνουν λιγότερα στη ζωή και οι άνθρωποι με μέση νοημοσύνη, έχουν την ασθενέστερη σχέση με το άγχος.


Πηγή: spring.org.uk
Έρευνα: The relationship between intelligence and anxiety: an association with subcortical white matter metabolism
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
2 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Ανώνυμος
4 χρόνια πριν

S.O.S

Ανώνυμος
4 χρόνια πριν

Υπάρχει λύση; κι εννοώ να αποκαλείς θλιψεις, κρίσεις πανικού κλπ