PsychologyNow Team

Πώς να υπερνικήσεις τις κρυφές πτυχές της κατάθλιψης και του άγχους

Πώς να υπερνικήσεις τις κρυφές πτυχές της κατάθλιψης και του άγχους

PsychologyNow Team
άντρας που στέκεται σε περβάζι κοιτάζοντας τη θάλασσα υπερνικά τις κρυφές πτυχές της κατάθλιψης και του άγχους του
Image credit: Joshua Earle / unsplash.com

Εάν βιώνεις καθημερινά έναν ανεμοστρόβιλο από αρνητικά συναισθήματα, τα οποία παρεμβαίνουν στην ικανότητα σου να ζήσεις την ευτυχία, μια καλή σχέση ή επαγγελματική επιτυχία, ίσως να μην γνωρίζεις καν το λόγο.


Οι άνθρωποι που βιώνουν συχνά συναισθηματικές καταστάσεις όπως ο χρόνιος θυμός, η κατάθλιψη ή το άγχος δεν είναι σε θέση να καταλάβουν από πού πραγματικά προέρχονται, καθιστώντας έτσι σχεδόν αδύνατη την ικανότητα να τα εξαλείψουν. Περιγράφουν αυτά τα συναισθήματα απλά ως μέρος του τρόπου ζωής τους. Αυτά τα συναισθήματα δεν είναι απλώς προβληματικά, δημιουργούν  συμπεριφορές που «κλέβουν» την ποιότητα της ζωής και της απόλαυσης.

Πολλές φορές αντιλαμβανόμαστε από νωρίς στη ζωή αυτές τις αρνητικές συναισθηματικές συνήθειες ή αυτά τα συναισθηματικά φορτία. Μπορεί να έχεις μια δυσλειτουργική οικογένεια ή έναν δυσλειτουργικό γονέα ή ένα πλαίσιο που να σε επηρεάζει αρνητικά. Μπορεί να έχεις υιοθετήσει έναν δυσλειτουργικό τρόπο σκέψης που να εμποδίζει την τρέχουσα εξέλιξή σου.

Συνήθως είναι ο τρόπος σκέψης που κρατάει τους ανθρώπους κολλημένους και δυσαρεστημένους αλλά δεν είναι δύσκολο να τον αλλάξουμε εάν τον αναγνωρίσουμε. Η επίγνωση αυτή δεν αλλάζει αυτό που μπορεί να έχεις βιώσει, αλλά σου δίνει τα εργαλεία για να προχωρήσεις και να απολαύσεις το υπόλοιπο της ζωής σου.

Οι πτυχές ή οι καταστάσεις που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο δεν αφορούν την κατάθλιψη που βασίζεται σε ιατρική διάγνωση ή σε σοβαρές ψυχικές ασθένειες όπως η σχιζοφρένεια ή η διπολική διαταραχή. Εάν είστε υπό τη φροντίδα ενός γιατρού, αυτές οι συμβουλές δεν αντικαθιστούν την θεραπεία που ακολουθείτε.

Ποιες είναι οι υποβόσκουσες πτυχές της κατάθλιψης και του άγχους; Που πρέπει να εστιάσετε πρώτα;


Διαβάστε σχετικά: Δέκα χαρακτηριστικά της “χαμογελαστής” κατάθλιψης


Άγχος

Μία ζωή μέσα στο άγχος προέρχεται συνήθως από το φόβο. Ένας βαθύς υποβόσκων φόβος και η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον εαυτό σου για να αντιμετωπίσεις οτιδήποτε προκύπτει στο δρόμο σου. Μερικές φορές οι φόβοι αυτοί συνδέονται με συγκεκριμένες καταστάσεις, όπως η οδήγηση ή η εκτέλεση καθηκόντων μόνο και μόνο για να παραμείνεις επικεντρωμένος σε ένα συγκεκριμένο πράγμα. Αλλά αυτές οι συνθήκες δεν είναι συνήθως ο πραγματικός ένοχος.

Εάν η αυτοπεποίθηση ή η ικανότητα εμπιστοσύνης στον εαυτό σου και στις αποφάσεις σου αποτελούν πρόβλημα, χρειάζεται να βρεις τρόπους για να αναπτύξεις αυτές τις δεξιότητες. Υπάρχουν πολλές πηγές για αυτοβοήθεια ή μπορείς να δουλέψεις με έναν θεραπευτή. Συχνά αυτά τα ζητήματα αυτοπεποίθησης συνυπάρχουν με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Οι θεραπευόμενοι που βιώνουν άγχος τείνουν να τα πηγαίνουν καλά με την τάξη και την οργάνωση, η αίσθηση ότι έχουν έστω κάποιον έλεγχο. Εάν είσαι χαοτικός θα σε ωφελήσει να αντιμετωπίσεις αυτό το πρόβλημα. Η διαχείριση χρόνου είναι κατάλληλη τεχνική σε αυτή την περίπτωση.

Τι φοβάσαι περισσότερο;Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο που μπορεί να συμβεί στη ζωή σου και που σε κρατάει ξύπνιο τη νύχτα; Είναι κάτι για το οποίο μπορείς να κάνεις κάτι; Η λήψη μέτρων για την επίλυση των προβλημάτων σου, σου δίνει μια θέση ελέγχου, ηρεμώντας τον εγκέφαλο, καθώς έχει ένα πρόβλημα για να λύσει και όχι μια αυθαίρετη ιδέα να περιφέρεται.

Βρίσκεσαι σε μια κατάσταση από την οποία πρέπει να ξεφύγεις; Ο εγκέφαλος σου θα είναι αγχωμένος αν βρίσκεσαι σε μια τοξική σχέση ή σε μια άσχημη κατάσταση, καθώς θα είναι σε συνεχή κατάσταση συναγερμού για να σε προστατεύσει. Μην ψάχνεις για προβλήματα μέσα σου, αναζήτησε μια λύση για να βρεθείς στο σωστό δρόμο. Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τον εγκέφαλο σου, απλά κάνει αυτό που πρέπει να κάνει.

Δοκιμάζεις τον εαυτό σου; Είναι ενδιαφέρον ότι ένας εγκέφαλος που δεν εργάζεται αποτελεσματικά μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες. Αν αφεθεί μόνος του χωρίς κάποια ιδιαίτερη καθοδήγηση, μπορεί να συλλάβει μερικές όχι ιδιαίτερα διασκεδαστικές ή ευχάριστες σκέψεις. Μπορεί να δημιουργεί προβλήματα υγείας, να σε αναγκάζει να μηρυκάζεις λάθη του παρελθόντος ή να σου δημιουργεί έντονους προβληματισμούς. Χρειάζεται τροφή για σκέψη.

Πώς είναι η υγεία σου; Μελέτες δείχνουν ότι ο ύπνος και η άσκηση διαδραματίζουν θετικό ρόλο στη διατήρηση του άγχους υπό έλεγχο. Βεβαιώσου ότι επενδύεις κατάλληλο χρόνο και στα δύο.

Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να προέλθει από διαταραχές στη ζωή σου και συχνά τη διαχωρίζει μια μόνο λεπτή γραμμή από το άγχος, δημιουργώντας μια διπλή ατυχία από αρνητικά συναισθήματα που γεμίζουν τις μέρες σου. Εάν πάλι είσαι χαοτικός και σε χαρακτηρίζει μία αποδιοργάνωση και κακές δεξιότητες διαχείρισης χρόνου, είναι πιθανό να νιώθεις καταβεβλημένος και η κατάθλιψη να εδραιωθεί.

Αυτό που κάνει ο εγκέφαλος σου σε αυτή τη φάση είναι να ζητάει ξεκούραση για να μειώσει τα εισερχόμενα ερεθίσματα. Αυτός είναι ο λόγος που δεν αισθάνεσαι καλά με τους γύρω σου, δεν σου αρέσει ο θόρυβος και απλά θέλεις να ξαπλώσεις στο κρεβάτι. Είναι ώρα για να βάλεις κάποια πράγματα σε τάξη.

Εάν βρίσκεσαι σε μια τοξική κατάσταση ή σχέση είναι το ίδιο με τα άγχος, αφού γνωρίζεις ότι δεν πρέπει να είσαι εκεί και ότι δεν είναι καλό για σένα αλλά ίσως δεν γνωρίζεις κάποια διέξοδο ή υπάρχουν κάποιες καταστάσεις αυτή την στιγμή που στο απαγορεύουν. Είναι πιθανό να βιώσεις ένα επίπεδο απόγνωσης ή απελπισίας στην περίπτωση αυτή. Μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου θέτοντας ένα σχέδιο.

Ακόμη και οι πρώτες προσπάθειες για να την ανάληψη ελέγχου θα σε κάνουν να αισθανθείς καλύτερα και να ενσταλάξεις την ελπίδα μέσα σου, ακόμα κι αν ξέρεις πως το τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα αργεί πολύ ακόμα. Επίλεξε να παίρνεις το χρόνο που χρειάζεσαι, να μην γίνεσαι θύμα της τοξικότητας κάποιου άλλου.Μπορείς να ζεις τη ζωή σου με τους δικούς σου όρους και η παραμικρή αυτή αλλαγή στην αντίληψη μπορεί να κάνει μία τεράστια διαφορά.

Το ίδιο ισχύει για μια τοξική ή μη ικανοποιητική δουλειά ή καριέρα. Μπορεί να χρειαστεί να μείνεις εκεί προς το παρόν για οικονομικούς λόγους αλλά έχοντας ένα σχέδιο δράσης που θα σε οδηγήσει στο τέλος εκεί που θες σε βάζει διανοητικά σε μια καλύτερη θέση. Υπάρχει η δυνατότητα επιλογής και αλλαγής σταδιοδρομίας ανεξάρτητα από την ηλικία σου.

Εάν έχεις βιώσει κάποια απώλεια ή αντιμετωπίζεις κάποιο χρόνιο πόνο ή προβλήματα υγείας, μπορεί να χρειάζεσαι συμβουλευτική. Η συμβουλευτική για την αντιμετώπιση της θλίψης δεν αφορά μόνο στην αντιμετώπιση της απώλειας αγαπημένων προσώπων αλλά μπορεί να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις κάποιο πρόβλημα υγείας σου, μια σημαντική αλλαγή στη ζωή σου όπως ένα διαζύγιο ή την απώλεια της οικείας υποστήριξης αν πρέπει να μετακομίσεις λόγω της εργασίας σου ή οικογενειακών υποχρεώσεων.

Ένας ψυχολόγος μπορεί να σε καθοδηγήσει σωστά στη διαχείριση τέτοιων προβλημάτων και απωλειών. Τα συναισθήματα απώλειας που συνοδεύουν αυτές τις καταστάσεις συμβαίνουν σε πολλούς και δεν σημαίνει ότι έχεις διαταραχθεί συναισθηματικά ή ότι έχεις υποστεί βλάβη. Είσαι άνθρωπος.


Διαβάστε σχετικά: Η διαχείριση του άγχους ξεκινάει από την κατανόηση του λόγου για τον οποίο είστε αγχωμένοι


Επίσης η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι συχνά ο μεγαλύτερος ένοχος που κρύβεται πίσω από την κατάθλιψη. Το να αισθάνεσαι κάθε μέρα ότι είσαι λιγότερο ικανός, έξυπνος, ελκυστικός από τους γύρω σου σε κάνει δυστυχισμένο.

Για να έχεις καλή ψυχική υγεία, πρέπει να επικεντρωθείς στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων σου, να ενδυναμώσεις τις αδυναμίες σου και να κάνεις ότι μπορείς για να υπερνικήσεις τα λάθη σου, ειδικά αν επηρεάζουν αρνητικά τους άλλους. Αυτές οι αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό σου πιθανόν να προέκυψαν στην παιδική ηλικία και ίσως να σε στοιχειώνουν όλο αυτό το διάστημα. Γι’ αυτό και χρειάζεται να αντιμετωπιστούν.

Ένας άλλος μεγάλος υπαίτιος μπορεί να είναι η μοναξιά. Έχεις φίλους και ένα σύστημα υποστήριξης; Ανήκεις σε κοινωνικές ή φιλανθρωπικές οργανώσεις ή σωματεία; Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με καλή κοινωνική υποστήριξη απολαμβάνουν καλύτερη ψυχική υγεία. Βγες έξω, γνώρισε ανθρώπους και διασκέδασε. Ακόμα κι αν δεν το νιώθεις. Συχνά χρειάζεται πρώτα να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας για να πιστέψουμε ότι όντως μπορεί να λειτουργήσει.

Όταν αισθάνεσαι «κατάθλιψη» ή «άγχος» δεν έχεις μία σαφή κατεύθυνση για τον τρόπο αντιμετώπισης τους. Ο προσδιορισμός όμως των υποκείμενων προβλημάτων σου δίνει μία ιδέα για το πώς να θέσεις σε εφαρμογή ένα σχέδιο δράσης.

Ένα νέο σχέδιο δράσης σημαίνει ένα νέο αποτέλεσμα. Και αυτό σημαίνει ότι δεν σπαταλάς χρόνο, επικεντρωμένος σε μια πτυχή του εαυτού σου, που δεν προσφέρει θετικά αποτελέσματα.


frantzeskapetro


Πηγή: blogs.psychcentral.com

Απόδοση:Φραντσέσκα Πετροπούλου
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...