PsychologyNow Team

Τι προκαλεί πίεση στο στήθος κατά τη διάρκεια του άγχους;

Τι προκαλεί πίεση στο στήθος κατά τη διάρκεια του άγχους;

PsychologyNow Team
άνδρας με πίεση στο στήθος κατά τη διάρκεια του άγχους
Image credit: Drazen Zigic / freepik.com

Η πίεση στο στήθος συνδέεται στενότερα με το στρες, το άγχος ή τον πανικό παρά με τις καρδιακές παθήσεις. Όταν είστε αγχωμένοι ή πανικοβλημένοι, το σώμα σας απελευθερώνει ορμόνες του στρες που μπορούν να προκαλέσουν κάθε είδους σωματικά συμπτώματα και η πίεση ή ο πόνος στο στήθος είναι ένα από αυτά.


Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να παίρνετε σοβαρά την πίεση στο στήθος, αλλά ότι αν είστε ένας κατά τα άλλα υγιής ενήλικας που βιώνει άγχος, η αγχώδης κατάστασή σας είναι πιθανό να προκαλεί την πίεση στο στήθος.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι για να διαχειριστείτε τα συμπτώματα του στρες και του άγχους σας, οι οποίοι θα εξισορροπήσουν τη διάθεσή σας και θα μειώσουν τις δυσάρεστες σωματικές αισθήσεις σας.

Ας εξετάσουμε τη σχέση μεταξύ της πίεσης στο στήθος και του άγχους, συμπεριλαμβανομένων των αιτιών, του τρόπου με τον οποίο μπορείτε να πάρετε μια σωστή διάγνωση, των πιθανών επιπλοκών και του τρόπου με τον οποίο μπορείτε να αντιμετωπίσετε την πίεση στο στήθος που προκαλείται από το άγχος.

Η σχέση μεταξύ του στρες και της πίεσης στο στήθος

Όταν βρίσκεστε υπό πίεση ή βιώνετε άγχος, το σώμα σας μπαίνει σε κατάσταση "μάχης ή φυγής", η οποία έχει ως αποτέλεσμα πολλά σωματικά, συναισθηματικά και συμπεριφορικά συμπτώματα. Πρόκειται για μια αυτόματη αντίδραση που μπορεί να μην έχετε καν συνειδητή επίγνωση και μπορεί να συμβεί είτε ο κίνδυνος είναι πραγματικός είτε σας φαίνεται πραγματικός.

Υπό το στρες, το σώμα απελευθερώνει ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, οι οποίες έχουν ισχυρές επιδράσεις στο σώμα και το μυαλό σας. Ο καθένας ανταποκρίνεται διαφορετικά και βιώνει το στρες με μοναδικούς τρόπους. Μια τέτοια αντίδραση όμως είναι ότι μπορεί να νιώσετε έντονη πίεση ή πόνο στο στήθος.

Εκτός από την πίεση στο στήθος, άλλες πιθανές αντιδράσεις που σχετίζονται με το στρες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αίσθημα βάρους στο στήθος σας
  • Σφίξιμο στο σαγόνι
  • Αίσθημα ότι βρίσκεστε "στην τσίτα"
  • Αίσθημα αποστασιοποίησης ή συναισθηματικού μουδιάσματος
  • Να βιώνετε ταχυκαρδία και να έχετε υγρά χέρια
  • Έχετε δύσπνοια
  • Να έχετε ναυτία ή διάρροια
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Νιώθετε θυμό ή ευερεθιστότητα
  • Τρομακτικές σκέψεις ή νοητικές εικόνες
  • Προβλήματα συγκέντρωσης
  • Αίσθημα ότι "τρελαίνεστε".

Το να αισθάνεστε σφίξιμο στο στήθος ή πίεση στην περιοχή του θώρακα είναι πολύ συνηθισμένο σε περιόδους στρες ή άγχους. Στην πραγματικότητα, μια ανασκόπηση του 2018 διαπίστωσε ότι στο άγχος οφείλεται το 30% έως 40% των επισκέψεων στα επείγοντα περιστατικά όπου ο πόνος στο στήθος είναι το κύριο σύμπτωμα.


Διαβάστε σχετικά: Η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή «χτυπάει» και την καρδιά


Παράγοντες κινδύνου

Ο καθένας μπορεί να εμφανίσει πίεση στο στήθος ως αποτέλεσμα του άγχους. Ωστόσο, είναι πιο συχνή σε άτομα που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές και είναι πιο συχνή σε άτομα που έχουν κρίσεις πανικού. Αυτό συμβαίνει επειδή οι κρίσεις πανικού χαρακτηρίζονται από μια πιο έντονη σωματικά αντίδραση στο στρες. Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι το 28% των ατόμων που νοσηλεύτηκαν με πόνο στο στήθος και φυσιολογική αγγειογραφία (χωρίς ενδείξεις καρδιακής νόσου) διαγνώστηκαν τελικά με διαταραχή πανικού.

Επιπλοκές του στρες και της πίεσης στο στήθος

Το άγχος δεν είναι απλώς κακό συναίσθημα, αλλά μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά αν είναι χρόνιο. Το άγχος μπορεί να επηρεάσει το μυϊκό σας σύστημα, το αναπνευστικό σας σύστημα, τις ορμόνες σας, το γαστρεντερικό σας σύστημα, το νευρικό σας σύστημα, ακόμη και το αναπαραγωγικό σας σύστημα. Το άγχος συνδέεται με ένα καταπιεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα και με καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η κατάθλιψη και η χρόνια κόπωση.

Αν και η πίεση στο στήθος δεν είναι πάντα ένδειξη καρδιακής νόσου, το στρες μπορεί να επιδεινώσει τις καρδιακές παθήσεις και το χρόνιο στρες μπορεί να είναι παράγοντας στην ανάπτυξη καρδιακών προβλημάτων.

Πότε να επισκεφθείτε γιατρό

Εάν αντιμετωπίζετε άγχος και πίεση στο στήθος, δεν πρέπει να πανικοβληθείτε, διότι είναι πιθανό το άγχος να προκαλεί την πίεση στο στήθος σας. Ωστόσο, δεν μπορείτε να κάνετε αυτοδιάγνωση- μερικές φορές, σοβαρές ιατρικές καταστάσεις προκαλούν πίεση και πόνο στο στήθος.

Εάν έχετε υποκείμενη καρδιακή πάθηση και αισθάνεστε πίεση στο στήθος, θα πρέπει να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική φροντίδα, ανεξάρτητα από το τι πιστεύετε ότι την προκαλεί. Εάν είστε κατά τα άλλα υγιής, μπορείτε να περιμένετε 20 λεπτά περίπου για να δείτε αν η πίεση στο στήθος υποχωρεί και στη συνέχεια να προσέλθετε στα επείγοντα ή να καλέσετε τον γιατρό σας.

Συνήθως, τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής εμφανίζονται μετά από σωματική άσκηση, όχι ενώ είστε σε κατάσταση ηρεμίας. Τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής επίσης συνήθως επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου αντί να υποχωρούν. Τα ακόλουθα είναι τυπικά συμπτώματα καρδιακής προσβολής. Εάν τα εμφανίσετε, θα πρέπει να καλέσετε αμέσως το 166.

  • Πόνος στο κέντρο ή στην αριστερή πλευρά του στήθους σας που διαρκεί για αρκετά λεπτά- ο πόνος μπορεί να υποχωρήσει και στη συνέχεια να επανέλθει
  • Αίσθημα ζάλης, αδυναμίας ή σαν να πρόκειται να λιποθυμήσετε
  • Κρύος ιδρώτας
  • Πόνος στην πλάτη, στον αυχένα ή στο σαγόνι
  • Δυσκολία στην αναπνοή

Διάγνωση του στρες και της πίεσης στο στήθος

Εκτός από τις καρδιακές παθήσεις, αρκετές ιατρικές καταστάσεις έχουν ως σύμπτωμα την πίεση στο στήθος, συμπεριλαμβανομένης της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, της πνευμονίας, της πνευμονικής εμβολής και της νόσου της χοληδόχου κύστης. Γι' αυτό είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν γιατρό εάν αντιμετωπίζετε πόνο στο στήθος.

Εάν είστε επίσης κάποιος που βιώνει άγχος, ανησυχία, πανικό και άλλα συμπτώματα στρες, η ψυχική σας κατάσταση μπορεί κάλλιστα να είναι αυτό που προκαλεί την πίεση στο στήθος σας. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να αποκλείσετε πρώτα τυχόν ιατρικές αιτίες.

Για να προσδιορίσετε τι προκαλεί τον πόνο ή την πίεση στο στήθος σας, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα σας κάνει πιθανότατα μια σειρά από διαγνωστικές ερωτήσεις, θα ελέγξει τις ζωτικές λειτουργίες σας και θα λάβει το ιστορικό της υγείας σας. Μπορεί να διατάξει ορισμένες ιατρικές εξετάσεις ή εξετάσεις αίματος με βάση τα συμπτώματά σας. Εάν αισθάνεται βέβαιος ότι η πίεση στο στήθος σας προκαλείται από το άγχος, μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ψυχολόγο για να δουλέψετε θεραπευτικά μεθόδους για τη μείωση του άγχους στη ζωή σας.


Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...