PsychologyNow Team

Δείκτες αίματος σε νεογέννητα προβλέπουν την ψυχική υγεία τους

Δείκτες αίματος σε νεογέννητα προβλέπουν την ψυχική υγεία τους

PsychologyNow Team
Δείκτες αίματος σε νεογέννητα προβλέπουν την ψυχική υγεία τους
Image credit: Hu Chen / unsplash.com

Αν τα ευρήματα αυτά επαληθευτούν, η ανακάλυψη θα μπορέσει να ανοίξει νέους δρόμους μελέτης ή θεραπείας ψυχικών ασθενειών, όπως η κατάθλιψη από το πρώιμο στάδιο της παιδικής ηλικίας.


Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι δείκτες των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα νεογέννητων μπορούν να προβλέψουν την ψυχική υγεία τους κατά την παιδική ηλικία.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ βρήκαν ότι τα επίπεδα χοληστερόλης και λίπους στο αίμα ενός νεογέννητου, μπορούν να προβλέψουν με αξιόπιστο τρόπο την ψυχολογική και κοινωνική υγεία που θα έχει πέντε χρόνια μετά τη γέννησή του.

Αν τα ευρήματα αυτά επαληθευτούν, η ανακάλυψη θα μπορέσει να ανοίξει νέους δρόμους μελέτης ή θεραπείας ψυχικών ασθενειών, όπως η κατάθλιψη από το πρώιμο στάδιο της παιδικής ηλικίας.

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα συσχέτισαν τα λιπίδια στο αίμα του ομφάλιου λώρου των νεογέννητων με τις αξιολογήσεις εκπαιδευτικών αναφορικά με την ψυχική υγεία των παιδιών, σε ηλικία περίπου πέντε ετών.

Τα παιδιά που είχαν γεννηθεί με περισσότερη «κακή» χοληστερόλη και τριγλυκερίδια (ένας τύπος λίπους ή λιπιδίων που κυκλοφορούν στο αίμα) ήταν πιο πιθανό να έχουν κακή βαθμολογία από τους συνομηλίκους τους με υψηλότερα επίπεδα «καλής» χοληστερόλης και χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science, με κύριο συγγραφέα τον Ίαν Γκότλιμπ, καθηγητή τμήματος Ψυχολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Στάνφορντ. Ο ίδιος αναφέρει ότι το επόμενο βήμα είναι να βρεθεί αν ο ρόλος του λίπους είναι απλώς συσχετικός και επομένως χρησιμεύει ως ένας δείκτης πρωταρχικών βιολογικών διαδικασιών στην εργασία ή αν είναι πράγματι αιτιακός και ως εκ τούτου, ένας πολλά υποσχόμενος στόχος για θεραπευτικές παρεμβάσεις όπως διατροφικές αλλαγές ή φαρμακευτικές αγωγές.

Η μελέτη μας, αποτελεί ένα σημείο εκκίνησης για πολλές άλλες ερευνητικές γραμμές. Περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε πως θα αξιοποιηθούν τα ευρήματά μας, δηλώνει ο Γκότλιμπ.

Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι από τόσο νωρίς στη ζωή, αυτοί οι εύκολα προσβάσιμοι και ευρέως γνωστοί δείκτες των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα, παρέχουν αυτήν την προβλεπτική συσχέτιση αναφορικά με μελλοντικές ψυχολογικές επιπτώσεις, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Τα ευρήματα της μελέτης μας είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα, επειδή τα λιπίδια είναι σχετικά εύκολο να τροποποιηθούν.


Διαβάστε σχετικά: Η έλλειψη βιταμίνης D σε νεογνά σχετίζεται με την εμφάνιση σχιζοφρένειας στην ενήλικη ζωή


Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα, πώς τα επίπεδα λίπους μπορεί να σχετίζονται με την παρατηρούμενη ψυχολογική συμπεριφορά στα παιδιά. Ωστόσο, τα ευρήματα συμβαδίζουν με τα αυξανόμενα στοιχεία σχετικά με την επίδραση του λίπους στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μελέτες σε ενήλικες έχουν υπογραμμίσει το ρόλο του ανοσοποιητικού συστήματος στη διατήρηση της ψυχολογικής ευεξίας. Με την επέκταση αυτής της έρευνας σε παιδιά, η μελέτη του Στάνφορντ αρχίζει να αποκαλύπτει παράγοντες που συσχετίζονται με την εμφάνιση συναισθηματικών δυσκολιών και ψυχικών ασθενειών, οι οποίες είναι σε άνοδο παγκοσμίως.

Ο επιπολασμός της κατάθλιψης αυξάνεται από γενιά σε γενιά και επηρεάζει κάθε ηλικία, συνοδευόμενος τόσο από απόπειρες αυτοκτονίας όσο και από την ολοκλήρωσή τους, υποστηρίζει ο Γκότλιμπ.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, έχουμε κάνει μια θαυμάσια πρόοδο για τη μείωση των ποσοστών και των επιπτώσεων πολλών σωματικών διαταραχών. Δυστυχώς ωστόσο, αυτό δεν έχει ακόμα συμβεί για τη μείωση των ψυχικών διαταραχών. Η εξεύρεση νέων δεικτών πρώιμης πρόβλεψης για την ψυχική υγεία, όπως έκανε αυτή η μελέτη, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου.


Alk Kais
Μελέτη: Lipid Profiles at Birth Predict Teacher-Rated Child Emotional and Social Development 5 Years Later

Απόδοση: Καισαρίδου Αλκμήνη - Ψυχολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...