PsychologyNow Team

Οι ασθενείς είναι πιο πιθανόν να απορρίψουν τη φαρμακευτική αγωγή από την ψυχοθεραπεία

Οι ασθενείς είναι πιο πιθανόν να απορρίψουν τη φαρμακευτική αγωγή από την ψυχοθεραπεία

PsychologyNow Team
γλυπτό άνδρα να κοιτάει μια μπάλα από φάρμακα

Πιθανότερο είναι επίσης να διακόψουν πρόωρα τη φαρμακευτική αγωγή όσοι τη λαμβάνουν.


Οι άνθρωποι που αναζητούν θεραπεία για τις ψυχικές διαταραχές, είναι πιο πιθανό να αρνηθούν ή να μην ολοκληρώσουν τη συνιστώμενη θεραπεία εάν εμπλέκονται μόνο ψυχοτρόπα φάρμακα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση 186 μελετών ασθενών που ζητούσαν βοήθεια για θέματα ψυχικής υγείας οι οποίες εξέταζαν αν αποδέχθηκαν τη θεραπεία που τους συστήθηκε και εφ’ όσον την αποδέχθηκαν, αν την ολοκλήρωσαν. Πενήντα επτά από τις μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν 6.693 ασθενείς, είχαν ένα αποτέλεσμα που ανέφερε άρνηση της σύστασης θεραπείας και 182 από τις μελέτες, που περιελάμβαναν 17.891 ασθενείς, είχαν ένα αποτέλεσμα που ανέφερε πρόωρο τερματισμό της θεραπείας.

Μετά από τη διάγνωση, οι ερευνητές στις μελέτες συνιστούσαν στους ασθενείς να ακολουθήσουν θεραπεία μόνο με φάρμακα (φαρμακοθεραπεία), ψυχοθεραπεία ή συνδυασμό των δύο.

Βρήκαμε ότι τα ποσοστά της άρνησης της θεραπείας ήταν περίπου δύο φορές μεγαλύτερα μόνο για τη φαρμακοθεραπεία σε σύγκριση με την ψυχοθεραπεία, ειδικά για τη θεραπεία της διαταραχής του κοινωνικού άγχους, των καταθλιπτικών διαταραχών και της διαταραχής πανικού, δήλωσαν οι ψυχολόγοι ερευνητές. Τα ποσοστά πρόωρου τερματισμού της θεραπείας ήταν επίσης υψηλότερα μόνο για τη φαρμακοθεραπεία, σε σύγκριση με την ψυχοθεραπεία, ιδιαίτερα για την ανορεξία / βουλιμία και τις καταθλιπτικές διαταραχές.

Σε όλες τις μελέτες, το μέσο ποσοστό άρνησης της θεραπείας ήταν 8,2%. Οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε μόνο φαρμακοθεραπεία ήταν 1,76 φορές πιο πιθανό να αρνηθούν τη θεραπεία από τους ασθενείς στους οποίους συστάθηκε μόνο η ψυχοθεραπεία. Μόλις βρίσκονταν σε θεραπεία, ο μέσος όρος πρόωρου ποσοστού τερματισμού ήταν 21,9%, με τους ασθενείς στην φαρμακοθεραπεία να έχουν 1,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να αποχωρήσουν νωρίς. Δεν υπήρχε σημαντική διαφορά όσον αφορά τα ποσοστά απόρριψης ή εγκατάλειψης μεταξύ της φαρμακοθεραπείας και τις θεραπείες συνδυασμού ή μεταξύ της ψυχοθεραπείας και των θεραπειών συνδυασμού.

Ενώ οι ερευνητές δήλωσαν ότι ήταν αναμενόμενα τα ευρήματα, οι ερευνητές εξεπλάγησαν περισσότερο από το πόσο μεγάλες ήταν οι διαφορές για ορισμένες διαταραχές. Για παράδειγμα, οι ασθενείς με διαταραχές κατάθλιψης ήταν 2,16 φορές πιο πιθανό να αρνηθούν μόνο τη φαρμακοθεραπεία και οι ασθενείς με διαταραχές πανικού είχαν σχεδόν τριπλάσια πιθανότητα να αρνηθούν μόνο τη φαρμακοθεραπεία.

Ορισμένοι ειδικοί υποστήριξαν ότι η ψυχοθεραπεία πρέπει να είναι η πρώτη θεραπευτική επιλογή για πολλές διαταραχές ψυχικής υγείας. Αυτά τα επιχειρήματα βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό σε καλά αποτελέσματα θεραπείας για την ψυχοθεραπεία με λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες και χαμηλότερα ποσοστά υποτροπής, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν αυτή τη θέση, δείχνοντας ότι οι θεραπευόμενοι είναι πιθανότερο να είναι πρόθυμοι να ξεκινήσουν και να συνεχίσουν την ψυχοθεραπεία παρά τη φαρμακοθεραπεία.

Οι ψυχολόγοι ερευνητές θεώρησαν ότι οι ασθενείς μπορεί να είναι πιο πρόθυμοι να συμμετάσχουν στην ψυχοθεραπεία επειδή πολλά άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας αναγνωρίζουν ότι η πηγή των προβλημάτων τους μπορεί να μην είναι εντελώς βιολογική.

Οι ασθενείς συχνά επιθυμούν μια ευκαιρία να μιλήσουν και να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους με ένα άτομο που ενδιαφέρεται και που θα μπορούσε να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις συναισθηματικές τους εμπειρίες, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Τα ψυχοτρόπα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν πολλούς ανθρώπους και νομίζω ότι ορισμένοι θεωρούν ότι είναι σχετικά εύκολο και πιθανώς γρήγορο, αλλά νομίζω ότι άλλοι θεωρούν τα προβλήματά τους πιο περίπλοκα και ανησυχούν ότι τα φάρμακα θα παρέχουν μόνο προσωρινή ή επιφανειακή λύση για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη ζωή τους.

Ενώ η μετα-ανάλυση παρέχει πληροφορίες σχετικά με τους συντελεστές απόρριψης και εγκατάλειψης, οι μελέτες δεν ανέφεραν τους λόγους των ασθενών για τις ενέργειές τους, ανέφεραν οι ερευνητές. Στο μέλλον, η έρευνα που θα σχεδιασθεί για τον εντοπισμό αυτών των λόγων, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόσθετες στρατηγικές για τη βελτίωση των ποσοστών έναρξης και ολοκλήρωσης και για τις δύο θεραπείες.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό APA Psychotherapy.


Δείτε εδώ όλη την έρευνα

Image Credit: Eddie Guy

Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...