psychologist-banner-2
thumb

Μπορεί το οικονομικό στρες να οδηγήσει σε σωματικό πόνο στο μέλλον;

- Άγχος / Στρες
18 Νοεμβρίου 2021

Ο σωματικός πόνος είναι ένα βιοψυχοκοινωνικό φαινόμενο.


Το οικονομικό στρες μπορεί να έχει άμεση επίδραση στην ευημερία, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε σωματικό πόνο σχεδόν 30 χρόνια μετά; Η απάντηση είναι θετική, σύμφωνα με μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Stress & Health, αποκαλύπτει ότι το οικογενειακό οικονομικό στρες στη μέση ηλικία σχετίζεται με μειωμένη αίσθηση ελέγχου, η οποία συνδέεται με αυξημένο φυσικό πόνο τα μετέπειτα χρόνια.

Ο φυσικός πόνος θεωρείται από μόνος του ασθένεια, με τρία κύρια συστατικά: βιολογικό, ψυχολογικό και κοινωνικό. Στους μεγαλύτερους ενήλικες, προκύπτει σε συνδυασμό με άλλα προβλήματα υγείας, όπως περιορισμένη σωματική λειτουργία, αίσθημα μοναξιάς και καρδιαγγειακή νόσο, δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Καντάουντα Γουϊκράμα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια.

banner1

Οι περισσότερες έρευνες για τον πόνο είναι νευρολογικές. Όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι σημαντικό να συνδέσουμε τον πόνο και με στρεσογόνες οικογενειακές εμπειρίες.

Μας ενδιαφέρει το πλαίσιο γύρω από τις οικογένειες και το πώς αυτό το πλαίσιο επηρεάζει τη σωματική, ψυχική και σχεσιακή υγεία των μελών της οικογένειας. Τα οικονομικά είναι ένα σημαντικό συστατικό της έρευνάς μας, επειδή είναι ένας τόσο σχετικός με το πλαίσιο στρεσογόνος παράγοντας που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες, δήλωσε η κύρια συγγραφέας Κάθριν Γουόκερ Ο’Νιλ.


Διαβάστε σχετικά: 15 σωματικά συμπτώματα του στρες που δεν πρέπει να αγνοούμε


Οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη Μελέτη Νέων και Οικογένειας της Αϊόβα, μια μελέτη μακράς διαρκείας που προσφέρει δεδομένα 27 ετών για αγροτικές οικογένειες από οκτώ κομητείες στη βορειοκεντρική Αϊόβα.

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν σε πραγματικό χρόνο από γυναίκες και άντρες συζύγους σε 500 οικογένειες που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα σχετιζόμενα με την αγροτική κρίση στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες είναι τώρα πάνω από 65 ετών, και τα ζευγάρια συνεχίζουν να είναι παντρεμένα.

Ακόμα και όταν οι ερευνητές έλεγξαν τις σωματικές ασθένειες, το οικογενειακό εισόδημα και την ηλικία, βρήκαν μια σύνδεση ανάμεσα στις οικονομικές δυσκολίες των οικογενειών στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και στον σωματικό πόνο σχεδόν τρεις δεκαετίες αργότερα. Επιπλέον ευρήματα από τη μελέτη δείχνουν ότι είναι πιο πιθανό η οικονομική πίεση να επηρεάζει τη σωματική καταπόνηση, αν και ο σωματικός πόνος μπορεί, με τη σειρά του, να επηρεάσει την οικονομική πίεση μέσω επιπρόσθετων εξόδων υγείας.

Ο σωματικός πόνος είναι ένα βιοψυχοκοινωνικό φαινόμενο, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η έρευνα υποδηλώνει ότι οι στρεσογόνες εμπειρίες, όπως η οικονομική πίεση, διαβρώνουν τους ψυχολογικούς πόρους όπως είναι η αίσθηση ελέγχου. Αυτή η εξάντληση των πόρων ενεργοποιεί εγκεφαλικές περιοχές που είναι ευαίσθητες στο στρες, εκκινώντας παθολογικές, φυσιολογικές και νευρολογικές διαδικασίες που οδηγούν σε παθήσεις όπως σωματικό πόνο, σωματικούς περιορισμούς, αίσθημα μοναξιάς και καρδιαγγειακή νόσο.

Στα μετέπειτα χρόνια της ζωής τους, πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται για απώλεια μνήμης, σωματικό πόνο και έλλειψη κοινωνικών συνδέσεων. Σχεδόν τα δύο τρίτα των ενηλίκων παραπονιούνται για κάποιου είδους σωματικό πόνο, και σχεδόν τόσοι πολλοί παραπονιούνται για αίσθημα μοναξιάς. Αυτό το ποσοστό ανεβαίνει, και αναλόγως ανεβαίνει και το κόστος υγείας. Πρόκειται για θέμα δημόσιας υγείας, κατέληξε ο ερευνητής.


Ism Tsox
Έρευνα: Kandauda A. S. Wickrama et al, Midlife family financial strain, sense of control and pain in later years: An investigation of rural husbands and wives, Stress and Health (2021).

Απόδοση – Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Παρακολούθηση σχολίων
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Νεότερο
Το πιο παλιό Περισσότεροι ψήφοι
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια