PsychologyNow Team

Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή έχουν εξίσου καλά αποτελέσματα στην ποιότητα ζωής

Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή έχουν εξίσου καλά αποτελέσματα στην ποιότητα ζωής

PsychologyNow Team

Η θεραπεία δεν πρέπει να σας κάνει να νιώθετε λιγότερο άσχημα, θα πρέπει επίσης να σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα.


Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, διαπίστωσε ότι οι θεραπείες για την κατάθλιψη δεν μειώνουν μόνο τα συμπτώματα, αλλά σχετίζονται επίσης και με ήπιες βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cognitive Behavior Therapy, εξέτασε τις δύο κύριες θεραπείες για την κατάθλιψη - τη γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (ΓΣΘ) και τους επιλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs).

«Οι σύγχρονες θεραπείες εστιάζουν σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των συμπτωμάτων και του πόνου», εξήγησε ο Stefan G. Hofmann του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και συγγραφέας της μελέτης. «Αν και αυτός είναι ο σημαντικός άμεσος στόχος, η θεραπεία θα πρέπει επίσης να βελτιώνει και την ποιότητα ζωής ενός ασθενούς ώστε να είναι μακροπρόθεσμα αποτελεσματική. Η θεραπεία δεν πρέπει να σας κάνει να νιώθετε λιγότερο άσχημα, θα πρέπει επίσης να σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα».

Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της μετα-ανάλυσης, οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από 6.255 ασθενείς που συμμετείχαν σε παλαιότερες μελέτες που διερευνούν τη θεραπεία ΓΣΘ και τη θεραπεία με SSRI. Διαπίστωσαν ότι η ποιότητα ζωής βελτιώθηκε σημαντικά μετά από τόσο την χορήγηση SSRIs όσο και από την ΓΣΘ για την κατάθλιψη.


Διαβάστε ακόμη: Ποια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση έχει την καλύτερη αποτελεσματικότητα;


«Συνολικά, η ΓΣΘ και η φαρμακοθεραπεία (θεραπεία SSRI), οι οποίες είναι οι δύο πιο συχνές θεραπευτικές προσεγγίσεις για την κατάθλιψη, είναι και οι δύο ήπια αποτελεσματικές στη βραχυπρόθεσμη βελτίωση της ποιότητας ζωής (από πριν ως αμέσως μετά τη θεραπεία), αλλά πιθανώς λόγω ενός διαφορετικού μηχανισμού», δήλωσε ο Hofmann.

«Ο μηχανισμός μπορεί να είναι διαφορετικός, επειδή η βελτίωση της ποιότητας ζωής συσχετίστηκε με τη βελτίωση των συμπτωμάτων μόνο σε ασθενείς που έκαναν ΓΣΘ, αλλά όχι σε εκείνους που έλαβαν SSRIs. Οι βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής παρέμειναν σχετικά σταθερές για την ΓΣΘ, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να πούμε κάτι παρόμοιο για το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα των SSRIs. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι υπάρχουσες θεραπείες πρέπει να βελτιωθούν προκειμένου να αλλάξουν οι ζωές των ανθρώπων προς το καλύτερο».

Η ατομική, ομαδική και η ΓΣΘ μέσω υπολογιστή για την κατάθλιψη, είχαν όλες παρόμοια αποτελέσματα στην ποιότητα ζωής.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να συγκρίνουν άμεσα την ΓΣΘ με τη χορήγηση SSRIs, λόγω μεθοδολογικών προβλημάτων με τις προηγούμενες μελέτες. Αν και οι δύο θεραπείες φαίνεται να έχουν παρόμοιες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, οι ερευνητές αναγκάστηκαν να σταματήσουν πριν φτάσουν στο συμπέρασμα ότι ήταν εξίσου αποτελεσματικές.

Η ποιότητα ζωής αναφέρεται στη γενική ευημερία ενός ατόμου, αλλά ο Hofmann δήλωσε ότι η αυτή η έννοια μπορεί να είναι δύσκολο να εκτιμηθεί επιστημονικά.

«O κύριος περιορισμός είναι ο τρόπος αξιολόγησης της ποιότητας ζωής. Χρησιμοποιήσαμε ευρέως χρησιμοποιούμενα τυποποιημένα μέτρα αυτοελέγχου. Ωστόσο, η ίδια η έννοια της ποιότητας της ζωής, είναι πολύ δύσκολο να καθοριστεί και ακόμη πιο δύσκολο να μετρηθεί», εξήγησε.

«Το θετική αντίκτυπο και η ευτυχία σχετίζονται με αυτήν την έννοια», πρόσθεσε ο Hofmann. «Οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να αναπτύξουν θεραπείες που ενισχύουν ειδικά αυτές τις πτυχές. Η ερευνητική μου ομάδα το έχει επιχειρήσει ήδη με διαφορετικές προσεγγίσεις και τα αποτελέσματα ήταν πολύ ελπιδοφόρα».


Έρευνα: Cognitive Behaviour Therapy

Πηγή: psypost.org

Απόδοση – Επιμέλεια: Psychologynow.gr

* Η απόδοση αυτού του άρθρου στα ελληνικά απαιτεί πολύ προσπάθεια και δεν επιθυμούμε να το αναδημοσιεύετε χωρίς την άδειά μας. Αν θέλετε να το αναδημοσιεύσετε, επικοινωνήστε μαζί μας στο info@psychologynow.gr

banner bottom page

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...