PsychologyNow Team

Η τεστοστερόνη κάνει τους άνδρες λιγότερο πιθανό να αμφισβητήσουν τις παρορμήσεις τους

Η τεστοστερόνη κάνει τους άνδρες λιγότερο πιθανό να αμφισβητήσουν τις παρορμήσεις τους

PsychologyNow Team

Η υπερβολική τεστοστερόνη σχετίζεται ισχυρά με τη διαισθητική σκέψη.


Οι οξύθυμοι, παρορμητικοί άνδρες που πυροβολούν πρώτα και κάνουν ερωτήσεις αργότερα, αποτελούν βασικό κομμάτι των Γουέστερν και των αστυνομικών ταινιών του 1970, αλλά μία νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει αλήθεια στο μοτίβο αυτών των ταινιών.

Μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές από το Wharton School, Western University και το εργαστήριο ZRT, εξέτασε την υπόθεση ότι τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης αυξάνουν την τάση των αντρών να βασίζονται στις διαισθητικές τους κρίσεις και να μειώνουν τη γνωστική αντανάκλαση, μία γνωστική διαδικασία στην οποία το άτομο σταματά να εξετάζει εάν το ενστικτό τους βγάζει νόημα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που έλαβαν δόσεις τεστοστερόνης, είχαν χειρότερη απόδοση σε μια δοκιμή που σχεδιάστηκε για να μετρήσει τη γνωστική αντανάκλαση σε σχέση με μια ομάδα που έλαβε εικονικό φάρμακο.

«Αυτό που βρήκαμε ήταν ότι η ομάδα τεστοστερόνης, έκανε πιο γρήγορα κρίσεις σχετικά με καταστάσεις που μπερδεύουν τον εγκεφάλο όπου η αρχική εικασία είναι συνήθως λανθασμένη», υποστηρίζουν οι ερευνητές. «Η τεστοστερόνη είτε εμποδίζει τη διαδικασία της διανοητικής επαλήθευσης της εργασίας σας είτε αυξάνει την διαισθητική αίσθηση ότι‘ εγώ’ έχω σίγουρα δίκιο».

Η μελέτη, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες του τύπου που διεξήχθη ποτέ, περιελάμβανε 243 άνδρες που επιλέχθηκαν τυχαία για να λάβουν μια δόση πηκτής τεστοστερόνης ή πηκτού εικονικού φαρμάκου προτού υποβληθούν σε μια δοκιμασία γνωστικής αντανάκλασης. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε και ένα μαθηματικό έργο για τον έλεγχο της συμμετοχής των συμμετεχόντων, του επιπέδου των κινήτρων και των βασικών δεξιοτήτων των μαθηματικών.

Οι ερωτήσεις που περιελήφθησανστη δοκιμή του γνωστικού προβληματισμού παρατίθενται ως εξής:

«Ένα ρόπαλο και μια μπάλα κοστίζουν συνολικά $1.10. Το ρόπαλο κοστίζει $1 περισσότερο από την μπάλα.Πόσο κοστίζει η μπάλα;»

Για πολλούς, η πρώτη απάντηση που έρχεται στο μυαλό είναι ότι η μπάλα κοστίζει 10 σεντς, αλλά αυτό είναι λανθασμένο γιατί τότε το ρόπαλο κόστισε μόνο 90 ​​σεντς περισσότερο από την μπάλα. Η σωστή απάντηση είναι ότι η μπάλα κοστίζει 5 σεντς και το ρόπαλο κοστίζει 1,05 δολάρια. Ένα άτομο που είναι επιρρεπές στο να βασίζεται στα ένστικτα του, θα είναι πιο πιθανό να δεχθεί την πρώτη απάντηση των 10 σεντ. Ωστόσο, ένα άλλο πρόσωπο μπορεί να συνειδητοποιήσει το αρχικό λάθος του μέσω του γνωστικού προβληματισμού και να βρει τη σωστή απάντηση.

Οι συμμετέχοντες δεν ήταν περιορισμένοι στο χρόνο τους κατά τη διάρκεια της δοκιμής και τους προσφέρθηκε $1 για κάθε σωστή απάντηση και επιπλέον $2 εάν απαντούσαν σωστά σε όλες τις ερωτήσεις.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ομάδα που έλαβε τεστοστερόνη σημείωσε σημαντικά χαμηλότερη βαθμολογία από την ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο, απαντώντας κατά μέσο όρο κατά 20% λιγότερες ερωτήσεις σωστά. Η ομάδα τεστοστερόνης «έδωσε επίσης εσφαλμένες απαντήσεις πιο γρήγορα και σωστές απαντήσεις πιο αργά από την ομάδα του εικονικού φαρμάκου», γράφουν οι συγγραφείς. Το ίδιο αποτέλεσμα δεν παρατηρήθηκε στα αποτελέσματα των βασικών μαθηματικών δοκιμασιών που χορηγήθηκαν σε αμφότερες τις ομάδες. Τα αποτελέσματα «καταδεικνύουν μια σαφή και ισχυρή αιτιακή επίδραση της [τεστοστερόνης] στην ανθρώπινη γνώση και τη λήψη αποφάσεων», καταλήγουν.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το φαινόμενο που παρατηρήθηκε μπορεί να συνδεθεί με την επίδραση της τεστοστερόνης στην αύξηση της αυτοπεποίθησης στον άνθρωπο.

Η τεστοστερόνη πιστεύεται γενικά ότι ενισχύει την αρσενική προσπάθεια για κοινωνικό κύρος και πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η αυτοπεποίθηση βελτιώνει το κύρος.

«Πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα, προκύπτουν μέσω της βελτίωσης της αυτοπεποίθησης. Εάν έχετε περισσότερη αυτοπεποίθηση, θα αισθανθείτε ότι έχετε δίκιο και δεν θα αμφισβητήσετε τον εαυτό σας για να διορθώσετε τα λάθη», λένε οι ερευνητές.

Επίσης, αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της αναπτυσσόμενης βιομηχανίας θεραπείας για υποκατάστατα τεστοστερόνης, η οποία στοχεύει κυρίως στην αναστροφή της πτώσης της σεξουαλικής επιθυμίας που αντιμετωπίζουν πολλοί μεσήλικες άντρες.

«Αν οι άνδρες θέλουν περισσότερη τεστοστερόνη για να αυξήσουν τη σεξουαλική επιθυμία, θα πρέπει να δούμε αν υπάρχουν άλλες συνέπειες. Μήπως γίνονται αυτοί οι άνδρες υπερβολικά νοητικά τολμηροί και σκέφτονται ότι ξέρουν πράγματα που δεν γνωρίζουν;»

Η έρευνα θα δημοσιευτεί σε ένα επερχόμενο τεύχος του περιοδικού Psychological Science.


Πηγή: medicalxpress.com

Πηγή έρευνας: Researchgate.com

Απόδοση – Επιμέλεια: Psychologynow.gr

* Η απόδοση αυτού του άρθρου στα ελληνικά απαιτεί πολύ προσπάθεια και δεν επιθυμούμε να το αναδημοσιεύετε χωρίς την άδειά μας. Αν θέλετε να το αναδημοσιεύσετε, επικοινωνήστε μαζί μας στο info@psychologynow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...