PsychologyNow Team

Νέος τρόπος πρόβλεψης της ανθεκτικότητας στο στρες

Νέος τρόπος πρόβλεψης της ανθεκτικότητας στο στρες

PsychologyNow Team
γυναίκα ανακαλύπτει νέο τρόπο πρόβλεψης της ανθεκτικότητας στο στρες
Image credit: Yan Krukov / pexels.com

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης έδειξαν ότι η αυξημένη ευαισθησία μιας συγκεκριμένης περιοχής του εγκεφάλου συμβάλλει στην ανάπτυξη άγχους και κατάθλιψης, ως απάντηση στο πραγματικό στρες. Η μελέτη τους αναδεικνύει ένα αντικειμενικό νευροβιολογικό μέτρο για την ανθεκτικότητα των ανθρώπων στο στρες.


Μερικοί άνθρωποι δεν φαίνεται να δυσκολεύονται πολύ στη διαχείριση του στρες. Για άλλους, ωστόσο, η παρατεταμένη έκθεση στο στρες μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης. Ενώ η ανθεκτικότητα στο στρες είναι μια έννοια που έχει συζητηθεί ευρέως, εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί η ατομική απόκριση των ανθρώπων σε αυξημένα επίπεδα στρες.

Τα εργαστηριακά πειράματα μπορούν να προχωρήσουν μόνο ως έναν βαθμό στην αναπαραγωγή του χρόνιου στρες που πολλοί άνθρωποι βιώνουν στην καθημερινή τους ζωή, δεδομένου ότι το άγχος που προσομοιώνεται στο εργαστήριο είναι πάντα περιορισμένο σε χρόνο έκθεσης και ένταση.

Είναι εφικτό, ωστόσο, να παρατηρήσουμε το πραγματικό μακροχρόνιο άγχος μιας ομάδας φοιτητών Ιατρικής π.χ. κατά τη διάρκεια της εξάμηνης πρακτικής τους στα Επείγοντα. Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση στην οποία βάσισε την έρευνά της μια ομάδα ερευνητών με τους Μάρκους Γκρούσο και Κρίστιαν Ραφ από το Κέντρο Νευροοικονομικής και την Μπίργκιτ Κλάιμ από το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ψυχιατρικής της Ζυρίχης.


Διαβάστε σχετικά: Πως διαχειριζόμαστε το άγχος και τα υπόλοιπα αρνητικά συναισθήματα;


Το άγχος ως απάντηση στη γνωστική σύγκρουση και την απώλεια ελέγχου

Πριν ξεκινήσουν την πρακτική τους άσκηση, δόθηκε στους φοιτητές μια δοκιμασία όπου έπρεπε να επεξεργαστούν αντικρουόμενες πληροφορίες. Αυτή η δοκιμασία σύγκρουσης ενεργοποιεί το σύστημα locus coeruleus-norepinephrine (LC-NE), μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη ρύθμιση της απόκρισής μας στο άγχος και την επίλυση συγκρούσεων.

Ωστόσο, η ένταση της ενεργοποίησης του LC-NE, που συχνά αναφέρεται ως «ρυθμός πυροδότησης», ποικίλλει από το ένα άτομο στο άλλο. Τα άτομα με υψηλότερη απόκριση LC-NE εμφάνισαν περισσότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης μετά την πρακτική άσκηση στα Επείγοντα.

Όσο περισσότερο ανταποκρίνεται το σύστημα LC-NE, τόσο πιο πιθανό είναι ένα άτομο να αναπτύξει συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης όταν εκτίθεται σε παρατεταμένο στρες, σημειώνουν συνοπτικά οι ερευνητές.

Αντικειμενικό μέτρο που προβλέπει την ανθεκτικότητα στο στρες

Με τη μελέτη τους, οι επιστήμονες εντόπισαν ένα αντικειμενικό νευροβιολογικό μέτρο που μπορεί να προβλέψει την απόκριση ενός ατόμου στο στρες. Αυτή είναι η πρώτη απόδειξη ότι στους ανθρώπους οι διαφορές στην απόκριση του LC-NE μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δείκτης ανθεκτικότητας στο στρες.

Η ύπαρξη ενός αντικειμενικού μέτρου για την ικανότητα ενός ατόμου να αντιμετωπίσει το άγχος μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμη, π.χ. στην επιλογή επαγγέλματος. Θα μπορούσε επίσης να εφαρμοστεί στην εκπαίδευση αντοχής στο άγχος με νευρο-ανατροφοδότηση, εξηγεί ο Γκρούσο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι επίδοξοι γιατροί ή οι μελλοντικοί αστυνομικοί θα πρέπει να κάνουν σάρωση του εγκεφάλου τους.

Μπορεί να υπάρχει ένας ακόμη πιο προσιτός δείκτης για την ανθεκτικότητα στο στρες, λέει ο Ραφ. Η έρευνα σε ζώα δείχνει ότι η διέγερση του συστήματος LC-NE συσχετίζεται με τη διαστολή της κόρης του ματιού. Και προσθέτει: Αν μπορέσουμε να αποδείξουμε την ίδια αιτιώδη σχέση μεταξύ της διαστολής της κόρης του ματιού και του συστήματος LC-NE στους ανθρώπους, θα ανοίξει ένας νέος επιστημονικός δρόμος.


Mari Gia
Απόδοση: Μαρίλια Γιακουμή, Ειδική Παιδαγωγός-Φιλόλογος

Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...