Ένας άνθρωπος αυτοκτονεί κάθε 40 δευτερόλεπτα – περισσότερο από όλα τα ετήσια θύματα των πολέμων και των φυσικών καταστροφών – με τo υψηλότερo ποσοστό να παρουσιάζεται μεταξύ των ηλικιωμένων, όπως δήλωσαν τα Ηνωμένα ‘Εθνη.
Στην πρώτη έκθεσή του σχετικά με την αυτοκτονία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας των Ηνωμένων Εθνών, κατηγόρησε την έντονη κάλυψη από τα ΜΜΕ, ότι τροφοδοτεί το πρόβλημα, όταν διασημότητες αυτοκτονούν.
“Η αυτοκτονία είναι ένα απίστευτα μεγάλο πρόβλημα στη δημόσια υγεία. Υπάρχει μία αυτοκτονία κάθε 40 δευτερόλεπτα, είναι ένας τεράστιος αριθμός”, δήλωσε ο Σεκχάρ Σάξενα, διευθυντής του τμήματος ψυχικής υγείας του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, κατά την παρουσίαση της έκθεσης στη Γενεύη.
«Η αυτοκτονία σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από ό,τι οι συγκρούσεις, οι πόλεμοι και οι φυσικές καταστροφές», είπε. «Υπάρχουν 1,5 εκατομμύρια βίαιοι θάνατοι κάθε χρόνο στον κόσμο, εκ των οποίων οι 800.000 είναι αυτοκτονίες». Μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών υπάρχουν στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και την Ασία, με το 25% να συμβαίνουν στις πλούσιες χώρες, όπως αναφέρει η έκθεση.
Οι άνδρες έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες από τις γυναίκες να αυτοκτονήσουν. Οι συνήθεις μέθοδοι είναι ο απαγχονισμός, ο πυροβολισμός και ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές, η χρήση των δηλητηριωδών εντομοκτόνων. «Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα ποσοστά αυτοκτονιών είναι υψηλότερα σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω. Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες, τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε νέους ανθρώπους», δήλωσε ο ΠΟΥ. «Αξίζει να σημειωθεί ότι, η αυτοκτονία είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου σε άτομα 15-29 ετών σε παγκόσμιο επίπεδο».
Μην ωραιοποιείτε την αυτοκτονία!
Η Αλεξάνδρα Φλίσμαν, μία από τους συγγραφείς της έκθεσης, δήλωσε ότι μέρος της ευθύνης, φέρει η δημοσιότητα που δόθηκε σε αυτοκτονίες διάσημων ανθρώπων, όπως του Robin Williams. Ο βραβευμένος με Όσκαρ σταρ, που υπέφερε από κατάθλιψη, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του, την 11η Αυγούστου, προκαλώντας ένα ξέσπασμα συναισθήματος από το κοινό και μια ευρεία κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης.
Η Έλλα Άρενσμαν, πρόεδρος του Διεθνούς Συλλόγου για την Πρόληψη Αυτοκτονίας, είπε ότι μετά την είδηση που ξέσπασε για το θάνατο του Williams, έλαβε «πέντε emails από ανθρώπους που είχαν αναρρώσει από μια κρίση αυτοκτονίας και έλεγαν ότι σκέφτονται και πάλι την αυτοκτονία».
«Αυτές οι συντριπτικές αναφορές μπορεί να έχουν μια μεταδοτική επίδραση στις ευάλωτες ομάδες», είπε, αναφερόμενη επίσης στην “απότομη αύξηση” των αυτοκτονιών μετά τον Γερμανό ποδοσφαιριστή Ρόμπερτ Ένκε, που αφαίρεσε τη ζωή του το 2009.
«Η αυτοκτονία δεν θα πρέπει να ωραιοποιείται ή να εντυπωσιάζει», είπε η Φλίσμαν, προτρέποντας τα ΜΜΕ, να μην αναφέρουν την αυτοκτονία ως αιτία θανάτου στην αρχή, αλλά μόνο στο τέλος, «με μια αναφορά στο μέρος όπου ο αναγνώστης μπορεί να βρει βοήθεια».
Ο ΠΟΥ, ο οποίος αναφέρει την αυτοκτονία ως ένα σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία που πρέπει να αντιμετωπιστεί και να μειωθεί, μελέτησε 172 χώρες για να συντάξει την αναφορά, η οποία χρειάστηκε μια δεκαετία για την έρευνα. Ανέφερε ότι το 2012 οι χώρες υψηλού εισοδήματος είχαν ένα ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών -12,7 ανά 100.000 άτομα, έναντι 11,2, σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες.
Ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι τα στοιχεία αυτοκτονίας είναι συχνά ελλιπή, ενώ επιπλέον, «υπάρχουν πολλές απόπειρες αυτοκτονίας για κάθε θάνατο», δήλωσε η επικεφαλής του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν.
«Ο αντίκτυπος για τις οικογένειες, τους φίλους και τις κοινότητες είναι καταστροφικός και εκτεταμένος, ακόμη και πολύ καιρό αργότερα όταν κοντινά τους πρόσωπα αφαίρεσαν τη ζωή τους», πρόσθεσε. Η αυτοκτονία και απόπειρα αυτοκτονίας θεωρείται αδίκημα σε 25 χώρες, κυρίως στην Αφρική, στη Νότια Αμερική και στην Ασία.
Οι πιο επιρρεπείς στην αυτοκτονία χώρες ήταν η Γουιάνα (44,2 στους 100.000), ακολουθούμενη από τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα (38,5 και 28,9 αντίστοιχα). Έπειτα ακολουθεί η Σρι Λάνκα (28,8), η Λιθουανία (28,2), το Σουρινάμ (27,8), η Μοζαμβίκη (27.4), το Νεπάλ και η Τανζανία (24,9 καθένα), το Μπουρούντι (23,1), η Ινδία (21,1), και το Νότιο Σουδάν (19,8). Επόμενη ήταν η Ρωσία και η Ουγκάντα (τόσο με 19,5), η Ουγγαρία (19,1), η Ιαπωνία (18,5) και τη Λευκορωσία (18.3).
Η υπηρεσία του ΟΗΕ δήλωσε ότι στόχος της είναι να μειώσει τα εθνικά ποσοστά αυτοκτονιών κατά 10% μέχρι το 2020. Μια μεγάλη πρόκληση, είπε, είναι ότι τα θύματα αυτοκτονίας είναι συχνά από περιθωριοποιημένες ομάδες του πληθυσμού, πολλοί από τους οποίους είναι φτωχοί και ευάλωτοι.
Ωστόσο, «οι αυτοκτονίες μπορούν να προληφθούν», είπε η Τσαν.
Γραμμή Παρέμβασης για την αυτοκτονία: 1018
Πηγή: United Nations
Photo Credit: Stephanie Brown